Skocz do zawartości
czater

Chłodzenie Mosfetów A Bezpieczeństwo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zmieniłem chłodzenie na swoim Biostarze I45 na hr-05 sli i po ściągnięciu chłodzenia mosfetów zauważyłem że na radiatorze zamiast pasty termo przewodzącej jest glutes maximus....postanowiłem to wymienić i zamówiłem na allegro coś takiego i teraz pytanie; czy może stać się coś takiego, że taśma ta jakoś niefortunnie dotknie tej metalowej końcówki która łączy mosfet z płytą główną i prąd przepłynie przez radiatory itd? Generalnie chodzi mi czy da się w jakiś sposób niefortunnym użyciem takowej taśmy zniszczyć mosfety co doprowadzi do zniszczenia całej płyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli jeden radiator pokrywa kilka mosfetów, to może być problem z tą taśmą. Ta taśma jest b. cienka i jeśli mosfety nie będą w jednej płaszczyźnie to nie będzie dobrego styku. Radiator trzyma się na kołkach czy musisz go przykleić? Jeśli przykleić to proponuję glut a nie taśmę. Jeśli na kołkach to najlepszy będzie 3M Thermopad.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli jeden radiator pokrywa kilka mosfetów, to może być problem z tą taśmą. Ta taśma jest b. cienka i jeśli mosfety nie będą w jednej płaszczyźnie to nie będzie dobrego styku. Radiator trzyma się na kołkach czy musisz go przykleić? Jeśli przykleić to proponuję glut a nie taśmę. Jeśli na kołkach to najlepszy będzie 3M Thermopad.

Bardzo dobra sugestia. Sprawdze jak z ta płaszczyzną. Radiator jest na 2 kołeczkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi