Skocz do zawartości
Kasprzak

Nowy Gt120 I Pasy Na Monitorze

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kupiłem sobie GeForce`a GT120 od Acer'a w wersji 1GB DDR2 (pamięci Samsunga K4N1G164QQ-HC20) z DVI/HDMI.

Kupiłem też budżetową płytę, która siedzi w Media Centerze Fujitsu Siemens - Scaleo E, a więc P4M-915GDI-LF.

Zasilacz jest 250W z obudowy MC, ale zmieniałem też na 400W Modecoma i dzieje się to samo, także wykluczam słabe zasilanie.

Procesor mam 3,4 Pentium 4 seria 550 z 1MB cache i szyną 800MHz z HT.

Pamięci to jakieś no-name'y... to są 2 rzeczy używane.

Na dniach będę sprawdzał jeszcze grafikę, bo nie mam chwilowo innej na PCI-E i procka z pamięciami - przekładałem je w różne gniazda, pojedynczo, w dualu - bez skutku.

Dodam, że na zintegrowanej karcie system się uruchamia.

Dzieją się dziwne rzeczy, mianowicie:

http://wstaw.org/images/free/2009/10/27/3e...e4d8255ada.jpeg

http://wstaw.org/images/free/2009/10/27/a5...e03190c4a6.jpeg

Spotkaliście się z czymś takim już? Wygląda jakby pamięci na karcie były zwalone - dziwne, bo karta jest nowa...ale czekam na opinię reszty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kabel/monitor/grafika.

Przy okazji, to literki w sigu masz lekko za duże. Zmień to z łaski swojej na takie zgodne z regulaminem.

Sprawdzałem na HDMI i DVI - nie ma różnicy, monitor też jest sprawny - ale to nie wnosi nic do tego, bo zawiesza się na ładowaniu systemu.

Teraz w ogóle zauważyłem, że nawet jak wypnę kartę to i tak nie bootuje mi płyty od systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli żebyś my się dobrze zrozumieli. Taki efekt robi nowa karta, a na integrze jest ok?

Do głowy przychodzą mi temperatury, ale gdy włącza się kompa po dłuższym odpoczynku, to karta nie powinna się nagrzać tak szybko, aby już na ładowaniu sypać krzakami. Wygląda na jakiś problem ze sprzętem.

A to, że system nie startuje bez karty to nic nowego. Chociaż niby bios w przypadku braku oddzielnej karty powinien korzystać z integry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli żebyś my się dobrze zrozumieli. Taki efekt robi nowa karta, a na integrze jest ok?

Do głowy przychodzą mi temperatury, ale gdy włącza się kompa po dłuższym odpoczynku, to karta nie powinna się nagrzać tak szybko, aby już na ładowaniu sypać krzakami. Wygląda na jakiś problem ze sprzętem.

A to, że system nie startuje bez karty to nic nowego. Chociaż niby bios w przypadku braku oddzielnej karty powinien korzystać z integry.

Cały komputer do momentu ładowania zawsze się podnosi, czy to z integry czy pci-e.

Wcześniej przed zmianą płyty na tą ze scaleo-e była też jakaś MSI oparta o i915, dlatego pewnie system się odpala bez wczesniejszego instalowania na nowo systemu - ale tylko na integrze, bo gdy przychdozi do ladowaina (screen) to zawiesza się.

Dodatkowym problemem jest fakt, że nie mogę zbootować płyty w obu przypadkach. Napęd jest na 100% sprawny , ale też zawiesza się na bootowaniu.

Temperatury odpadają, proc jest prawie zimny, grafika to samo.

To że problem ze sprzetem to wiadomo - pytanie czy idzie to jakoś zdiagnozować, szczegolnie ze grafa i plyta są nowe, a pulpit odpala sie na integrze. Idzie jakoś sprawdzić procesor czy jest ok? Wystarczy generowanie "Pi" ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek zainstaluj od nowa system - taki przeskok z płyty na płytę powoduje przeważnie błędy. Nawet jeśli chipset jest taki sam, to każda płyta ma inną konstrukcję i jest wiele elementów (niby mało istotnych), które nie muszą pracować do końca poprawnie.

Jeśli natomiast nie możesz bootować z CD, to może oznaczać uszkodzenie napędu lub taśmy. Podepnij inny napęd. Jeśli sytuacja będzie się powtarzać, to zainstaluj od nowa system - w razie problemów napęd podpinasz pod USB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek zainstaluj od nowa system - taki przeskok z płyty na płytę powoduje przeważnie błędy. Nawet jeśli chipset jest taki sam, to każda płyta ma inną konstrukcję i jest wiele elementów (niby mało istotnych), które nie muszą pracować do końca poprawnie.

Jeśli natomiast nie możesz bootować z CD, to może oznaczać uszkodzenie napędu lub taśmy. Podepnij inny napęd. Jeśli sytuacja będzie się powtarzać, to zainstaluj od nowa system - w razie problemów napęd podpinasz pod USB.

System napewno będę musiał postawić na nowo, chcialem się tylko dowiedzieć co z tymi pasami na ekranie, bo nawet jakby system był zwalony itp. to przecież nie miałoby to wpływu na wyświetlaine obrazu na samym starcie systemu.

Pytania:

Czy uszkodzenie procesora może mieć wpływ na dodatkowe obciążenie na płycie jakim jest karta pod pci-e?

Bardziej prawdopodobna jest płyta główna czy grafika? - mimo, że obie sa nowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jeśli obraz sypie się podczas POSTu i w BIOSie, to obstawiać można grafikę. Jeśli sypie dopiero przy logo Windows, to może to być wina systemu/sterowników.

2. Uszkodzenie procesora w 99,9999... % przypadków kończy się czarnym ekranem przy starcie kompa. A wpływu na kartę PCI-E nie powinno mieć, bo to płyta zarządza urządzeniami, a nie procesor.

3. W przypadku pasów to kolejno (wg prawdopodobieństwa powodowania tego efektu): grafika, kabel, monitor, zasilacz, płyta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi