Skocz do zawartości
grodzio

Jaki Zasilacz Do Mojego Zestawu?

Rekomendowane odpowiedzi

Chce wymineić zasilacz zastanawaim się nad Tagan SuperRock TG500-U33II 500W i Be quiet! Pure Power L7-530W który bedzie lepszy? W pozniejszym czasie wyminie grafe na jakiegos radeon 4890 lub 4850 i ramu dołoże. Wiec ktory bedzie lepszy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na jakiej podstawie twierdzisz, że E6 jest lepszej jakości i jest cichszy?

Jeżeli masz kasę na BQ E6 500W to go kup, ja bym tak zrobił.

I podkręć proca. Ponad 3.5GHz zrobi na box.

Karta też się ładnie kręci. Zrobi ~700MHz na gpu. Różnica w grach będzie zauważalna.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na jakiej podstawie twierdzisz, że E6 jest lepszej jakości i jest cichszy?

...

E6 jest droższą serią zasilaczy, przez co zrobioną pewnie z lepszych podzespołów ( głównie elektronika ). W E6 wiązki wykonane są z grubszych przewodów , poza tym E6 jest mocniejszy na linni +12V przez co będzie pracował ciut mniej obciążony. A większa sprawność i lepsza elektronika raczej dobrze rokują na głośność zasilacza. Wentyl może się wolniej kręcić .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E6 jest droższą serią zasilaczy, przez co zrobioną pewnie z lepszych podzespołów ( głównie elektronika ). W E6 wiązki wykonane są z grubszych przewodów , poza tym E6 jest mocniejszy na linni +12V przez co będzie pracował ciut mniej obciążony. A większa sprawność i lepsza elektronika raczej dobrze rokują na głośność zasilacza. Wentyl może się wolniej kręcić .

Tylko że E6-450W mniejszą sprawność niż L7-530W.Tu można poczytać raporty z testów.

Wszystkie Twoje wypowiedzi mają tak silne podstawy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko że E6-450W mniejszą sprawność niż L7-530W.Tu można poczytać raporty z testów.

Wszystkie Twoje wypowiedzi mają tak silne podstawy?

No tak 1.5% różnicy , rzeczywiście miażdżąca przewaga. Mój błąd, myślałem że E6 ma certyfikat Bronze, tym czasem L7 530W i BQ E6 450/500W mają tylko STANDARD.

Zadaj sobie pytanie dlaczego 450W E6 ma mocniejszą linie +12V niż 530W L7 ??. I gdzie siedzi różnica 60 zł ??.

Edytowane przez mak888

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Zadaj sobie pytanie dlaczego 450W E6 ma mocniejszą linie +12V niż 530W L7 ??. I gdzie siedzi różnica 60 zł ??.

Przewody z oplotami/bez oplotów. Osobna druga wiązka pci-e/odczep z pierwszej wiązki. Chęć przejęcia udziału w rynku w niższym segmencie. Watomania i kalkulatory mocy - co z tego, że BQ E6-450W ma dość mocy na lini 12V aby pociągnąć dana konfigurację, jeśli dla tej konfiguracji wszechobecne kalkulatory mocy psu wyliczą 465W, to nikt nie kupi zasilacza o mocy 450W do tego zestawu. Za to L7-530W będzie już dobrą propozycją :rolleyes:

Zasilacz, jak wszystko - poza zaprojektowaniem, wyprodukowaniem trzeba jeszcze SPRZEDAĆ.

Wiem, czytałem Twoje wypowiedzi, powiesz za raz, że 60zł zaoszczędzili na elektornice. Używasz pustego ogólnika. Jeśli wiesz, że za oszczędzili na elektronice, napisz dokładnie na czym, na gorszej jakości kondensatorach? słabszych tranzystorach?

Gdyby chcieli zaoszczędzić 60zł na elektronice, pewnie gołe pcb byłoby w puszce. Elementy elektroniczne znajdujące się w takim E6-450W pewnie w hurcie nie bedą kosztować więcej niż 60zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi