Włodi Opublikowano 26 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2009 Sprawa dotyczy mojego amplitunera oraz podłączonej do niego telewizji n. N-ka dekoduje dźwięk dolby, jednak nie każdy kanał nadaje w tym formacie. Dźwięk który uzyskuje na poszczególnych programach dzieli się na 3 grupy: - 'zwykłe' stereo - na amplitunerze świeci się tylko PCM oraz jest włączony Pro Logic II. - Dolby Digital 2.0- na amplitunerze pojawia się logo Dolby, lecz dźwięk jest dalej w stereo gdyż dalej włącza się Pro Logic. - Dolby Digital 5.1 - na wyswietlaczu amplitunera pojawia się napis DOLBY DIGITAL, podświetlają się wszystkie głośniczki i wtedy wiem, że mam do czynienia z pełnowartościowym 5.1. I teraz pytanie: Czym rózni się zwykłe stereo od Dolby Digital 2.0? Z tym drugim można się spotkać gdy np. na TVN-ie nadają w Dolby Surround, ale na innych kanałach też często się pojawia. Pozatym DD 2.0 pojawia się też np. w menu filmu DVD. Czy jest jakaś różnica w przestrzenności/jakości dźwięku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 26 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2009 I teraz pytanie: Czym rózni się zwykłe stereo od Dolby Digital 2.0? Inny system kompresji (mp2 vs. AC3). Z jakością jest różnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włodi Opublikowano 26 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2009 A skoro jakiś film w TV jest nadawany w dolby surround (DD 2.0) to znaczy, że mam się spodziewać jakiegoś przestrzenniejszego dźwięku? Czy pro logic wtedy działa jako ten 'dekoder do surroundu'? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m_lesiu Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2009 (edytowane) PCM = dwukanałowy dźwięk nieskompresowany (bitrate 1411kb/s) - jak CD-Audio DD 2.0 = skompresowany dźwięk dwukanałowy (stereo), bitrate chyba 384kb/s DD 5.1 = skompresowany dżwięk 5.1 (a więc wielokanałowy, przestrzenny), bitrate standardowo chyba 448kb/s Dolby Digital na kompie zwykle jest jako AC3 Edytowane 1 Października 2009 przez m_lesiu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2009 DD 2.0 = skompresowany dźwięk dwukanałowy (stereo), bitrate chyba 384kb/s384 też oczywiście może być ... ale widywałem 224. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...