ODOO Opublikowano 16 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2009 (edytowane) Witam Odpaliłem sobie dzisiaj Ubuntu LiveCD, nic nie kombinowałem a po restarcie kontroler raid uraczył mnie widokiem wszystkich dysków jako "offline member" spotkał się ktoś z czymś podobnym ? Backup ważnych danych i partycji systemowej oczywiście mam, ale nie zaszkodzi zapytać zanim rozwalę raid i postawie od nowa. Macie jakieś pomysły na przywrócenie dysków do statusu "online member" ? Może je podłączyć do innej płyty z takim samym kontrolerem i zobaczyć jak się zachowa? Zaskoczyło mnie to trochę bo nie spodziewałem się że linux odpalony z LiveCD potrafi taką akcje wykręcić :) OK juz doszedłem do ładu raid działa ...a już myślałem że raid szlag trafił ;) Temat do zamknięcia/usunięcia. Edytowane 16 Października 2009 przez ODOO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 16 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2009 OK juz doszedłem do ładu raid działa ...a już myślałem że raid szlag trafił ;) Temat do zamknięcia/usunięcia. To przynajmniej napisz co się stało i jak sobie poradziłeś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ODOO Opublikowano 16 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2009 Od razu zaznaczę że specem od linuxa nie jestem ;), co się stało, i czemu linux tak zrobił to nie wiem, w każdym razie poszperałem po necie i ktoś miał podobny problem i pomogło mu najzwyczajniejsze odłączenie kompa od prądu ... sprawdziłem to u mnie ale dyski dalej były widziane jako Offline Member, kombinowałem dalej i pomogło odłączenie kompa od prądu i zresetowanie biosu ... no i raid się pojawił :] dziwne ale prawdziwe ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...