Skocz do zawartości
bgzzgb

Amd X2 6000+ Czy Warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam płytę Foxconn (WinFast) N570SM2AA-8EKRS2H (nForce 570 SLI) na am2 i procesor brisbane 4000+ podkręcony do 2800mhz. Ostatnio wymieniłem kartę z 8600gt na 250gts. Mam wrażenie że karta mogłaby mieć lepsze osiągi przy lepszym procesorze. Kupno sensownego procesora wiąze się jednak z wymianą płyty a co za tym idzie z kosztami. Pomyślałem że tymczasowo mógłbym wymienić procek na x2 6000+ 125w windsor za ok 250pln i sprzedać stary za ok 100pln tak więc do interesu dołożył bym tylko ok 150pln. W związku z tym mam kilka pytań:

- czy to w ogóle ma jakikolwiek sens i czy można spodziewać się jako takiego przyrostu mocy?

- czy ten procek będzie kompatybilny z płytą? W opisie gdzieś widziałem że ma HT2000 a moja płyta chyba HT1000. Czy to się uruchomi, wiem że mnożnik ht można zmniejszyć i czy trzeba to zrobić przed wymianą procka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka wymiana nie ma sensu, nie odczujesz wielkiego przyrostu mocy o ile w ogóle go odczujesz. Podkręć obecny procesor i wyjdzie na to samo. Sprawdź czy Twoja płyta obsługuje nowsze procki, przydał by się min Athlon II.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka wymiana nie ma sensu, nie odczujesz wielkiego przyrostu mocy o ile w ogóle go odczujesz. Podkręć obecny procesor i wyjdzie na to samo. Sprawdź czy Twoja płyta obsługuje nowsze procki, przydał by się min Athlon II.

Gdzieś czytałem że 6000 jest około 17% szybszy bo ma l2 2mb. Nigdzie natomiast nie ma informacji na to czy moja płyta obsługuje am2+, wiem że niektóre płyty po upgrade biosu dają radę ale moja raczej nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbieraj na nową płytę am2/ am3 + ddr3 i athlon II x2 / x3.

6000+ jest bardzo zły wyborem teraz.

Athlon II bez oc będzie wydajniejszy, a kręci się dość dobrze dobrze. Na box zrobi ponad 3.5GHz bez problemu.

Do tego pobór prądu będzie zauważalnie niższy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbieraj na nową płytę am2/ am3 + ddr3 i athlon II x2 / x3.

6000+ jest bardzo zły wyborem teraz.

Athlon II bez oc będzie wydajniejszy, a kręci się dość dobrze dobrze. Na box zrobi ponad 3.5GHz bez problemu.

Do tego pobór prądu będzie zauważalnie niższy.

Wiem że najlepiej zmienić całą platformę jednak narazie szkoda mi siana a boli mnie to że grafa mi się marnuje przy moim procku. Na benchit ten 6000 nie wypada najgorzej. Czy zechciał by ktoś odpowiedzieć na moje drugie pytanie mianowicie czy to będzie hulać na mojej płycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałeś dopłacić około 150zł więc tyle już masz. Za proca dostaniesz 120-140zł. Więc będziesz miał 270-290zł i płytę na sprzedaż.

Jeżeli trochę dołożysz to będziesz miał na coś takiego:

X2 240 - 205zł

A770DE+ - 199zł

I wtedy proca podkręcić na przynajmniej 3.5GHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi