Kinoll Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2009 Witam. Pod koniec października składam komputer. Ten zestaw, który jest proponowany mi odpowiada. Procesor : AMD Athlon II X4 620 - 359 zł Chłodzenie Procesora : AC Freezer Xtreme Rev. 2 - 135 zł Płyta Główna : Gigabyte MA770T-UD3P - 290 zł RAM : GoodRam 2x2GB 1333MHZ - 260 zł Karta Graficzna : PowerColor Radeon HD4850 512MB PCS - 360 zł Zasilacz: BeQuiet PurePower L7 530W - 249 zł HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 179 zł Napęd : Samsung SH-223B SATA - 95 zł i obudowa: Cooler Master Elite - 149 zł Części brałbym bez napędu puki co, bo mi zostanie ze starego kompa. I tu pojawia się moje pytanie, czy można wstawić jakiś tańszy zasilacz, który dobrze trzyma napięcia i czy warto ewentualnie dokładać do pamięci ocz cl7 czy cl6 i czy poczułbym różnicę w wydajności. Czy ta płyta gigabyte nadaje się do lekkiego oc? I czy oczekiwać jakiś obniżek konkretnych części do tego czasu? Aha i ile bym dostał za 4letni sprzęt: HDD maxtor 80gb 7200obr 1,5gb ramu 400mhz 2x256mb 2x512mb P4 e533 prescott 2.8ghz(swoją drogą dobrze się kręci chodzi na 3.7ghz z napięciem podniesionym o 1 stopień i chłodzeniu boksowym) zasiłka mc feel 300w Sapphire Radeon 9600 pro w wersji 400/400 Plytka gigabyte 8IPE1000-G i jakaś zwykła obudowa z wyświetlaczem lcd :P Z góry dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2009 (edytowane) Może być np. Corsair 400W. Według mnie nie warto dokładać do mniejszego cl. Płyta nadaje się do oc. Masz w przylepionych temat o wycenę. Edytowane 4 Października 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kinoll Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2009 No tak, czyli wszystko jasne. Jednak ciekawi mnie jescze ile bym dostał za starego kompa i monitor neovo f-417 17",bo od tego zależy też czy może coś usprawnie w zestawie. PS: wiem, że to dział nie od tego, ale po co zakładać kolejny teamt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2009 Nie musisz zakładać nowego, masz już przyklejony, w którym możesz o to zapytać, a poza tym wystraczy, że przejrzysz allegro po ile chodzą takie części i będziesz wszystko wiedział. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kinoll Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2009 No i mam kolejne wątpliwości. Czy ten athlon II x4 620 będzie się w przyszłości spisywał lepiej w grach niż np dwurdzeniowy e8400 czy phenom II 550, bo nie ukrywam, żę jest to dla mnie istotne. Po co brać coś jedynie do gier i oc, co ma 4 rdzenie, ale słabiej się prezentuje od innych, tańszych procesorów. Więc czy gdy gry będą w pełni wykorzystywać 4 jajka będzie on odpowiednio wydajny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4KET Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2009 Na razie gry korzystają z 2 jajek, ale gry korzystające z 4 jaj mozna na palcach policzyć, ale za rok 4 jajka to będzie standart Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kinoll Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2009 Tak, to jest wiadome, ale czy brak pamięci l3 nie dyskwalifikuje athlona II x4 w grach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2009 Nie, ale trochę na wydajność wpływa. I wcale nie jest powiedziane, że za rok 4 rdzenie to będzie standard. W sumie to tak miało być już rok temu a jak jest to widać. Wciskanie kitu, że "za rok już na pewno wszystkie gry będą korzystały z 4 rdzeni" to czysta głupota. To zależy tylko i wyłącznie od producentów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kinoll Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2009 (edytowane) No więc jak powinienem zrobić jeżeli interesuje mnie granie i oc dwa jajka czy athlon II x4 620? Może inaczej, czy ten x4 poradzi sobie z grami nieobsługującymi 4 jajek do czasu, aż stanie się to standardem? EDIT: Aha i czy opłaca mi się brać gtx 260 gainwarda za ok 600 zł? (wiąże się to ze sprzedaniem ps2 :D)? Edytowane 7 Października 2009 przez Kinoll Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 8 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2009 Poradzi sobie. Co do GTX 260 to myślę, że nie warto sprzedawać PS2, żeby kupić kartę graficzną do kompa, która za miesiąc straci na wartości, a za pół roku będzie starociem. Konsola to jednak konsola, żyje kilkukrotnie dłużej niż PC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...