Aviel Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 (edytowane) Witam Mam następujący problem z dyskiem: Kiedy komputer chodzi i dysk nagrzeje sie wystarczy że lekko dotkne komputer lub przesune i dysk zaczyna "mysleć" i po paru chwilach zawiesza sie lub restartuje. Po ponownym uruchomieniu komputer nie moze wykryc dysku i musze wylaczyc go na jakies 10 minut zeby ostygl(przynajmniej tak mysle), niestety to i tak nie zawsze dziala i musze poruszac tasma i zasilaniem, az w koncu za ktoryms razem wykryje go. Dodam jeszcze ze napewno nie jest to tasma bo juz wymienilem ja kilka razy. Prosze o pomoc Wkleje jeszcze screena z everesta moze sie przyda :rolleyes: Edytowane 15 Listopada 2009 przez Aviel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 1. Nie podałeś, jaki masz zasilacz. 2. Obstawiam raczej zasilacz lub kabel od niego. 3. Masz płytę MSI - przesądny niej jestem, ale lubią się psuć. 4. Pobierz HD Tune, zainstaluj, przeskanuj dysk w zakładce Error Scan, a na koniec pokaż screeny z zakładek Error Scan oraz Health. 5. Ta karta graficzna to wersja bez wiatraka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aviel Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 (edytowane) 1. Nie podałeś, jaki masz zasilacz. 2. Obstawiam raczej zasilacz lub kabel od niego. 3. Masz płytę MSI - przesądny niej jestem, ale lubią się psuć. 4. Pobierz HD Tune, zainstaluj, przeskanuj dysk w zakładce Error Scan, a na koniec pokaż screeny z zakładek Error Scan oraz Health. 5. Ta karta graficzna to wersja bez wiatraka? ad 1 zasilacz: ropla 300w ad 4 screeny ad 5 Jest wiatrak w tej karcie graficznej. To gf fx 5200 ultimate Edytowane 16 Listopada 2009 przez Aviel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 (edytowane) Witam Mam następujący problem z dyskiem: Kiedy komputer chodzi i dysk nagrzeje sie wystarczy że lekko dotkne komputer lub przesune i ... HDD niezbyt dobrze nadają się do przemieszczania podczas pracy (zwłaszcza 3.5" z 3 lub więcej talerzami) Ten dysk ma G-Force Protection, czyli system zmniejszający ryzyko uszkodzeń HDD w wyniku wstrząsów podczas pracy. Najprawdopodobniej te przesunięcia i dotknięcia były zbyt silne i G-Force zadziałało. Jeśli naprawdę bardzo lekkie dotknięcie obudowy powoduje blokadę G-Force Protection to może HDD jest źle przykręcony i wpada w wibracje z byle powodu. Edytowane 15 Listopada 2009 przez dwaIP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aviel Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 Właśnie postanowiłem zrobić mały teścik: Jeśli restartuje komputer to dysk wykrywa bezproblemowo. Natomiast kiedy wyłącze komputer i po kilku sekundach włącze to dysk nie zostaje wykryty. Musze wyłączyć i poczekać kilka/kilkanaście minut i wtedy wykrywa. Nie mam pojęcia co jest nie tak :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2009 Upewnij się, że dysk jest dobrze przykręcony i prosto (nie powinien być pod skosem). Obstawiam winę zasilacza. Podłącz inny zasilacz i sprawdź na nim. Można by też obstawiać wtyczkę, ale z opisu wyżej wynika, że to raczej sam zasilacz, niż sama wtyczka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...