Jump to content
Hr3Qares

Duży Problem

Recommended Posts

Witam,

Wczoraj złożyłem komputer, wszystko pięknie działało, zainstalowałem system, sterowniki.

Dzisiaj próbuje uruchomić komputer i nic. wszystkie diody na płycie świecą, wentylator zasilacza kręci się po chwili zatrzymuje. Po chwili to samo najpierw diody, potem zasilacz i tak w kółko.

Odkręciłem wszystkie części, wyjąłem wszystko z obudowy, i podłączyłem tylko zasilacz, procesor, ram i płytę (na pająka). Niestety nie przyniosło to efektu (dalej to samo), (zmieniałem sloty pamięci i nic)

Co mam robić?

 

 

Specyfikacja:

Procesor : Intel Core i5 750

Chłodzenie: AC Freezer Xtreme Rev. 2

Płyta Główna : MSI P55-GD65

RAM : GoodRam 2x2GB 1333MHZ

Karta Graficzna : Palit GeForce GTX 260 896MB Sonic

Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 600W

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3

Napęd : Samsung SH-223B SATA

Obudowa : Antec Gamer Three Hundred

Monitor : W2343T-PF

Edited by Hr3Qares

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyjąłem baterie i dalej to samo.

Zwarcie? a może być to spowodowane tym że przy przykręcaniu płyty do obudowy nie użyłem podkładek gumowych (czy jakichś tam). Nie dostałem ich do obudowy więc ich nie używałem.

Podkładki gumowe nie są potrzebne. Potrzebne są natomiast mosiężne dystanse. Nie przykręciłeś płyty głównej do płaskiej blachy przypadkiem?

Kołeczki mosiężne takie jak tu

Dołączona grafika

Żródełko :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie, aż taki nieobeznany w temacie to nie jestem.

Doradźcie mi co mam zrobić.

Zmienić tytuł tematu na regulaminowy :P

Podłącz prawidłowo głośniczek, wyjmij i odłącz od zasilania grafikę i spróbuj czy płyta da jakieś sygnały. Sprawdź sam zasilacz czy działa prawidłowo - odłącz wszystko za wyjątkiem napędu i zewrzyj czarny przewód z zielonym we wtyczce atx 24 pin. Modularne okablowanie masz dobrze podłączone? Kiedyś w jakimś zasilaczu modularnym jeden z przewodów dało się podłączyć do zasilacza zarówno jednym jak i drugim końcem. Błędne podłączenie robiło zwarcie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Głośniczek jest dobrze podłączony (nie wydaje żadnego dźwięku).

 

Co mam z tym zrobić? Oddać płytę na Gwarancje? (bo chyba ona jest winna?)

 

Edit:

 

Napisałem do sklepu w którym kupiłem procesor i płytę a oni mi odpisali taką wiadomość:

Witam! Bardzo prosimy o kontakt z serwisem komputerowym w Pana okolicy. Niestety nasz sklep nie dokonuje testowania sprzętu i nie jesteśmy w stanie przyjąć na serwis przesyłki z domniemaniem uszkodzenia. W momencie uzyskania informacji, który z podzespołów uległ uszkodzeniu prosimy o zgłoszenie się do naszego działu serwisu podając numer zamówienia oraz opis usterki.

No i tutaj się pojawia problem bo nie mieszkam w jakimś dużym mieście, w okolicy może jest jakiś serwis ale nie wiem czy oni są w stanie mi pomóc. Dlatego mam pytanie czy z postów z tego tematu możecie wywnioskować który podzespół jest uszkodzony? I czy płyta główna może uruchomić się bez procesora?

 

Edit:

Podłączyłem jeszcze raz na pająka i chłodzenie procesora mocno "kopie" wie ktoś czym to jest spowodowane?

Edited by Hr3Qares

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przepraszam za double post, ale gdybym tego nie zrobił nie przeczytali byście tej wiadomości.

 

Niestety mój problem nadal jest nie rozwiązany. Wysłałem płytę i procesor do serwisu i wymienili mi je na nowe. Złożyłem sprzęt, wszystko się uruchamia ale nie ma obrazu. Ale to najmniejszy problem bo obudowa kopie (sprawdzałem próbnikiem) . A sytuacja jest o tyle dziwna ze gdy zasilacz jest odłączony z kontaktu, a monitor jest podłączony to obudowa nadal kopie. Myślę ze winna jest karta graficzna bo do niej jest podłączony kabel od monitora, poza tym bardzo głośno chodzi. Nie wiem co o tym wszystkim myśleć, mam nadzieje ze wszystko co napisałem jest zrozumiale.

Liczę na wszelką pomoc.

 

Pomoże mi ktoś?

Edited by Hr3Qares

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.