drmform Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 (edytowane) Przede wszystkim witam wszystkich jako nowo zarejestrowany użytkownik forum desperacko szukający pomocy. :) Pełna historia: Spotkał mnie dziwny problem z pamięciami. Otóż postanowiłem trochę rozszerzyć swoją konfiguracje 2x1gb o dodatkowe 2 moduły, co finalnie tworzy 4x1gb, czyli niezbyt dobre ustawienie biorąc pod uwagę, że posiadam płytę P5Q PRO (chipset p45), która jest bardzo wybredna jeżeli chodzi o pamięci. Mimo wszystko spojrzałem na listę obsługiwanych modeli QVL, by upewnić się, że mój model (OCZ Platinium Edition rev.2 800mhz CL4 - OCZ2P800R22GK) teoretycznie ruszy na 4 zapełnionych slotach. Pędzę do sklepu, biorę nowiutki kit OCZ o tym samym oznaczeniu i z pewnością, że wszystko pójdzie ok wracam montować dodatkowe 2 giga. Po umieszczeniu nowych kostek piec nie postuje, żadnego beep tylko kręcące się wentylatory, ale nie w tym rzecz. To jakiś trefny sprzęt. Po 2-3 godzinach mordęgi na nic przekładania ramów na różne sposoby, clear cmos wracam do sklepu i proszę gościa, by dał mi następną parę tego samego modelu. Wracam z powrotem i montuje zatem. Pałer i komp odpala w ustawieniu 4x1gb. Zajarany jak dziecko testuje czy oby na pewno chodzi wszystko. Wszytko fajnie, to może i nawet pokręcę trochę(wiadomo, nigdy to nie będzie OC na jak na 2 modułach, ale zawsze). Jakieś tam dodatkowe megaherce udało się wycisnąć. Po dłubaniu w towarzystwie programów testujących zarówno memtest jak i prime powiedział, ze pamiątki nie mają errorów. Tak samo gry jak i inne programy. Ciesze sie jeszcze bardziej, skręcam obudowę. Po tym wszystkich odpalam utorrenta i po kilku miutach system zawisł.. cały czar minął i TU SIĘ ZACZYNAJĄ SCHODY. Odpuściłem sobie już OC, ustawiłem parametry nominalne, niech już to chodzi stabilnie. Włączam jeszcze torrenta na fabrycznych ustawieniach pamiątek - zwis. Przekładam pamięci na wszystkie sposoby - zwis. Nowy bios - zwis. Więcej voltów dla pamięci - zwis. Zaniepokojony sprawdzam czy to samo się dzieje tylko na 2x 1GB, testuje starą i nową parę. Voila! Żadnych problemów na obu. Pomyślałem sobie, że to jednak brak współpracy obu modułów. Tak więc jeszcze pod koniec dnia zachaczam o sklep i wymieniam kości na zupełnie inne - Patriot LLK 2x1gb 800mhz cl4. Wracam zniechęcony, wkładam, odpalam, system startuje (na 4 zapełnionch slotach ofc), testuje gry, memtesty i prime - pięknie jak ta lala. Odpalam utorrenta i ta sama historyjka - za każdym razem wszytko się zamraża. Nowa myśl - moja płyta nie obsługuje poprawnie 4 pamięci naraz. No trudno. Potrzebuje 4gb, to w takim razie dołoże troche pieniędzy do pary 2 x 2 GB. Więc ide dziś do sklepu i biorę nowe OCZ Reaper 2x2gb 1066Mhz (są w qvl). Ze spokojem wkładam do pieca, ustawiam napięcie etc. system rusza bez problemu. Żeby się upewnić, włączam utorrenta.... 10 minut I TO SAMO! Szlag może trafić! Więc moje mobo nie obsługuje poprawnie 4 gb? Panowie pomocy! Pokrótce: Po zainstalowaniu 4gb ramu niezależnie od tego jaką metodą (4x1gb/2x2gb) torrenty powodują zawiechy komputera, gdy na 2gb wszystko chodzi dobrze. edit: Sprawdziłem jeszcze działanie na podwyższonym napieciu NB 1.3v - dzieje sie to samo. Zainstalowałem inny klient torrenta - bez zmian. Płyta: Asus P5Q PRO Proc: DualCore E5200 10x350 Pamięć: Aktualnie 2x2GB ocz reaper 1066@1066 5-5-5-15 9600gt HDD: 2x Spinpoint F3 1TB Raid 0 Zasilacz: Corsair 520w System: Windows 7 Ultimate 64bit Edytowane 29 Października 2009 przez drmform Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 ASUS to wybredna płyta jeśli chodzi o pamięci, spróbój na jakiś kingstonach, może nie są królami OC ale z tego co wiem na kingstony ASUSy sa najmniej wybredne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drmform Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 ASUS to wybredna płyta jeśli chodzi o pamięci, spróbój na jakiś kingstonach, może nie są królami OC ale z tego co wiem na kingstony ASUSy sa najmniej wybredne.Niestety w qvl p5qpro nie ma żadnego zestawu 4gb od kingstona, już się tym interesowałem.. ale czy to rzeczywiście chodzi o markę pamiątek w tym przypadku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 Wg: QVL Kingston KHX8500D2/1G DDR2 1066 1024MB DS Heat-Sink Package do obsadzenia 4 x 1GB. Ja wiem, że pięknie wygląda ram 1066 ale jeżeli byś wrzucił 4x1GB 800Mhz to byś nie stracił dużo na wydajności to dodatkowo zyskasz stabilność i możliwość OC. Jak już pisałem pamięci 1066 zero OC ciągła walka, pamięci 800+ OC na poziomie FSB 500 i mam ramik 1000Mhz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 Wprawdzie lekko wypadłem z obiegu, jeśli chodzi o nowy sprzęt, ale chyba w większości instrukcji do płyt głównych jest zapis (a przynajmniej powinien być), że w przypadku obsadzenia wszystkich 4 slotów pamięci nie będą chodzić na maksymalnych wartościach. Widziałem taki zapis w jednej z instrukcji i rzeczywiście tak było. Przy 2 kościach śmigało na 800, przy czterech już tylko 667 i umarł w butach. Żadne zmiany ustawień bios, roszady pomiędzy slotami czy dovoltowanie nie przynosiło efektu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drmform Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 (edytowane) Mission complete. Rozwiązanie okazało się równie nieoczekiwane jak sam problem. Wyszło na to, że wina leżała po stronie sterownika do karty wifi (linksys wmp54g)! Włożyłem inną kartę a stare ramy 2x1gb idą na sprzedaż. Przy okazji zapytam - może ktoś jest zainteresowany kupnem? :) Sprawdzone, stabilne na dobrych kostkach bardzo podatne na kręcenie(bezbłędnie 24/7 robią 1066 5-5-5-15) OCZ Platinium Edition rev.2 800mhz 4-4-4-15 OCZ2P800R22GK Dziękuje wszytkim za próbę rozwiązania tego problemu, pozdrawiam. Edytowane 29 Października 2009 przez drmform Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...