Skocz do zawartości
andrzejs82

Gigabyte Ma770t-ud3p V Asrock M3a785gxh/128m /amd 785g

Rekomendowane odpowiedzi

witam. mam pytanie jaka plyte lepiej kupic ?

AsRock M3A785GXH/128M /AMD 785G czy Gigabyte MA770T-UD3P

i jaki procek ?

AMD Phenom II X2 550 ( i spróbować odblokować dwa rdzenie , jaka jest szansa powodzenia ?) lub athlon II x4 620 ? i czy faktycznie brak l3 w athlonie jest odczuwalny np w grach ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, brak L3 jest odczuwalny w grach. Przejrzyj testy to zobaczysz, w jakiej grze ile traci.

A co do mobo to są porównywalne, obie są bardzo dobre, na obu podkręcisz wysoko procka i będziesz miał możliwość odblokowania rdzeni. Za ASRockiem przemawia integra, która może (ale nie musi) się kiedyś przydać. GB jest za to tańszy. Sam zdecyduj czy będziesz potrzebował integry czy bardziej zależy Ci na kasie. Ja wybrałbym GB, a z procków jednak Phenoma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

komputer nie jest dla mnie skladam go dla kolegi wszystkie czesci juz zamowilem ale zawsze moge cos zmienic w konfiguracji

zostawie wiec plyte gigabyta bo integra raczej sie nie przyda

tylko interesuje mnie to czy w kazdym phenomie II x2 550 mozna odblokowac rdzenie ?

Edytowane przez andrzejs82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znajac zycie trafi mi sie jakas padaka i nic z nia nie zrobie :) a zalezy mi zeby kumplowi zlozyc cos taniego ale wydajnego w wiec gdzie bedzie wieksza wydajnosc w phenomie II x2 550 ( powiedzmy ze nie uda mi sie odblokowac pozostalych rdzeni ) czy athlonie II x4 620 oczywscie bede mu krecil procka tak przynajmniej na 3,4- 3,5 Ghz w jednym i drugim przypadku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak rozumiem masz tego athlona kreconego na box wentylu ? jakie tempy masz ? i jesli to nie problem mozesz mi napisac czym operowales w biosie przy oc tego athlona jakie ustawienia itd :) bede mial jakis punkt wyjscia przy kreceniu bo powiem szczerze ze AMD jeszcze nie krecilem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak na boxie

cpu freq 247

nb freq 8

nb voltage 1.250V

napiecie na rdzeniu 1.3750V(fabrycznie mialem na 1.4)

temp w everescie

idle

proc 34

rdzenie 25

w orthosie po 1.5h bardzo przyzwoite aler juz nie pamietam ;-)

andrew777 mi pomagal krecic bo ja tez nigdy tego nie robilem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wydajności to zależy od zastosowania. W aplikacjach, które są w stanie wykorzystać więcej niż 2 rdzenie Athlon X4 będzie lepszy, ale np gry powinny lepiej chodzić na Phenomie, szczególnie podkręconym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki wielkie wszystkim raczej zostawie to co juz jest zamowione czyli\

athlon 620

gigabyte plyta glowna

2x2 Gb goodram 1333

samsung f3 500 GB

Coolmaster Elite 331

gigabyte 4850 zalman cooler

i tak czytam i widze ze cos spore te zasilki macie ja wybralem do tego zestawu corsair 450W z wysoka sprawnoscia myslalem ze to wystarczy ale juz sam nie jestem pewnien ? moj komp w sygnaturce nie ciagnie wiecej niz 600W ale moze AMD jest bardziej glodny na W co myslicie wystarczy ta zasilka czy cos mocniejszego kupic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napiecie na rdzeniu 1.3750V(fabrycznie mialem na 1.4)

Ale zauważ, że zmniejszył on napięcie więc to logiczne żę temp. spadła.

A i ja się może podczepię wziąć phenoma II x3 720 czy athlona II x4 ? Andrzej też mógłby nad tym pomyśleć -to taki kompromis pomiędzy czterema jajkami i pamięcią L3.

Edytowane przez Kinoll

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak przewietrzylem pokoj w mrozny poranek to mialem na rdzeniach 15 stopni ale w pokoju bylo zimno

po zwiekszeniu napiecia powyzej 1.4 mozna bylo troche wiecej podkrecic na boxie(jakies 150mhz) ale temp dosc znacznie wzrosly-szczegolnie w burn test, jak jeszcze zwiekszalem cpu freq zeby mial np 3.4ghz to po 50min w orthosie sie restartowal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A i ja się może podczepię wziąć phenoma II x3 720 czy athlona II x4 ? Andrzej też mógłby nad tym pomyśleć -to taki kompromis pomiędzy czterema jajkami i pamięcią L3.

Athlon dużo nie odstaje w aplikacjach wykorzystujących 2 rdzenie.

W aplikacjach, które wykorzystują 4 rdzenie będzie trochę wydajniejszy.

Athlon jest zauważalnie tańszy, za różnicę w cenie można dołożyć do lepszej karty lub pomyśleć o lepszym chłodzeniu niż box.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam dzisiaj jest ostatni dzien w którym mogę zmienic konfig kompa dla kumpla i okazalo sie ze tez asrock jest tanszy od gigabajta ktorego wybralem jak myslicie zmienic plytke na asrocka ? czy tak jak pisaliście wcześniej nie ma różnicy żadnej miedzy nimi poza integra ktora kto wie moze sie jednak kiedys przydac :) i jak jest z awaryjnością asrocka ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i chyba tak zrobie tylko sie martwię jak z awaryjnością asrocka ? kumpel delikatnie mowiac rzadko zmienia czesci w kompie wiec musi on mu starczyc przynajmniej na 3-4 lata a gigabyte ma gwarancje na 3 latka i w ktorej z tych plyt mniej sie grzeje sekcja zasilania i chipset ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi