Skocz do zawartości
wondy

Windows 7 - Disc Boot Failure (w Napędzie Pod Sata)

Rekomendowane odpowiedzi

Mam następującu problem.

Chce zainstalwoać Win 7 (pro, 64bit) na nowym dysku, ale nie chce mi się zainstalować.

bootuje mi cd/dvd, a potem wyświetla komunikat: "disc boot failure, please insert system disc and press enter"

Quick boot mam ustawione na enabled

Pierwszy butuje mi cdrom, a potem dysk.

Napęd mam pod SATA, ale podpiąłem za radą kolegi napęd pod ATA ze starego kompa i na nim działa.

Co jest nie tak z naprędem pod sata, że płyta nie che bootować?

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To, że płyta wiruje to normalne.

Nie normalny jest natomiast komunikat "disc boot failure". Oznacza, że zarówno na CD jak i na dysku (sic!) nie ma niczego, co można by uznać za program startowy.

Podaj konfig kompa: płyta, zasilacz, napęd, dysk, oraz przez co podłączone są 2 ostatnie.

Problemem leży prawdopodobnie w ustawieniach bios.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo kwestia jest taka. Masz pierwsze ustawione bootowanie z CD a potem z dysku. A więc...najpierw płyta chce zabootować z CD, która być może jest nie bootowalna lub coś z nią nie tak, skoro nie może nic odczytac z CD to przechodzi do następnego ,,urządzenia,, z którego ma bootować czyli w twoim wypadku dysk, który zapewne jest czysty bez windowsa noi niema czego wystartować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam podobny problem kiedy sata jest ustawiona w tryb Ahci, bios niemożne zabotować z cd-romu (tak jakby bios niewidział cd-romu, ale w windowsie jest widoczny). Jak przestawię na ide idzie bez problemu. Przestaw Sata na tryb ide, i zobacz czy pomogło.

Ja mam płytkę Asus M4A785D-M Pro, a napęd LG.

Na poprzedniej płycie MSI napęd chodził bez problemu z sata w trybie Ahci.

Edytowane przez pci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to raczej w miare częsty problem(sata>>brak boota, czy to xp czy vista/w7)

kumpel robił w serwisie jakieś pół roku temu jeszcze to narzekał na to...ta sama płyta inny napęd(na IDE) i nie ma problemu...dziwne toto

jak ktoś zauważył przestawienie trybu na IDE pomaga, ale - tu wszystko zależy od płyty/biosu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi