Skocz do zawartości
Gość majkel84

Problem Z Dyskiem 2,5' W Laptopie

Rekomendowane odpowiedzi

Mam sobie laptopik Toshiba Equium A110-233 z dyskiem SATA 40GB

Ostatnio nawalił system ( uruchamiał się, pokazywał się kursor myszki i koniec - nic więcej). Więc najszybsze lekarstwo reinstalka.

Instalacja z opcją napraw nie pomogła, więc zrobiłem instalkę nakładkową z wymazaniem poprzedniej. instalacja poszła głądko, system się uruchomił, zainstalowałem parę sterowników, restart i cyk: Brak systemu operacyjnego

Co jest myśle? Ale zauważyłem, że sytuacja łudząco podobna do tej. Niemniej hasła tu nie ma no i dysk SATA a nie ATA.

W każdym razie odkryłem, że system włącza się jeżeli płyta instalacyjna jest w napędzie (wyskakuje komunikat Naciśnij dowolny klawisz aby uruchomić instalację windows.... NIE NACISKAM i ładuje Windowsa z dysku). Ciekawa sprawa...

Oczywiście dysk w pełni sprawny, w innych konfiguracjach także działa bez zarzutu, w BIOSIE widoczny ( ale w BOOT Menu nie).

Cóż to moze być? I jak to się stało?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputer powędrował akurat do właściciela i jakiś czas nie będe w nim grzebął także spróbuje przy najbliższej okazji. aktualnie właściciel uruchamia go z płytą instalacyjną. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bezsens - jak odpali system to niech odpali hdtune i sprawdzi smart....dysk jest trupem - nawet jak nie ma w smarcie to ma bady

albo najprostsza rzecz(w viscie nic sie nie zmienilo) zwalona plyta instalacyjna - potrafi wgrac buble i pierwszy/trzeci restart system leży -w xp to norma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bezsens - jak odpali system to niech odpali hdtune i sprawdzi smart....dysk jest trupem - nawet jak nie ma w smarcie to ma bady

albo najprostsza rzecz(w viscie nic sie nie zmienilo) zwalona plyta instalacyjna - potrafi wgrac buble i pierwszy/trzeci restart system leży -w xp to norma

hdtune skanowałem - zero badów, może zbyt pobierznie :-/

Ogólnie to obecnie, w świeżej instalacji główny problem powrócił: uruchamiał się windows, pokazuje się kursor myszki i czarne tło - koniec - nic więcej, choćbym nie wiem ile czekał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przerabiałem to na stacjonarce znajomego.

Rozwiązaniem problemu jest wywalenie wszystkich partycji (można do tego użyć nadpisania wszystkich sektorów zerami), restart, założenie nowych partycji - pierwsza przy pomocy instalatora, reszta przez menedżer dysków w nowo zainstalowanym systemie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o_O no całkiem ciekawe. W życiu bym na to nie wpadł, szczególnie, ze klient chciał pozostawić dane. Zaraz zerkne co to da :-)

EDIT: zrobiłem zgodnie z zaleceniami. Nowa partycja - co prawda taka sama wielkościowo (jedna 40GB), ale może to coś da.

Poprzednia instalka wytrzymała 3 dni.

FIXMBR FIXBOOT nic nie zmieniają natomiast w kwestii wykrywania. Dalej jest operating system not found. Może to kwestia BIOSu toshiby?

EDIT2: dzięki za porady! Dla potomnych: RESET BIOSU przywrócił odpowiednie ustawienia.

Mimo, że ręcznie żadne z ustawień biosu nie przynosiło skutku (zmieniałem dosłownie wszystko).

Edytowane przez majkel84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety problem powrócił. W sumie wraca zawsze kiedy laptop wraca do właściciela. Może jakieś lewe powietrze on tam ma?

W każdym razie wydaje mi się, że popełniłem błąd, bo nie zrobiłem tego:

wywalenie wszystkich partycji (można do tego użyć nadpisania wszystkich sektorów zerami), restart,

Czyli chyba jeszcze raz muszę próbować to samo :-/

Edytowane przez majkel84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi