gustavklimt1 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2009 Hej zwracam się do was z prośbą o pomoc . Mój obecny komputer jest już mocno leciwy i czas go zmodernizować : Sempron 3000, 512 mb ram;) Ze starego kompa zostawię dysk 200gb, nagrywarkę, i obudowę Przypuszczam, że zasugerujecie wymianę zasilacza Mode com feel na nowy:) Cele: 1 Ma służyć głównie do obróbki grafiki . 2 Ma być maksymalnie cichy (stary jest tak głośny że pies się go boi – poważnie :) 3 Grafika powinna być zintegrowana ( w przyszłości planuje dokupienie jakieś taniej i cichej karty) Jestem zdecydowany w kwestii : procesora mianowicie ma to być: Athlon X4 620 oraz płyty głównej ze zintegrowaną kartą graficzną -myślałem nad Asrockiem ale w kwestii producenta jestem otwarty Ram przynajmniej 2 gb w jednej kości – nie mam pomysłu na model ani na producenta Nie mam bladego pojęcia jaki zasilacz kupić. Czytałem, że corsair produkuje ciche zasilacze. Myślę, że porządne 400 W powinno wystarczyć. Kwota jaką dysponuje to około1100 zł W konfiguratorze z esc.pl udało mi się sklecić coś takiego. Mam nadzieje, że ma to ręce i nogi? Procesor: AMD Athlon II X4 620 /2.6GHz, 2MB, 95W, BOX, AM3/ 345 zł Płyta główna: AsRock M3A785GXH/128M /AMD 785G, DDR3-1600/ 299 zł Pamięć RAM: A-Data 2GB 1066MHz CL7 160 zł Zasilacz: Corsair 400W [CMPSU-400CXEU]190 zł W sumie 1000 zł Proszę o wszelkie sugestie. Pozdrawiam Gustavklimt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graffix Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2009 Ram na GoodRam 2GB 1333Mhz CL9. Zasilacz proponuję coś pokroju BeQiuet L7 430W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustavklimt1 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 dzięki za pomoc:) patrząc na specyfikację płyty głównej dojrzałem, że ma ono jedno złącze ata 1 x ATA133 IDE connector (supports 2 x IDE devices) i tu mam pytanie czy podłączenie na jednej taśmie starego dysku i napedu dvd nie będzie powodowało przykrych niespodzianek? dzięki za pomoc pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graffix Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 Nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prze Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 (edytowane) Ze starego kompa zostawię dysk 200gb, nagrywarkę, i obudowę Przypuszczam, że zasugerujecie wymianę zasilacza Mode com feel na nowy:) A jaki konkretnie ten zasilacz Mode com feel? która wersja i jaka moc? Przeczytaj to. jeśli jest to Modecom Feel III 350(400)W, ale tylko trzecia wersja, to spróbuj wyczyścić wiatrak w zasilaczu albo go podmienić na inny, koniecznie z pwm, np to, ewentualnie jakiś wolnoobrotowy. Jak się nie da podłączyć wentylka wewnątrz i nie chcesz lutować, to wypiłuj małą dziurkę w obudowie zasilacza, wypuść przez nią kabel i podłącz do sysfana na płycie głównej, najlepiej sterowanego spod biosu. Oszczędzisz 200 zł, a bardziej niż zasilacz przydałby ci się nowoczesny dysk (samsung spinpoint f3 500 gb). Na starym dysku nie odczujesz znacznego przyspieszenia. Na nowym szybciej się będzie ładować i cichszy będzie. Jeśli "dzwoni" obudowa to Klaus niedawno polecał podklejenie blach bocznych gąbką do uszczelniania okien. Ewentualnie rozejrzyj się jeszcze za coolerem na proca. Edytowane 9 Grudnia 2009 przez prze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 (edytowane) Grafika i 2GB ramu?? jakoś tego nie widzę, sam zajmuję się grafiką i powiem, że 4GB to jest minimum, co prawda nie udało mi się zapełnić pamięci w 100% ale też nie zajmuję się tym profesjonalnie. Na początek możesz wziąć tylko 2GB ale od razu zbieraj na kolejną kość. No i skoro masz dosyć ograniczone fundusze to polecam zmienić sklep, ESC jest ok, ale ma dosyć wysokie ceny. Przykładowo w ram.net.pl taki zestaw: AMD Athlon II X4 620 ASRock M3A785GXH/128M Goodram 2GB 1333MHz CL9 Fortron FSP400-60GHN 80+ Kosztuje 900zł z hakiem. Zostają 2 stówki, warto je włożyć w dysk twardy, bo to element, który ma ogromne znaczenie jeżeli chodzi o wydajność "w systemie". Najlepiej Samsung F3 500GB W proline z Asusem M4A785TD-M EVO i zasilaczm Be quiet! Straight Power E6-350W koszt to ok 950zł, ale jest tu jednak lepsza płyta i lepszy zasilacz (tańszych brak w proline). Więc jak widziesz mozna sporo zaoszczędzić nawet biorąc lepsze części. Edytowane 9 Grudnia 2009 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustavklimt1 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2009 DO prze Dzięki za link i porady :) Niestety jest to modecom feel 350 atx wygląda identycznie jak ten z aukcji http://www.allegro.pl/item842674533_zasila...x_350a_bcm.html A poza tym miałbym chyba lepszy komfort psychiczny z nowym zasilaczem. Odnośnie dysku nie wykluczam, że kiedyś rozejrzę się za nowym. Na razie skazany jestem na stary . Kwestie finansowe raczej nie pozwolą mi również na inne chłodzenie procesora niż boxowe... Do NeoMagNeT Wielkie dzięki :) Zdaje sobie sprawę z poruszanych przez ciebie kwestii małej ilości ramu i integry jednak na razie będę musiał zadowolić się tym. Szczerze mówiąc to wcześniej nie brałem pod uwagę płyty głównej Ausa a wygląda i zapowiada się ciekawie :) Skusiły mnie pozytywne recenzje i testy asrocka. Poszperam jeszcze w necie może znajdę jakieś testy asusa( dotychczas znalazłem ich niewiele ) Odnośnie samych zakupów . Porównałem ceny w sklepie w Lublinie i ze sklepami internetowymi i wyszło, że po wliczeniu kosztów przesyłki jestem ~100 zł do przodu kupując w proline czy ramnet . pozdrawiam gsutavklimt1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2009 (edytowane) Integra to nie problem przy grafice, w sumie jak nie masz Photoshopa CS4 czy czegoś podobnego co potrafi zagonić kartę do roboty to bez różnicy czy masz integre czy zewnętrzną kartę. No i nie odradzam ASRocka ;) Sam mam i sobie chwalę, ale jeżeli minimalnie drożej można mieć coś lepszego to czemu nie? Radzę Ci jednak zakupić od razu tego Samsunga F3 500GB, tym bardziej że funduszy powinno Ci starczyć. Ze starym dyskiem na ATA będziesz miał problem z odpowiednim ułożeniem taśmy (dysk i dvd na jednej), a że nowy dysk będzie pewnie z 2x wydajniejszy też nie pozostaje bez znaczenia. Edytowane 10 Grudnia 2009 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustavklimt1 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2009 Hej Z radością mogę poinformować, że budżet wzrósł. Celem jest już nie modernizacja a budowa nowego kompa . Na razie stanęło na takich podzespołach: proc AMD Athlon II x4 620 s.AM3 BOX 325zł pł.gł Asus M4A785TD-V EVO 785G s.AM3 309 zl nagrywarka LG DVD Recorder GH-22LS50 LightScribe Sata Black Oem 109zl obudowa Cooler Master Elite RC-331-KKN1-GP Black 159zl twardziel Samsung 500GB 16MB HD502HJ F3 sATA-2 189 największy problem mam z dobraniem zasilacza oraz ramu W przypadku pierwszego nie wiem czy wybrać a) Be quiet! Straight Power E6-350W (199zł) b) Be quiet! Pure Power L7-350W(189) c) Be quiet! Straight Power E7-400W (259) A może jakiś inny uwzględniając, że w przyszłości planuje kupno karty graficznej ? Jeśli chodzi o ram to sprawdzałem na stronce asusa i wyszło, że producent nie sprawdzał działania proponowanych pamięci - w zastępstwie znalazłem te: Kingston 2x2GB DDR3-1333 Dual Chanel Kit Non-ECC CL9 KVR1333D3N9K2/4G za 335 zł [ Może ktoś z was ma wiedzę czy ta pamięc będzie działała - GoodRam 2x2GB DDR3-1333 Dual Chanel CL9 ??] Zaintrygował mnie fakt, iż w nazwie nagrywarki zawarte jest oznaczenie 'OEM' jak mam to rozumieć : Producent nie dostarcza kabli, oprogramowania ?? :? Dzięki za pomoc :) pozdrawiam Gustavklimt1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 Kable będziesz miał razem z mobo, a jak nie to kabelek sata to są grosze. Goodramy działają praktycznie na wszystkim, więc możesz je wziąć. Co do zasilacza to jeżeli możesz to weź SP E7 400W, ewentualnie taniej będzie Pure Power L7 430W. Reszta zestawu OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...