Skocz do zawartości
KAX_

Zestaw Do Nadrobienia Zaległosci

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w końcu zebrało mi się na wymianę sprzętu niestety przez ostatni rok (albo i więcej) wypadłem z obiegu i w ogóle nie wiem w co teraz warto inwestować. Oczywiście przejrzałem temat o zestawach i wybrałem takie coś...

1900 zł :

Procesor : AMD Athlon II X4 620 - 359 zł

Chłodzenie Procesora : AC Freezer Xtreme Rev. 2 - 135 zł

Płyta Główna : ASRock M3A770DE - 249 zł

RAM : GoodRam 2x2GB 1333MHZ - 260 zł

Karta Graficzna : Sapphire Radeon HD4850 512MB - 390 zł

Zasilacz: BeQuiet PurePower L7 530W - 249 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 179 zł

Napęd : Samsung SH-223B SATA - 95 zł

Przeznaczenie tak jak w temacie chciałem nadrobić zaległości i pograć w coś nowszego. Z kupnem mi się nie spieszy spokojnie mogę zaczekać jeśli jest sens zaczekać. Co byście wymienili w ww zestawie cena raczej max 1900zł. Osobiście zmienił bym tylko kartę na ten sam model ale wersje vapor-x ze względu na chłodzenie. Druga sprawa mam Audigy 2 ZS zostawić czy pogonić razem z resztą złomu z podpisu? Kolejna sprawa jaki system do tego zostać przy XP i czekać na 7?

Edytowane przez KAX_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra odświeżam, jak widać wstrzymałem się "trochę" ale do końca miesiąca będę coś kupował i nadal mam kilka wątpliwości

CPU: AMD Athlon II X4 620 czy AMD Phenom II X2 550?

MOBO: Gigabyte MA770T-UD3P czy coś innego w podobnej cenie?

GPU: HIS Radeon HD4870 iCooler 1024MB DDR5 czy lepiej dopłacić trochę do XFX Radeon HD4890 1024MB DDR5 czy jeszcze coś innego? Chciałbym aby karta była w miarę cicha ponieważ mam obudowę cały czas otwartą

Ram: tu chyba na pewno Goodram 2x2Gb 1600MHz

PSU: BeQuiet PurePower L7 430W wystarczy?

Chłodzenie: Scythe Katana 3 wystarczy do OC bez bicia rekordów i jak z jego głośnością? ;)

Przeznaczenie jak w temacie pogranie nowsze jak i starcze gry rozdzielczość na co dzień 1680x1050 raz na jakiś czas 1920x1080 na TV ale to dość rzadko...

Edytowane przez KAX_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Panowie za podpowiedzi :)

a na jakie CPU sie zdecydowales ?

Jak bym wybrał to bym nie pytał ;)

Na razie dwie opcje:

1 tańsza

AMD Phenom II x2 550

HIS Radeon HD4870 iCooler 1024MB DDR5

GoodRam 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9

Gigabyte MA770T-UD3P

bequiet! PurePower L7 430W

Scythe Katana 3

Razem: 1900zł

2. droższa

AMD Athlon II X4 620

XFX Radeon HD4890

Gigabyte MA770T-UD3P

OCZ ModXStream Pro 500W

Scythe Katana 3

Razem: 2050zł

Pytanie mam jeszcze jak głośne są te referencyjne "turbiny" na HD4890? Miałem kiedyś coolermaster'a na socket A o takiej samej zasadzie działania wentylatora i niestety wydawał dźwięki adekwatne do wyglądu czyli startującego samolotu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeglądam testy i właśnie w większości gier Phenom wydajniejszy, a na razie aplikacji wykorzystujących 4 rdzenie jak na lekarstwo, więc prawdopodobnie padnie na:

AMD Phenom II x2 545

HIS Radeon HD4870 iCooler 1024MB DDR5

Gigabyte MA770T-UD3P

bequiet! PurePower L7 430W

Scythe Katana 3

Myślę, że po lekkim OC będzie już ciekawie, co do karty padło na HiSa ponieważ ma niereferencyjne chłodzenie, a jako, że mam obudowę otwartą każdy dB się liczy icon_wink2.gif

Up: Panowie zastanawiam się jeszcze nad jakąś nowa obudową jest tylko jeden warunek maksymalna wysokość to 415mm, chciałem coolermaster elite ale wg danych producenta ma 437mm wiec nie wejdzie. Znalazłem tylko jakieś tracery ale za taką obudowę podziękuje jak by ktoś znał coś w miarę porządnego do max 415mm to proszę o info dobrze by było też jak by ktoś podał mi faktyczną wysokość CM Elite 310 bez tych plastikowych podstawek bo je można zdemontować (tak ma teraz i obudowa wchodzi na styk)

Jeśli ktoś ma też jeszcze jakieś propozycje do powyższego konfigu niech piszę ponieważ w poniedziałek/wtorek chciałem zamawiać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi