wondy Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2009 Mam następującu problem. Chce zainstalwoać Win 7 (pro, 64bit) na nowym dysku, ale nie chce mi się zainstalować. bootuje mi cd/dvd, a potem wyświetla komunikat: "disc boot failure, please insert system disc and press enter" Quick boot mam ustawione na enabled Pierwszy butuje mi cdrom, a potem dysk. Napęd mam pod SATA, ale podpiąłem za radą kolegi napęd pod ATA ze starego kompa i na nim działa. Co jest nie tak z naprędem pod sata, że płyta nie che bootować? Pzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2009 Albo nie działa bootowanie z CD, albo płyta nie jest bootowalna. Napęd jest normalnie wykrywany? Jeśli tak, to może wina przejściówki? A nie napisałeś w temacie o W7, bo...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wondy Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2009 napęd wykrywa, płyta "wiruje". Nie napisałem o tym w tem o Win, bo myślałem, że to jakiś banalny problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2009 To, że płyta wiruje to normalne. Nie normalny jest natomiast komunikat "disc boot failure". Oznacza, że zarówno na CD jak i na dysku (sic!) nie ma niczego, co można by uznać za program startowy. Podaj konfig kompa: płyta, zasilacz, napęd, dysk, oraz przez co podłączone są 2 ostatnie. Problemem leży prawdopodobnie w ustawieniach bios. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2009 Albo kwestia jest taka. Masz pierwsze ustawione bootowanie z CD a potem z dysku. A więc...najpierw płyta chce zabootować z CD, która być może jest nie bootowalna lub coś z nią nie tak, skoro nie może nic odczytac z CD to przechodzi do następnego ,,urządzenia,, z którego ma bootować czyli w twoim wypadku dysk, który zapewne jest czysty bez windowsa noi niema czego wystartować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2009 (edytowane) Ja mam podobny problem kiedy sata jest ustawiona w tryb Ahci, bios niemożne zabotować z cd-romu (tak jakby bios niewidział cd-romu, ale w windowsie jest widoczny). Jak przestawię na ide idzie bez problemu. Przestaw Sata na tryb ide, i zobacz czy pomogło. Ja mam płytkę Asus M4A785D-M Pro, a napęd LG. Na poprzedniej płycie MSI napęd chodził bez problemu z sata w trybie Ahci. Edytowane 4 Grudnia 2009 przez pci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2009 to raczej w miare częsty problem(sata>>brak boota, czy to xp czy vista/w7) kumpel robił w serwisie jakieś pół roku temu jeszcze to narzekał na to...ta sama płyta inny napęd(na IDE) i nie ma problemu...dziwne toto jak ktoś zauważył przestawienie trybu na IDE pomaga, ale - tu wszystko zależy od płyty/biosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...