Skocz do zawartości
Spider

Gtx 275 Temperatura

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ostatnio robiłem testy mojego GTX 275 i w programie Furmark Test Stabilności ustawiając rozdziałke 1280x1024, Tryb Xtreme Burning, Próbki MSAA 16x temperatura wychodzi 91'C i dopiero wtedy wentyl na grafice rozkręca się do 55% a w spoczynku jest na 40% i teraz mam do was pytanie drodzy forumowicze czy taka temperatura jest uznawana dla tego modelu bo według producenta to maks. 105'C.

PS. W grach np. Crysis po 2 godzinach grania zanotowałem max 76'C. W obudowie są 2 wentyle przód i tył :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ostatnio robiłem testy mojego GTX 275 i w programie Furmark Test Stabilności ustawiając rozdziałke 1280x1024, Tryb Xtreme Burning, Próbki MSAA 16x temperatura wychodzi 91'C i dopiero wtedy wentyl na grafice rozkręca się do 55% a w spoczynku jest na 40% i teraz mam do was pytanie drodzy forumowicze czy taka temperatura jest uznawana dla tego modelu bo według producenta to maks. 105'C.

PS. W grach np. Crysis po 2 godzinach grania zanotowałem max 76'C. W obudowie są 2 wentyle przód i tył :razz:

Dosc dziwna sprawa, temperatura jak na moj gust jest zdecydowanie za wysoka :unsure: Posluze sie przykladem, moj GTX260 podkrecony dosc mocno (sygnatura) w furmarku osiaga 80-82* max . Jedyne co przychodzi mi do glowy to zla wentylacja obudowy, ale skoro masz 2 wentylatory to raczej nie bedzie problem. Ewentualnie moze masz cos wpiete w slot PCI ponizej grafy? Karta muzyczna? to mogloby znaczaco utrudnic wentulacje. Pozostaje jeszcze mozliwosc zbyt mocnego podkrecenia karty? bawiles sie Riva Tunerem, czy karta pracuje na standardowych taktach?

Tak czy inaczej, takiej temperatury jaka karta osiaga w programach typu Furmark nigdy nie osiagnie w przypadku nawet najbardziej wymagajacej gry np Crysis-a co widac w Twoim przypadku :wink: 76* to nic groznego dla karty, wiec bez obaw :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok spróbuje zwiększyć prędkość wentylatora programem Nibitorem tylko nasuwa się pytanie czy nie stracę gwaranci ingerując w bios karty. A co do taktowania ustawienia są standardowe.

Poniżej zamieszczam fotki jak to wygląda w budzie i że są wentylatorki :wink:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

PS. Sorry za jakość zdjęć zostały zrobione Fonikiem k750i ale myślę że coś tam widać.

Edytowane przez Spider

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi