borsuk_1 Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 powiedzcie mi jaka jest różnica między Linksysem WRT54G2 od WRT54GL ? Obudowa? I jeszcze jedno... w PCProjekcie jest właśnie G2 za 180 PLN a 10 złotych tańszy jest WRT120N-EE ma N-kę - co to jest? ...Gubię się w tych oznaczeniach (pewnie nie jeden) Z góry dzięki za odpowiedź, bo akurat jestem na kupnie routerka, i tak się waham jeszcze co do Ovislinka, którego polecacie, bo jest taki sam jak linksys, tylko który ro model ... I jeszcze pytanie czym się różni w Linksysie WRT54G-EU od WRT54G-EU v2. Kto widział podobny post w innym temacie tego pozdrawiam, jednakże na odpowiedź się nie doczekałem. PS Czy mógłby ktoś ze znawców tematu zrobić (właściwie napisać) poradnik kupującego router, w sensie dlaczego Firma1 jest lepsza od Firmy2 oraz w jakimś dużym uproszczeniu wyjaśnić oznaczenia producentów, bo niektórym na prawdę ciężko się połapać w modelach, a myślę, że niejednemu się to przyda (chylę czoła dla Miguela z działu sprzętowego, bo tam on podobny problem na prawdę fajnie rozwiązał) pozdrawiam ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 22 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2009 Standart N to : Praca w pasmie 5 GHZ NIMO : Czyli kożystanie z 2 róznych kanałow ( 1 do odbioru 2 do nadawania ) ( cos ala fullduplex ) Większa szybkosc do 300Mb/s Zaletą N-ki jest tez mniejsza interferencja od inych routerów dzieki czemu inne routery pracujace blisko nie beda zakłocac twojego sygnału..bo wiecej kanałow jest i o wiekszej szerokosci.. No i mikrofalówki nie właza w pasmo ( mikrofalowki pracuja srednio na 2460Mhz... ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujekoswiecim Opublikowano 22 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2009 (edytowane) Standard N: To możliwość pracy również w częstotliwości 5GHz. MIMO: Multiple In Multiple Out Generalnie do użytku domowego właściwie wykorzystuje się w N-ce tylko 2,4 GHz. Jednak ja na razie bym się wstrzymał z urządzeniami zgodnymi ze standardem DRAFT N, dlatego, że prędkości daleko odbiegają od oczekiwanych (oczywiście pomijając fakt wykorzystania zewnętrznego operatorskiego czyli mocne sieciówki + anteny z dużym zyskiem energetycznym), i nie jest on jeszcze w 100 % zatwierdzony przez IEEE. Gdzieś czytałem, że na dniach mają się rozpocząć pracę ostateczną definicją standardu N. Może dla nas użytkowników przyniesie to jakieś wymierne korzyści. :) Edytowane 22 Października 2009 przez wujekoswiecim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zigi Opublikowano 22 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2009 (edytowane) Prace nad ostateczną definicją to kilka dni temu się właśnie zakończyły. Link do art. N-ka działa bezproblemowo w nowych urządzeniach zarówno na 2.4 jak i na 5, przy czym na niższym paśmie dostępne są mniejsze prędkości. Ja z powodzeniem łącze się w domu między laptopem z karą posiadającą "a" i"n", a routerem dlinka DIR-855 przy użyciu 5GHz - i uzyskuje prędkości połączenia 300Mbit/s. Na 2.4 -150Mbit/s I w praktyce śmiga to lepiej niż tradycyjna 100 po kablu więc z tymi ograniczeniami bym nie przesadzał. Już jest sporo szybciej, a docelowo zapowiada się prędkości rzędu 600Mbit. Co do zgodności starszych urządzeń cytat z art.: "Co ciekawe, jak zapewniają eksperci, nie będzie konieczna wymiana routerów "Draft N" na nowe, obsługujące standard. Wystarczyć będzie jedynie aktualizacja firmware'u." Dodatkowo dodam, iż z urządzeniem linksysa teoretycznie posiadającym n-kę na 2.4 (niestety nie pamiętam symbolu) nie bardo chciała mi ta n-ka działać. Edytowane 22 Października 2009 przez Zigi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 22 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2009 Panowie ja rozumiem zasadę N-ki, tylko pytam co jest bardziej opłacalne ten z N czy bez N, za to ma dwie anteny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zigi Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2009 Panowie ja rozumiem zasadę N-ki, tylko pytam co jest bardziej opłacalne ten z N czy bez N, za to ma dwie anteny. Opłacalne? Przy zakupie do użytku własnego opłacalnym będzie sprzęt, który za jak najmniejszą kwotę zaspokoi w pełni twoje potrzeby przy uwzględnieniu dodatkowo jakości produktu. Zdefiniuj najpierw swoje potrzeby, to Ci się wybór sam objawi w tym przypadku. Ta druga antena wynika właśnie ze specyfikacji n-ki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2009 (edytowane) Wybór pada na coś niekoniecznie najtańszego - nie interesuje mnie TP-Link (<200PLN netto), poza tym chcę coś z dość zaawansowanymi ustawieniami nie dla laika (Tomato) jednocześnie z mocnym, dobrze zabezpieczonym WiFi i pewnością działania Edytowane 23 Października 2009 przez borsuk_1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2009 Standard N: To możliwość pracy również w częstotliwości 5GHz To nie jest wtedy pełne N ... bo jak przez pasmo 20mhz 802.11G ( szerokosc kanału dla 54Mbit ) przepchniesz 300Mbit ( prędkosc teoretyczna ) ? Ps. Juz widze to 150Mbit na 2.4G ktore jest zapchane i fajne interferencje :D od innych stacji .. i wtedy bedzie mniejsza przepustowosc ale zawsze jak wiadomo papier wszystko przyjmie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2009 (edytowane) Rozumiem, że Linksysowe WAP oznacza sam AP, WAG modem ADSL, WRE - repeater a WRT router? Jaka jest różnica pomiędzy WRT54G, WRT54GL, WRT54G2 i WRT54GC? Edytowane 25 Października 2009 przez borsuk_1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...