Skocz do zawartości
wolfe

Intel Core 2 Duo E6750 Vs. E7500.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, postanowiłem sobie zmodernizować komputer, kupić lepsze podzespoły itp. , (bo wszystko co teraz jest dostępne, jest lepsze od tego co mam :lol2:) . Na allegro widziałem 2 aukcje dotyczące C2D, w podobnych cenach, chodzi o E6750 i E7500, obecnie nie wiem który jest lepszym wyborem, znaczy który jest wydajniejszy, i czy napewno sie na któregoś z nich zdecydować, bo nie jestem z "obozu Intela" .

Pozostaje jeszcze mi kwestia wyboru odpowiedniej płyty głównej, oraz karty graficznej która uciągneła by starsze tytuły gier, filmy itp.

Do rozdania mam niecałe 700 zł +, no i czy opłacało by sie tyle wydać na coś taniego, wymagający nie jetem.

Zastanawiałem sie jeszcze nad czymś z s.939 jak DFI LanParty UT i do tego Athlon 64 3700+, no i jakaś droższy akcelerator graficzny :wink: np. GeForce 7950 GT 512MB.

Mam w posiadaniu HiS Radeona X1650 XT 256MB GDDR3 AGP, czy by przypadkiem zaoszczędzić troche kasy, kupić płyte s.939 ze slotem AGP dla niego. Rok temu zjarał mi sie komputer z nim (słaby zasilacz), sam radeon jest sprawny, nie widać aby miał jakieś uszkodzenia, co wcale tego nie wyklucza, jednak aby go uruchomić trzeba nieco mocniejszego zasilania niż przedtem. Prosze o propozycje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych dwóch procków to E7500 będzie wydajniejszy - 2,93 Ghz vs. 2,66 Ghz .

Pakowanie się w starsze sockety nie bardzo ma sens , chyba że całość wyrwiesz za bardzo małe pieniądze .

7950GT ? - przecież to stara karta , obecnie za nieco ponad 200 zł można mieć kartę szybszą od niej .

Lepiej weź sprzedaj graty ze swojego starego kompa i uzbieraj 1000 - 1200 zł .

Wtedy kupisz nowy komp :

Za 1000 zł

Procesor : AMD Athlon II X2 240 - 205 zł

Płyta Główna : ASRock A780GXH - 259 zł

RAM : OCZ 2GB 1066MHZ - 130 zł

Zasilacz: Fortron FSP400-60GHN - 159 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 179 zł

Napęd : Samsung SH-223B SATA - 95 zł

RAZEM : ~ 1027 zł

Za 1 200 zł

Procesor : AMD Athlon II X2 240 - 205 zł

Płyta Główna : ASRock M3A770DE - 249 zł

RAM : GoodRam 2GB 1333MHZ - 130 zł

Karta Graficzna : Asus GeForce 9600GSO 384MB - 199 zł

Zasilacz: Fortron FSP400-60GHN - 159 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 179 zł

Napęd : Samsung SH-223B SATA - 95 zł

RAZEM : ~ 1208 zł

Ceny z esc.pl .

Integra z pierwszego zestawu jest na poziomie 7300 GT DDR2 , 9600GSO jest szybsza niż 7950GT .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty (Thank you), dzięki za odpowiedź. Z początku nic z tego nie zrozumiałem,(obstawałem za athlonem 6000+ czy za 7750) lecz po wnikliwym śledzeniu testów procesorów, płyt głównych i kilkukrotnym czytaniu twojej odpowidzi :lol2: doszedłem do wniosku takiego:

-AMD Athlon II X2 250,

-Asus M4A785TD-M Evo,

-dwie bądź jedna kość DDR3 dowolnego producenta z 1 do 2 GB, przystawałbym na początek do 1GB,

-zasilacz Logic 500W PFC.

Wydaje mi sie że karta z tgo MoBo wystarczy mi (nie za dużo gram, a jeśli już to w stare gry) proc pociągnie jeszcze jakiś czas, a jak nie to sie go podkręci :razz:. Sama płyta powinna przeżyć tego proca, może w przyszłości wymienie na Phenoma II x4 albo x3.

Co do HDD, napędu i obudowy to raczej bym odpuścił, to co mam wystarczy MI jeszcze na jakiś czas. Pozatym pewnie w przyszłości rozbuduje go.

Ponadto w podobnej cenie myślałem o Pentium Dual Core E6300, asus z g41 , 2x 1 GB czy to niebyłoby lepsze?

Z góry dzieki za odpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi