Skocz do zawartości
bosd

Truecrypt Kilka Pytań Dotyczących Kwestii Technicznych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałem zaszyfrować przenośny dysk z danymi programem TrueCrypt

mam kilka pytań dotyczących kwestii technicznych związanych z tym programem

1.Czy bezpieczniej jest zaszyfrować dysk czy partycji na dysku ?

2.Czy w zaszyfrowanym dysku można bez problemu zmienić hasło lub zamiast hasła używać pliku klucza na np. pendrivie ?

3.Czy dysk zaszyfrowany TC podpięty do innego komputera na którym nie ma zainstalowanego TC nie ulegnie uszkodzeniu (chodzi o dane zapisane na tym dysku) ?

4.Czy podczas trwałego odszyfrowania dysku traci się wszystkie dane na nim zapisane ?

5. Jak z awaryjnością - czy może się coś posypać z zaszyfrowaną partycją czego kopie warto zrobić przed lub po zaszyfrowaniu dysku aby w razie problemów ułatwić sobie odzyskanie lub naprawę zaszyfrowanej partycji ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj!

1. Najbezpieczniej jest zaszyfrować cały dysk, chociaż tutaj są 2 rodzaje bezpieczeństwa, bo jeśli coś padnie w dysku tracisz wszystkie dane, a gdyby nie był cały zaszyfrowany to jest większa szansa na odzyskanie czegokolwiek, chociaż w sumie szyfruje się żeby nic nie "odczytali"

2. Tak, można zmienić hasło, można też używać plików kluczowych, ale z tego co wiem nie można używać samych plików bez hasła

3. Dysk nie ulegnie uszkodzeniu, conajwyżej stracisz dane jeśli przez pomyłkę go sformatujesz (podłączony, zaszyfrowany, ale niezamontowany dysk wygląda jak niesformatowany)

4. Podczas odszyfrowywania nie tracisz żadnych danych

5. Zawsze coś tam może się posypać, ale podejrzewam że awaryjność dysku zaszyfrowanego nie różni się od niezaszyfrowanego. Kopie? hmmm, w sumie to jedynym obowiązkiem jest 1. zapamiętać hasło 2. Nagrać minimum 1 płytkę ratunkową TrueCrypt, którą kreator tworzy tuż przed szyfrowaniem dysku/nośnika. Płytka już nie raz mi się przydała, gdy np. nadpisałem sektor rozruchowy dysku - bez płytki zapomnij o danych jeśli coś się zepsuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze jedno pytanie czy można szyfrować dysk na którym są dwa systemy windows 7 i linux Kubuntu 9.10 plus partycja na dane co się stanie jak jeden z systemów padnie po postawieniu systemu od nowa wystarczy zainstalować TC aby mieć dostęp partycji z danymi czy trzeba wszystko od nowa szyfrować ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wie ktoś ile miejsca wolnego potrzebne jest do zaszyfrowania partycji o pojemności 214GB w locie programem truecrypt ? cały czas mam komunikat przy próbie szyfrowanie ze brakuje wolnego miejsca na zrobienie nagłówka woluminu i kopie bezpieczeństwa ?

edit:

już wszystko działa mam jeszcze jedno pytanie szyfrując dysk D:\ w locie trzeba usunąć przypisana do niego literę czy nie jest to konieczne ?

Edytowane przez bosd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Od jakiegos czasu mysle o szyfrowaniu dysku i chcialbym osiagnac taki efekt, zebym mogl kompa odpalac jak samochod :) Tzn pendrive z kluczem jest podlaczony = dostep do kompa bez wpisywania haesl itd, wyciagam pena i dostepu do kompa nie ma. Czy z pomoca TC osiagne taki efekt?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widze to jest, aczkolwiek nigdy nie probowalem. Tutaj masz opis.

btw przemyslales to? O ile hasla wspisywanego codziennie sie raczej nie zapomina to z pendrivem mozna wiele dziwnych rzeczy zrobic :D

Edytowane przez kkNd!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam zaszyfrowany dysk fizyczny w kompie wraz z systemem i wpisuje po adpaleniu kompa haslo i mi montuje all partycje

pytanie: mam rowniez dysk zewnetrzny zaszyfrowany tc, jak zrobic zeby on rowniez montowal mi sie automatycznie po podlaczeniu do kompa z zaszyfrowanym systemem?

na win7 da sie tak zrobic w bitlockerze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam fizycznie jeden dysk i na nim 3 dyski logiczne. Oczywiscie na dysku C: mam zainstalowany system Win 7. Chciałbym wszystko (cały dysk wraz z systemem) zaszyfrować TC tak żeby przy uruchomieniu było wymagane hasło. Jak to zrobić? Czy powinienem zaszyfrować cały dysk fizyczny. Czy każdą partycje z osobna?

Pozdrawiam

Edytowane przez michael85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączam się do pytania.Ściągnąłem program i chciałbym zaszyfrować swój dysk (cały 250gb).Poratuje ktoś poradnikiem jak to zrobić?Po angielsku raczej mnie nie ratuje bo ,aż tak dobrze go nie znam a nie chce stracić danych.Troche juz szukałem ,ale nadal nie mam na tyle "pewności" ,że czegoś nie skaszanie i póki co boje się za to brać.Siedze na Win7 i mam najnowsza wersje TC 6.03

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi