Skocz do zawartości
ADTOM

Ep45 Ds3r A Update Bios-a

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam płytę Gigabyte EP45 - DS3R a na niej pamięci Kingston HyperX DDR2 1066 Mhz. Tyko problem w tym że płyta je widzi jako 800 Mhz i jest do tego aktualizacja BIOSU na F8. Akurat już ściągnąłem sonie tą wersję z tej strony http://www.gigabyte.pl/products/mb/bios ... 3r_10.html [gigabyte.pl] i za każdym razem po wejściu do Qflasha i wgraniu biosa wyskakuje mi checksum error. Akurat mam to wyjście że anuluje operacje i nie ma problemu. Ale jak zaktualizować bios jeżeli żadna aktualizacja powyżej F6 bo takową posiadam nie wchodzi. Niestety bardzo długo szukałem pomocy w goolach oraz napisałem do gigabyte ale niestety brak odpowiedzi oraz brak jakiegokolwiek telefonu do pomocy technicznej. Może ktoś spotkał się z podobnym problemem to proszę o podzielenie się wiadomościami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj są nowsze biosy - chyba. Popatrz na to.

mam w jednym z kompów EP45T-DS3R i absolutnie żadnych problemów. Rozpakowałeś bios przed wgraniem?

No jasne że rozpakowałem. Nie jestem laikiem komputerowym. I dlatego już sam zgłupiałem że coś może z moją płytą. Ale na innym forum doradzili mi zrobic update biosa przez @bios...ale w 100% nie jestem tego pewny, że jeśli pod qflashem nie działa to dlaczego ma to działać z pod Windowsa. Napisz mi jak robiłes ten update Bios bo ja na dwa sposoby przez USB i przez FDD i za każdym razem jak się wgał do końca to wywala błąd checksum error i jakiś tam numer ale za każdym razem inny.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proponuję pobrać bezpośrednio ze strony producenta http://www.gigabyte.com.tw/Support/Motherb...?ProductID=2842 i najlepiej wersję finalną a nie beta, to moja kolejna płyta Gigabyte i nigdy nie było problemu z biosem i błędami

Edytowane przez VIBOR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wgrywam bios na pena z fatem32 i z poziomu biosu uruchamiam Q-FLASH. Działa bez pudła.

Ja bym spróbował @biosem ale wiadomo jak to jest z flash-owaniem z poziomu windowsa. Różnie to moze się zakończyć.

A moze spróbuj zrobić flash tej samej wersji, któąaktualnie masz. Coś się płycie porypało i może to naprawi.

A moze użyć spiflash? Nie wiem czy obsługuje tą płytę. pogooglaj.

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi