DziubekR1 Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 Sytuacja wyglada tak. Mam 5 laptopow, na jednym chce postawic system, wgrac sterowniki, wszystkie programy i ustawienia i dokladnie to samo chce miec na pozostalych 4 laptopach. Poszperalem troche na forum i ludzie polecaja program Acronis True Image, wszystko fajnie, ale to program Windowsowy, a ja chce miec na docelowym lapie CZYSTA sformatowana partycje C i na to wgrac z gotowego lapa kopie jego partycji. Jak to zrobic ? Co mi bedzie potrzebne ? Jak cos, to mam Pendrive 64mb spreparowanego jako "dyskietka" startowa oraz czystego 16GB na ewentualne wgranie buckupu. Problem jest taki, ze to laptopy, bo w PCcie to poprostu wpialbym drugi dysk i wgral na niego Buckup spod Windowsa, a tu chce to zrobic "pod Dosem". Z gory dzieki za porady, zalezy mi bardzo na czasie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 Norton Ghost. Była wersja dosowa, która miała interface okienkowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 (edytowane) Norton Ghost. Była wersja dosowa, która miała interface okienkowy. No ok, nawet kiedys sie nim bawilem, ale wtedy mialem PCta i oba dyski do niego podpiete. Teraz mam dwa laptopy i nie mam zamiaru ich rozbebeszac, zeby wyjac dyski. Czytales calego mojego posta ? Chyba ze da sie to jakos zrobic bez wyciagania dysku. Moze jakas bootowalna instalacja backupu na tego Pena 16GB ? Tak zeby mozna bylo na nowym lapie zainstalowac to na swiezo sformatowana partycje. Edytowane 24 Września 2009 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 Ja to widze inaczej. jesli to nie sa identyczne lapy to nie ma sensu zabawa w sterowniki i inne duperele. Jesli jednak to ten sam to mozesz pobawic sie dosowa wersja. Robisz backup spod dosa Ghostem 11 i pozniej przenosisz to na dyski innych lapow badz nagrywasz na DVD/pena. Jesli to nie sa te same to moze postaw sam oes bez sterow , wykonaj robote Ghostem i dopiero na lapach baw sie w reszte. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 No ok, nawet kiedys sie nim bawilem, ale wtedy mialem PCta i oba dyski do niego podpiete. Teraz mam dwa laptopy i nie mam zamiaru ich rozbebeszac, zeby wyjac dyski. Czytales calego mojego posta ? Chyba ze da sie to jakos zrobic bez wyciagania dysku. Moze jakas bootowalna instalacja backupu na tego Pena 16GB ? Tak zeby mozna bylo na nowym lapie zainstalowac to na swiezo sformatowana partycje.Widocznie słabo się bawiłeś, bo jakoś używałem stare wersje tego programu i nie było potrzeby wyciągania dysków, gdyż obraz można zapisać na dysku, skopiować i odtworzyć. Więc w czym problem? Jakie rozbesztanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 (edytowane) Wszystkie 5 lapow sa identyko. Juz dawno bym zrobil boot DVD, ale gotowa partycja z Windowsem, Officem, sterami itp. zajmuje ok .10GB. Narazie stawiam swiezy system, jak postawie i porobie wszystko to sprobuje pewien patent. Wg tego opisu 3372795[/snapback] Widocznie słabo się bawiłeś, bo jakoś używałem stare wersje tego programu i nie było potrzeby wyciągania dysków, gdyż obraz można zapisać na dysku, skopiować i odtworzyć. Więc w czym problem? Jakie rozbesztanie? Ale jak ja go odtworze na pustym dysku gdzie nie bede mial Ghosta ani zadnego innegro programu ? Pytam powaznie, bo slabo jestem zorientowany w tym sprawach. Narazie sprobuje to co znalazlem w linku. Ale jak znacie lepsze sposoby, to bardzo prosze o porady. Edytowane 24 Września 2009 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 Poprawne pytanie jest: jak go w ogóle odpalisz....? Sam przecież napisałeś, że program ma być pod DOS, więc chyba wiesz jak uruchomić DOS na kompie... Jeśli nie, to poczytaj o USB Boot. Musisz zrobić bootowalny pen z DOSem (dokładniej z linią komend z Windows 98SE) i z niego odpalasz system. Obsługa FAT32 16GB nie powinna być problemem. Jednak jest trochę lepsze i mniej zacofane rozwiązanie. Znaleźć jakieś distro linuxa live CD (np. Ubuntu) i odpalić pod nim jakiś programik do robienia obrazów. Nie ma problemów z SATA (jeśli takowe jest w laptopach) i nie ma problemu z odczytem pendrive. Poza tym pod ręką są narzędzia do robienia partycji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 Jest gitara, Acronis True Image doskonale sobie poradzil. Bardzo polecam ten programik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 Ghost 11/12 to samo zrobi ;) Ten drugi na Allegro w boxie kosztuje do 20 zl ;) Jak masz fuksa to trafisz za 12 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...