czarny2807 Opublikowano 27 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2009 Od wczoraj mam problem z odpaleniem kompa. Wyskakują dwa takie komunikaty: Komp rusza po wciśnięciu F2 czyli na standardowych ustawieniach BIOSU. Każda zmiana w BIOSIE (nic nie podkręcam, wyłączam tylko niepotrzebne urządzenia, test RAM i logo) powoduje, że komp nie startuje. Jak już komp ruszy to nie działa komenda uruchom ponownie. Trzeba go całkowicie wyłączyć i wtedy dopiero rusza. Jak już odpali to jest ok. Kiedyś też miałem już ten problem ale sam zniknął po godzinie. Co szwankuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 27 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2009 To asus jest ? z 2-3 razy w miesiącu mam takie przypadki, zacznij od zmiany baterii i aktualizacji Bios. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny2807 Opublikowano 27 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2009 Bios zaktualizowany na najnowszy. A taką bateryjkę gdzie kupię? I jak ją ewentualnie wymienić żeby nie zepsuć czegoś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 27 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2009 Wyłączyć kompa, wyjąć starą, włożyć nową. Kupisz w komputerowym. Jak nie pomoże to płyta na serwis, ja zawsze idę na łatwiznę w tej sytuacji, nie mam czasu zajmować się w firmie co chwila tym samym ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny2807 Opublikowano 27 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2009 Czyli to szwankuje płyta główna? Ona już była kiedyś w serwisie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 27 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2009 Nie zle dziala bateria (wyczerpala sie) i nie podtrzymuje ustawien bios.Wymien ja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobiech12118 Opublikowano 27 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2009 Odrazu wymień xD ja potrafię podładować takową przez 10 sec i kilka kabelków :P ta bateria to chyba mały koszt :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny2807 Opublikowano 28 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2009 Wymieniłem bateryjkę na nową niestety nie pomogło. Ale ciekawi mnie zapis z 1 screena: Auto-detecting USB Mass Storage Device.. 00 USB mass storage devices found and configured. Co to znaczy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spider Opublikowano 28 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2009 (edytowane) Wymieniłem bateryjkę na nową niestety nie pomogło. Ale ciekawi mnie zapis z 1 screena: Auto-detecting USB Mass Storage Device.. 00 USB mass storage devices found and configured. Co to znaczy? Automatyczne wykrywanie masowego urządzenia USB 00 Znalezionych skonfigurowanych urządzeń masowej pamięci USB Pewnie masz włączone botowanie z USB ustaw kolejność botowania zaczynając od dysku twardego gdzie masz system czyli: 1St: Dysk twardy 2St: Cd-Rom 3St: USB PS. Jeśli to nie pomoże to przywróć ustawienia fabryczne biosu Load Default Setting lub jeśli masz takowe opcje w biosie: Advanced w USB Configuration USB function - Enabled Legacy USB support - Auto USB 2.0 controller - Enabled USB 2.0 controller mode - highsped Bios EHCI Hand-Off - Disabled Ustaw Legacy USB - disabled. Wtedy nie będzie szukał podczas startu żadnych urządzeń USB. Możliwości jest tysiące żeby rozwiązać ten problem pozdro. Edytowane 28 Września 2009 przez Spider Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny2807 Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2009 Zmiana tego USB nie pomogła. Ale zauważyłem, że nie odpala się po zmianie ustawień RAM z PC-5300 na PC-6400. Działa tylko na ustawieniach RAM default. Ale nawet na default po daniu uruchom ponownie komp nie zrestartuje się tylko wyłączy. Trzeba odczekać chwile i dopiero odpalić. A jak już ruszy to wszystko działa bez zarzutu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...