andrzejs82 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2009 (edytowane) witam. mam problem chciałbym przyspieszyć działanie twardziela i zastanawiam się nad trzema rozwiązaniami tego problemu 1- kupic dysk SSD KINGSTON 40 GB SSDNow V-Series, 2.5", SATA - SNV125-S2BD/40GB na ktorym postawie system a WD Black bedzie jako magazyn albo 2- dokupić drugi WD Caviar Black 640GB WD6401AALS 32MB cache SATA-II i stworzyć RAID 0 albo (sprzedac WD - nie bedzie z tym problemu ) 3- kupic dwa dyski Samsung 500GB 32MB Cache F3 i stworzyć RAID 0 ( o ile faktycznie samsung jest lepszy od WD bo moim zdaniem moze jest cichszy ale raczej nie wydajniejszy ... moze sie myle ? ) kwotowo wychodzi powiedzmy ze tak samo , wiem ze w RAID 0 istnieje prawdopodobieństwo straty danych ale jesli chodzi o mnie mam jeszcze dysk zewnętrzny na którym magazynuje dane wiec strata mi nie grozi. jak myslicie ktore rozwiazanie jest najlepsze przede wszystkim zależy mi na wydajnosci Edytowane 8 Grudnia 2009 przez andrzejs82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2009 jeśli system to ssd, potem 2x black,potem 2xf3, 40 GB kingstony poznikały.. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2009 (edytowane) wlanie sie znowu pojawily kingstony i to o 5zl tansze (350zl) :) na arest.pl dzwonilem dzisiaj maja na stanie wiec sadzisz ze kingston na system i WD na magazyn jest najlepszym wyjsciem ps. witam kolege z Lublina :) Edytowane 8 Grudnia 2009 przez andrzejs82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2009 Rozwiązanie z SSD będzie zauważalnie wydajniejsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2009 (edytowane) ok czyli zdecydowanie zakup kingstona SSD 40 GB i postawienie na nim systemu bedzie najwydajniejsza opcja a co do macierzy spora jest różnica (zapis odczyt) miedzy SSD kingstona 40 GB a macierzą RAID 0 i ktore dyski sa faktycznie lepsze WD Caviar Black 640GB WD6401AALS 32MB cache SATA-II czy Samsung 500GB 32MB Cache F3 chodzi oczywiście o wydajność albo moze sa jakies inne wydajniejsze dyski 7200obr. ? Edytowane 8 Grudnia 2009 przez andrzejs82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcmax Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 Również ciekawi mnie wybór dysków do RAID0 o podobnych pojemnościach. Chciałbym wybrać najszybsze i pewne rozwiązania. Co polecacie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 z tego co czytalem to dysk ktory proponowalem WD jest jednak lepszy od samsunga wiec jak tylko uda mi sie dostac tego kingstona 40 GB to kupuje drugi WD i robie RAID 0 na nich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcmax Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 Co myślicie o Barracudach 7200.12 jak mają się do WD i Samsungów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 awaryjne jak cholera Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ODOO Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 W barracudy bym się nie pchał no chyba, że przez jakiś czas będziesz je sprawdzał poza raidem czy nie zaczną sypać badami. Samsung F3 500GB całkiem fajnie chodzi i na razie nie słychać żeby padały, ale też nowe 1 talerzowe WD500 GB AAKS ma bardzo podobne osiągi do nowych samsungów, kilka MB niższy średni transfer liniowy, kilka dni temu kupowałem dla znajomego tego WD nowego i całkiem fajnie śmiga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 wlanie sie znowu pojawily kingstony i to o 5zl tansze (350zl) :) na arest.pl dzwonilem dzisiaj maja na stanie wiec sadzisz ze kingston na system i WD na magazyn jest najlepszym wyjsciem ps. witam kolege z Lublina :) jeśli szukasz WD Caviar Black 640GB WD6401AALS 32MB cache SATA-II to mam jeden na sprzedaż z gwarancją/papierami, 100% sprawny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcmax Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2009 (edytowane) A czy Seagate daje jeszcze 5 lat gwarancji? Jak posiadacze Raid0 porównają prace komputera do pojedynczego kompa? Warto się pchac. Co i gdzie najbardziej czuć. Edytowane 15 Grudnia 2009 przez pcmax Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...