Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam. mam problem chciałbym przyspieszyć działanie twardziela i zastanawiam się nad trzema rozwiązaniami tego problemu

1- kupic dysk SSD KINGSTON 40 GB SSDNow V-Series, 2.5", SATA - SNV125-S2BD/40GB na ktorym postawie system a WD Black bedzie jako magazyn

albo

2- dokupić drugi WD Caviar Black 640GB WD6401AALS 32MB cache SATA-II i stworzyć RAID 0

albo

(sprzedac WD - nie bedzie z tym problemu )

3- kupic dwa dyski Samsung 500GB 32MB Cache F3 i stworzyć RAID 0

( o ile faktycznie samsung jest lepszy od WD bo moim zdaniem moze jest cichszy ale raczej nie wydajniejszy ... moze sie myle ? )

kwotowo wychodzi powiedzmy ze tak samo , wiem ze w RAID 0 istnieje prawdopodobieństwo straty danych ale jesli chodzi o mnie mam jeszcze dysk zewnętrzny na którym magazynuje dane wiec strata mi nie grozi.

jak myslicie ktore rozwiazanie jest najlepsze przede wszystkim zależy mi na wydajnosci

Edytowane przez andrzejs82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlanie sie znowu pojawily kingstony i to o 5zl tansze (350zl) :) na arest.pl dzwonilem dzisiaj maja na stanie

wiec sadzisz ze kingston na system i WD na magazyn jest najlepszym wyjsciem

ps. witam kolege z Lublina :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok czyli zdecydowanie zakup kingstona SSD 40 GB i postawienie na nim systemu bedzie najwydajniejsza opcja a co do macierzy spora jest różnica (zapis odczyt) miedzy SSD kingstona 40 GB a macierzą RAID 0 i ktore dyski sa faktycznie lepsze WD Caviar Black 640GB WD6401AALS 32MB cache SATA-II czy Samsung 500GB 32MB Cache F3 chodzi oczywiście o wydajność albo moze sa jakies inne wydajniejsze dyski 7200obr. ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W barracudy bym się nie pchał no chyba, że przez jakiś czas będziesz je sprawdzał poza raidem czy nie zaczną sypać badami.

Samsung F3 500GB całkiem fajnie chodzi i na razie nie słychać żeby padały, ale też nowe 1 talerzowe WD500 GB AAKS ma bardzo podobne osiągi do nowych samsungów, kilka MB niższy średni transfer liniowy, kilka dni temu kupowałem dla znajomego tego WD nowego i całkiem fajnie śmiga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlanie sie znowu pojawily kingstony i to o 5zl tansze (350zl) :) na arest.pl dzwonilem dzisiaj maja na stanie

wiec sadzisz ze kingston na system i WD na magazyn jest najlepszym wyjsciem

ps. witam kolege z Lublina :)

jeśli szukasz WD Caviar Black 640GB WD6401AALS 32MB cache SATA-II to mam jeden na sprzedaż z gwarancją/papierami, 100% sprawny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy Seagate daje jeszcze 5 lat gwarancji?

Jak posiadacze Raid0 porównają prace komputera do pojedynczego kompa? Warto się pchac. Co i gdzie najbardziej czuć.

Edytowane przez pcmax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi