maSTHa212 Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2009 Witam Mam moze takie glupie pytanie, ale nie moge znalesc na nie odpowiedzi. Mam obudowe typu HTPC. Jedyne miejsce na jakiekolwiek wiatraki sa z tylu obudowy i to tez na te raczej male. Kwestia jest natomiast taka, ze nie majac wentylatorow z przodu, jak te tylnie powinny byc ustawione: zeby dmuchaly do wewnatrz obudowy czy wyciagaly powietrze na zewnatrz. W srodku siedzi e7200+Scythe Big Shuriken, pasywny 4670 Sapphirea, 2 dyski F1. Wydaje mi sie, ze pomimo, ze zestaw nie nalezy do "goracych" to chcialbym jednak obnizyc temperature w srodku. Z gory dzieki za pomoc. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2009 Logicznie myśląc [ ; to powinny one wyciągać nagrzane powietrze z obudowy na zewnątrz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2009 Wiesz mozna na to spojrzec z 2 stron: wyciaga cieple powietrze albo wdmuciach!e zimne, pytanie co da wieksze korzysci jesli chodzi o temperature. Wiatraki z tylu obudowy przewaznie wyciagaja, ale najczesciej jest tez cos z przodu co pompuje, a tutaj nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2009 (edytowane) Może własnego doświadczenia w tym temacie nie mam, ale z ciekawości zajrzałem na stronę Silverstone'a i tam obudowy tego typu mają wentylatory, parami, które wyciągają powietrze z obudowy. Wiesz mozna na to spojrzec z 2 stron: wyciaga cieple powietrze albo wdmuciach!e zimne, pytanie co da wieksze korzysci jesli chodzi o temperature. Wiatraki z tylu obudowy przewaznie wyciagaja, ale najczesciej jest tez cos z przodu co pompuje, a tutaj nie. Jeśli na zewnątrz obudowy jest chłodniejsze powietrze, no to można spróbować 'do' ; ) edit: A nie ma możliwości umieszczenia wewnątrz obudowy jakiegoś wentylatora, który by 'ruszał' powietrzem w środku ku tyłowi? Czy tam już tak wszystko upchane, że nie ma bata? Edytowane 27 Października 2009 przez metal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2009 ma wyciagac powstanie podcisnienie ... latwiej jest wyciaganac z obudowy cieple powietrze , pchanie zimnego spowoduje ze polowa obudowy bedzie "zimna" natomiast w przedniej bedzie sie kotlowalo gorace powietrze powietrze przy podcisnieniu samo znajdzie droge do obudowy ( nie ma szczelnych obudow ;-) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2009 A nie ma możliwości umieszczenia wewnątrz obudowy jakiegoś wentylatora, który by 'ruszał' powietrzem w środku ku tyłowi? Czy tam już tak wszystko upchane, że nie ma bata?No wlasnie nie bardzo jest gdzie umiescic ani z przodu ani z boku, dosc szczelnie upchane. No, ale skoro mowicie, ze fizyka jest po stronie wyciagania powietrza to z silami natury nie bede walczyc ;) Dzieki, do zamkniecia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2009 Patrząc na inny sprzęt elektroniczny w moim domu (wzmacniacz, xbox) w przypadku użycia jednego wentylatora zawsze wyciąga on powietrze z obudowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...