polakj Opublikowano 16 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2009 (edytowane) Witam. Mam w obudowie jednego Cooler Mastera 120mm z przodu i jednego Zephyra 120mm z tyłu. Mam taki problem, że podczas włączania komputera rusza tylko ten Cooler master, a Zephyra trzeba popchnąć palcem żeby ruszył. Dlaczego tak jest? Cooler Master podłączony jest do płyty, a Zephyr do zasilacza. Edytowane 16 Października 2009 przez polakj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 16 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2009 Do zasilacza który sam ma regulację obrotów? Jeśli tak to napięcie jest po prostu za niskie dla tego wentylatora. Nie wiem od jakiej wartości startuje Zephyr - 5.5v? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 16 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2009 A jaki masz zasilacz? Może za mało daje mu papu na starcie? Sprawdzałeś podpinając go do płyty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polakj Opublikowano 16 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2009 Zasilacz to gembird 400W, gdy zamieniłem go na chiefteca 380W też tak było. Zephyr jest podpięty do zasilacza za pomocą przejściówki. Gdy odepnę Cooler Mastera z płyty to Zephyr rusza. Gdy zamienie je miejscami tzn. Zephyr do płyty,a Cooler Master do zasilacza to tylko Zephyr się nie kręci. Czyli wychodzi na to, że obojętnie gdzie nie podłącze Zephyra to i tak on nie rusza (jeśli jest sam to jest wszystko dobrze). Jest jakiś sposób na podniesienie napięcia, bo wygląda, że Zephyr dostaje go za mało? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 Rozebrać wtyczkę molex i podłączyć tak Zefirka aby dostawał np. 7 V ? . Albo samą wtyczkę od wentylatora ( prościej ) i tak samo podłączyć . 5 V : http://img148.imageshack.us/my.php?image=elektro03sc9.jpg 7 V : http://img252.imageshack.us/my.php?image=elektro03aik3.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sagan Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2009 Z tego co wiem Zephyr ma 12 V... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Finchy Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2009 a z tego co cała reszta wie, to Zephyr pójdzie na voltagu w przedziale 5,5-12V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...