Skocz do zawartości
pirez

B.cichy Ale Nowy Dysk Twardy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Chciałbym kupić sobie nowy bardzo cichy dysk twardy. Niestety mój dotychczasowy dysk ma uz chyba wytarte łożyska, pracuję coraz głośniej. Smart pokazuje 9k godzin przebiegu w końcu , wrzuce go pewno do serwera bo tam i tak będzie bez znaczenia , przynajmniej na razie. AAM już nic nie daje.

moja kryteria to :

minimalna pojemność 64GB dla SSD i 320GB dla HDD 3,5' oraz 80GB dla hdd 2,5'

minimalna wydajność 80MB/s odczytu i 40MB/s zapisu w zapisie sekwencyjnym, lub odpowiednik wydajnościowy dla SSD

cena : nie chciałbym przekraczać 180zl + koszty wysyłki , inny limit dla SSD ale to musiałbym być pewien co do opłacalności zakupu, w innym wypadku należy założyć że SSD kupie, ale najwcześniej za rok.

głównym kryterium jest kultura pracy !

im cichszy tym lepiej

interfejs - raczej SATA ,

kontroler kóry posiadam to IcH9R, system vista 64x,

zastosowanie : windows internet exceel - czyli co najwyżej istotny byłby czas reakcji, poza zapisem

Proszę o jakieś propozycje, specjalnie punktuje produkty najnowsze na najpojemniejszych talerzach bo najwolniej stracą na wartości. extra punktuje sobie też gwarancje dłuższą niż 3 lata.

Moich typów nie będę wymieniał, bo są mocno zdezaktualizowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie o to chodzi. Mam w systemie RAID , więc może rozwiązanie typu dwie 2.5" za 200zł był by lepsze?

jeszcze zastanawiałem się nad SSD , ale znowu to jest minimum 450zł .

Czy znacie jakieś polecane naprawde ciche 2,5 " ? wiadomo że musiałyby być dwie, czy to znowu za dużo kombinacji ?

ps ten seagate to rzeczywiscie ciekawa procpozycja , to w koncu prawdziwe 5900 , a ma on AAM?

Edytowane przez pirez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde wszystkie te rozwiazaniea są na tyle przejsciowe i niosą tak niewielkie korzyści że chyba jednak wole zaczekać pół roku i kupic sobie SSD , bo tak to nawet nie mam gwarancji ze ten f3 będzie stanowczo cichszy id juz i tak całkiem cichego deskatara

pozdrawiam , narazie temat na kłódeczke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi