Skocz do zawartości
virusotron

Extremalne Wc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!

Zabieram sie wlasnie za budowe oc i to co pragne wykorzystac to

- Chłodnice z samochodu tarpan

- 2 pompy od pralek whirlpool (moge miec jeszcze kilka)

- bloki, ktore musze kupic no i reszta wezykow

Czytalem sporo na ten temat i generalnie mam metlik.... Chlodnica i pompa (i ew. zbiornik) wyleci za okno na dwor. Czy pompa od pralki w takich warunkach bedzie dzialac bez zarzutu przez 15 co 15 min? Jaki bloki wybrac na CPU i GPU (i czy na NB tez)? i jaka powina byc predkosc wody w wezykach zeby zapewnic optymalne chlodzenie?

z gory dziekuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapomnij o pompce od pralki juz ktos ja proponował. taka pompa nie jest przystosowana do ciagłej pracy. lepiej kupić kompe do oczka wodnego. na NB lepiej zeby byl blok jelsi myslisz o OC mozna odpuscici sobie SB a co do bloku itd. powiedz jaki masz procesor itd ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pompa od pralki odpada poniewaz nie jest przystosowana do ciaglej pracy + bedzie najwieksza grzalka w ukladzie

dlatego wylatuje za okno i sa dwie....Jedna pracuje 15 min druga ma spokoj potem pierwsza sie wylacza druga sie wlacza

a z lodowka to odpada ogniwa termoelektryczna niemaja takiej skutecznosci (lepiej by te ogniwa dac na proca odrazu ale skraplajaca sie woda + duzy pobor pradu)

Edit:

CPU: E7200

GRAFA: Pait 8600gt sonic + (ale ona idzie do wymiany za jakis tam czas)

mobo: Asus P5B

Edytowane przez virusotron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krótko i szybko zbuduj chiller na słabej sprężarce tłokowej, nabij czynnikiem typu R134a będzie cicho i chłodno jak dasz jakiś duży skraplacz z wentylatorami wolnoobrotowymi.

Edytowane przez Sobota

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcesz stac ze stoperem i zmianiac wtyczki :D :D:D:D

mialem na mysli dwa najtansze czasowniki takie cos na ktorym ustawiamy o ktorej ma sie wlaczyc i wylaczyc. wiec jak nie te pompy to jakie w miare tanie? niewazne czy co czy do wody pitnej ;]

co do chillera to niejestem przekonany czy mialby wieksza skutecznosc niz WC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miał by z pewnością większa skuteczność niż wc nawet grubo poniżej zera na nim zejdziesz, tylko to zależny od wielu czynników które wpływają na jego wydajność.

mam lepszy pomysł

jak będziesz wymieniał :

-podłogę

-panele itp.

rozwiń pod nią z 25m węża ogrodowego lub wywal za okno, pozbędziesz się chłodnicy

;)

aaaa

zostaje jeszcze patent z wkopaniem węża pod ziemię (jeżeli mieszkasz na parterze) na jakieś 2 metry, tam zawsze jest tylko kilka st. C

:rolleyes:

Z wężem nawet na XS był ten pomysł wykorzystany. Edytowane przez Sobota

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam lepszy pomysł

jak będziesz wymieniał :

-podłogę

-panele itp.

rozwiń pod nią z 25m węża ogrodowego lub wywal za okno, pozbędziesz się chłodnicy

;)

aaaa

zostaje jeszcze patent z wkopaniem węża pod ziemię (jeżeli mieszkasz na parterze) na jakieś 2 metry, tam zawsze jest tylko kilka st. C

:rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do chillera to niejestem przekonany czy mialby wieksza skutecznosc niz WC

Kolega sobie z nas żarty stroi, tak ?! :damage_wall:

Natychmiast do lektury TEGO tekstu. Po jego przeczytaniu mam nadzieję że wszystkie idiotyczne pomysły które przedstawiłeś w pierwszym poście momentalnie wydadzą Ci się... idiotyczne ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Natychmiast do lektury TEGO tekstu. Po jego przeczytaniu mam nadzieję że wszystkie idiotyczne pomysły które przedstawiłeś w pierwszym poście momentalnie wydadzą Ci się... idiotyczne ?

Przeczytałem. Upewniłem sie w kilku rzeczach np proporcje płynow chodz tutaj ludzie mowia roznie. Niewidze nic z przecznego z moja idea. Moze wyobrazasz to sobie inaczej niz ja. Jedyne miejsce do ktorego mozna sie przyczepic to te dwie pompki....(mam je ze starych pralek wiec co mi ich szkoda). Niewidze nic idiotycznego. zastepuje tylko niektóre elementy tym co mam juz w domu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi