Skocz do zawartości
DziubekR1

Kopia Partycji Systemowej Z Jednego Lapa Na Drugi

Rekomendowane odpowiedzi

Sytuacja wyglada tak. Mam 5 laptopow, na jednym chce postawic system, wgrac sterowniki, wszystkie programy i ustawienia i dokladnie to samo chce miec na pozostalych 4 laptopach.

Poszperalem troche na forum i ludzie polecaja program Acronis True Image, wszystko fajnie, ale to program Windowsowy, a ja chce miec na docelowym lapie CZYSTA sformatowana partycje C i na to wgrac z gotowego lapa kopie jego partycji. Jak to zrobic ? Co mi bedzie potrzebne ? Jak cos, to mam Pendrive 64mb spreparowanego jako "dyskietka" startowa oraz czystego 16GB na ewentualne wgranie buckupu.

Problem jest taki, ze to laptopy, bo w PCcie to poprostu wpialbym drugi dysk i wgral na niego Buckup spod Windowsa, a tu chce to zrobic "pod Dosem".

Z gory dzieki za porady, zalezy mi bardzo na czasie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Norton Ghost. Była wersja dosowa, która miała interface okienkowy.

No ok, nawet kiedys sie nim bawilem, ale wtedy mialem PCta i oba dyski do niego podpiete. Teraz mam dwa laptopy i nie mam zamiaru ich rozbebeszac, zeby wyjac dyski. Czytales calego mojego posta ? Chyba ze da sie to jakos zrobic bez wyciagania dysku. Moze jakas bootowalna instalacja backupu na tego Pena 16GB ? Tak zeby mozna bylo na nowym lapie zainstalowac to na swiezo sformatowana partycje.

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to widze inaczej. jesli to nie sa identyczne lapy to nie ma sensu zabawa w sterowniki i inne duperele. Jesli jednak to ten sam to mozesz pobawic sie dosowa wersja. Robisz backup spod dosa Ghostem 11 i pozniej przenosisz to na dyski innych lapow badz nagrywasz na DVD/pena.

Jesli to nie sa te same to moze postaw sam oes bez sterow , wykonaj robote Ghostem i dopiero na lapach baw sie w reszte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ok, nawet kiedys sie nim bawilem, ale wtedy mialem PCta i oba dyski do niego podpiete. Teraz mam dwa laptopy i nie mam zamiaru ich rozbebeszac, zeby wyjac dyski. Czytales calego mojego posta ? Chyba ze da sie to jakos zrobic bez wyciagania dysku. Moze jakas bootowalna instalacja backupu na tego Pena 16GB ? Tak zeby mozna bylo na nowym lapie zainstalowac to na swiezo sformatowana partycje.

Widocznie słabo się bawiłeś, bo jakoś używałem stare wersje tego programu i nie było potrzeby wyciągania dysków, gdyż obraz można zapisać na dysku, skopiować i odtworzyć. Więc w czym problem? Jakie rozbesztanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie 5 lapow sa identyko. Juz dawno bym zrobil boot DVD, ale gotowa partycja z Windowsem, Officem, sterami itp. zajmuje ok .10GB. Narazie stawiam swiezy system, jak postawie i porobie wszystko to sprobuje pewien patent. Wg tego opisu 3372795[/snapback]

Widocznie słabo się bawiłeś, bo jakoś używałem stare wersje tego programu i nie było potrzeby wyciągania dysków, gdyż obraz można zapisać na dysku, skopiować i odtworzyć. Więc w czym problem? Jakie rozbesztanie?

Ale jak ja go odtworze na pustym dysku gdzie nie bede mial Ghosta ani zadnego innegro programu ? Pytam powaznie, bo slabo jestem zorientowany w tym sprawach. Narazie sprobuje to co znalazlem w linku. Ale jak znacie lepsze sposoby, to bardzo prosze o porady.

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprawne pytanie jest: jak go w ogóle odpalisz....?

Sam przecież napisałeś, że program ma być pod DOS, więc chyba wiesz jak uruchomić DOS na kompie...

Jeśli nie, to poczytaj o USB Boot. Musisz zrobić bootowalny pen z DOSem (dokładniej z linią komend z Windows 98SE) i z niego odpalasz system. Obsługa FAT32 16GB nie powinna być problemem.

Jednak jest trochę lepsze i mniej zacofane rozwiązanie. Znaleźć jakieś distro linuxa live CD (np. Ubuntu) i odpalić pod nim jakiś programik do robienia obrazów. Nie ma problemów z SATA (jeśli takowe jest w laptopach) i nie ma problemu z odczytem pendrive. Poza tym pod ręką są narzędzia do robienia partycji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi