Ub3r pro Opublikowano 18 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2009 Witam, padł mi niestety stary dobry monitor CRT LG Flatron F900P. Niestety jako, że monitorów crt nie można kupić już, więc jestem zmuszony do kupna LCD smilies/krzywy.gif Więc mam do Was kilka pytań, jak to jest z tymi monitorami LCD w porównaniu do CRT ? Jeszcze pamiętam, że 2 lata temu (CHYBA) to LCD nie były dobrymi monitorami raczej nazywanymi do biura niż gier czy multimedii. Nigdy nie grałem w wysokich rozdzielczościach typu 19xxnaxxxxx, czy jeśli im większa rozdzielczość to tym lepsza grafika w grach ? czy dobrze to rozumiem ? W jakim przedziale cenowym są monitory, gdzie nie odczułbym różnic pomiędzy swoim starym CRT a nowym LCD ? O co chodzi z tym full hd ? Czy to ma zastosowanie w grach ? Na co się powinno zwracać na uwagę w monitorach LCD ? Bo jedyne co wiem, to matryca TN jest gorsza od IPS - czy ona jest lepsza lub równa tym matrycom co były w monitorach CRT ? I jeszcze jedno - o co chodzi z tym 16:10 i 16:9 ?? Z tego co słyszałem to monitory LCD rozciągają obraz, to prawda ? czy są jakieś monitory, które nie rozciągają obrazu ? bo np. pracuję na laptopie obecnie, który ma szeroki ekran i rozciąga mi zdjęcia :| Pozdrawiam i mam nadzieję, że ktoś pomoże człowiekowi z epoki kamienia łupanego smilies/wink.gif Polecacie jakieś monitory 24 cale z full hd (o ile to nie jest zbędny bajer) dobre do gier i nie rozciągające obrazu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 18 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2009 Z tego co słyszałem to monitory LCD rozciągają obraz, to prawda ?NIE ... chyba że ustawisz na monitorze 16:10 rozdzielczość np. 5:4 czyli 1280x1024 . Niektóre stare gry mają na sztywno proporcje 4:3 i tutaj będzie rozciąganie ... ale w wielu przypadkach da się to obejść (np. w grze Hitman 1 czy Return To Castle Wolfenstein) bo np. pracuję na laptopie obecnie, który ma szeroki ekran i rozciąga mi zdjęcia :|Zła konfiguracja ekranu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrMatikm Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2009 1) monitor w formacie 16:10 jest nieco wyższy od monitora 16:9 2) bynajmniej FULL HD to nie jest zbędny bajer, i to nie jest nic innego jak wysoka rozdzielczość (1920x1080 lub 1920x1200) (tak w razie czego podam przykłady różnych rozdzielczości gdybyś nie widział co to jest: 1024x768, 1680x1050, 1920x1080 (FULL HD format 16:9), 1920x1200 (FULL HD format 16:10) 3) w monitorach 22 calowych nie zauważysz różnicy między FULL HD a 1680x1050 (minimum 23 cale) 4) musisz pamiętać że aby pograć w jakąś gre z wysokimi wymaganiami to potrzebujęsz lepszy komputer dla rozdzielczości np. 1680x1050 niż dla 1024x768 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...