Skocz do zawartości
dumpmuzgu

Saw: The Video Game

Rekomendowane odpowiedzi

Dołączona grafika

Saw to survival horror z widokiem TPP, stworzony na podstawie znanej serii filmów. Gra przenosi pomysły i koncepcje znane z serii przerażających i brutalnych horrorów do wirtualnego świata. Filmy opowiadają o tajemniczym psychopatycznym sadyście o pseudonimie Jigsaw. Zastawia on na ludzi pułapki, zmuszając ich do dokonywania wieloznacznych wyborów. W grze wcielamy się w detektywa Davida Tappa, któremu Jigsaw zniszczył życie. Najpierw zabił jego partnera, a potem uwięził Davida w opuszczonym szpitalu psychiatrycznym. Musimy przedrzeć się przez serię niebezpiecznych zagadek i przetrwać, a być może odkryjemy prawdę skrywaną przez seryjnego mordercę.

Info

Teraz dwa slowa ode mnie. Gra ma niskie oceny, aczkolwiek sa tacy ktorzy twierdza ze nie jest zla. Jakies 5h gry, jesli sie nie ma problemow z zagadkami. Ktore podobną sa dosyc latwe. Z sentymentu do czesci pierwszej filmu mozna oblukac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trochę późno ;) swoją drogą ciekawe czy będzie trzymać choć trochę wyższy poziom od np terminatora :) no i dlaczego gra ma być tak krótka. co to jest za głupi trend że gry są robione na kilka nie np kilkanaście godzin... :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie właśnie prosimy o opinie. Poza tym to ze gra jest powiedzmy na te 8 h nie oznacza ze jest shitem bo wole pograc 8 godzin czy nawet te 5 dobrej rozrywki niz miec dajmy na to 20 h chłamu. Z tego co czytałem to gra daję radę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

premiera na steamie byla wczoraj :P

Co do samej gry to gra sie dosyc przyjemnie. Wszystko dzieje sie pomiedzy pierwszą a drugą czescią filmów. W jakims oblesnym szpitalu dla psychicznych prawie jak w SH:Homecoming. Zagadki nie sa zbyt trudne, pare udalo mi sie rozwiazac przez przypadek :) typu otwarcie klodki gwozdziem, badz znalezienie bezpiecznika w kiblu pelnym strzykawek z iglami.

Akcja jest dosyc szybka. Od jednej zagadki/pulapki do drugiej. Na naszej drodze staja zdesperowani ludzie, ktorym zalezy na swoim zyciu i ktorzy zrobia absolutnie wszystko by nas powstrzymac i je ocalic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sterowanie to myszka + klawisze WSAD. czyli standard :)

elementy zrecznosciowe to jak zawsze naciskanie klawiszy od 1-4 w odpowiednim momencie + czasami dochodza operacje myszką. (pamietacie cos a'la silda na niedzwiedzie na glowie, ktore maja za zadanie ja rozerwac:) zataczanie okregow badz ruszanie nia gora/dol. na tyle natrafilem dotychczas. podobna opcja przy przechodzenie przez niektore drzwi. jesli nie klepniesz w odpowiedni klawisz dosyc szybko to jakas strzelba moze ci wypalic prosto w twarz xD

fajne rozwiazanie ktore chyba mozna zaliczyc do mini gierek to wlasnie szukanie bezpiecznika w klopie, badz klucza w ciele ofiary. widok z boku, element w ktorym grzebiemy w przekroju cos jak twoj awatar @prznar1 i widoczna nasza reka starajaca znalezc obiekt ktory sie przemieszcza. trzeba go w odpowiednim momencie uchwycic. ogranicza nas czas. w klopie z iglami za dlugo nie pogrzebiemy ze wzgledu na bol :)

pare gamefoto.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez Sarkazm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Otóż mam taki problem w pile- jestem w pokoju z wodą i mam 2 min żeby odgadnąć hasło do kłódki a na wszystkich ścianach są liczby i jakoś te zadanie mi nie wychodzi;[ (to jest scena 3.1 o ile się nie mylę) A więc proszę o małą pomoc, jakie będzie hasło do kłódki? Z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy jeszcze aktualne, ale zapodaj screena. Co do samej gry - dzisiaj ją ukończyłem. Od strony graficznej nie jest źle. Co prawda mogli lepiej wykorzystać silnik, ale nie ma tragedii. Widziałem gorsze rzeczy ;) Co do samego gameplay - zagadki momentami banalne, a czasem trzeba spędzić nad nimi trochę czasu. W szczególności nad elektrycznymi boxami. Gra na prawdę wciąga. Zakończenie, gdy wybierzemy 'prawdę' iście mistrzowskie. Dokładnie w stylu zakończeń filmu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gra spoko. Trzymie klimat z filmu. Nawet dość długa. Przejście całej zajęło mi ok. 11h. Gra troche przypominała mi Bioshocka w niektórych momentach, np. znajdowanie dyktafonów z nagraniami lub minigra polegająca na układaniu "połączeń" w skrzynce na bezpieczniki (podobne do układania rurek w Bioshocku). W niektórych miejscach znajduje się notatki na temat szpitala w którym rozgrywa się akcja. Do tego wszystkiego jeszcze dochodzi dobra muzyka w tle oraz świetny voice-acting Jigsawa.

Z wad:

- średnia grafika

- sterowanie przeportowane z konsoli daje się we znaki podczas minigierek i przechodzenia po kładkach

- ograniczenia czasowe podczas niektórych pułapek, no ale bez tego klimat filmu nie zostałby zachowany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi