Skocz do zawartości
Sly

Xonar D1/dx I Slaba Jakosc Dzwieku Pod Windows 7.

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Sciagnalem najnowsze sterowniki, wszystko poustawialem tak jak w XP, ale dzwiek jest fatalny. Pusty, bez glebi, poprostu zly. To moj pierwszy kontakt z tym systemem. Visty tez nigdy nie instalowalem. Sluchu moze nie mam ponadprzecietnego, ale jestem calkowicie przekonany, ze dzwiek jest gorszy.

ps: przy okazji. Moze ktos doradzi dobre glosniki 2.1 lub 2.0?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak w temacie. Sciagnalem najnowsze sterowniki, wszystko poustawialem tak jak w XP, ale dzwiek jest fatalny. Pusty, bez glebi, poprostu zly. To moj pierwszy kontakt z tym systemem. Visty tez nigdy nie instalowalem. Sluchu moze nie mam ponadprzecietnego, ale jestem calkowicie przekonany, ze dzwiek jest gorszy.

ps: przy okazji. Moze ktos doradzi dobre glosniki 2.1 lub 2.0?

Sprawdź programem RMAA czy jest wszystko OK (pomiary na THD itd. ... potrzebny będzie kabel z wyjścia do wejścia). Może w XP miałeś aktywne jakieś filtry które niby tworzyły głębię ... albo faktycznie w 7 coś się skopało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrocilem do XP. 7 nie ma dla mnie nic czym moglby mnie przekonac do siebie. Dziala natomiast wolniej od XP i ma wieksza zasobozernosc. Dopoki nie zostane programowo zmuszony do przesiadki zostaje po staremu. Pozatym jestem przyzwyczajony do dobrego dzwieku. Na XP jakosc dzwieku Xonara jest rewelacyjna, a na 7 jest syfiasty.

Nie mialem zadnych filtrow. Probowalem chyba wszystkiego. 7 po prostu cos robi z tym dzwiekiem. domyslam sie, ze na poziomie sterownikow - albo same stery sa do bani.

Edytowane przez Sly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak foobar ale do innych playerów tez są odpowiednie wtyczki wtedy bit-perfect jest i usłyszysz naprawdę jak karta gra bo faktycznie coś W7 delikatnie przymula dźwięk ewentualnie normalizer asusa z driverów nie lubi się z W7. Ja tak ganiam wasapi out do speakers out a stamtąd albo na słuchawki/stereo do ampa lub na spdif w pcm, filmy przez passthrough imo najlepszy config byle nie dać się windzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrocilem do XP. 7 nie ma dla mnie nic czym moglby mnie przekonac do siebie. Dziala natomiast wolniej od XP i ma wieksza zasobozernosc. Dopoki nie zostane programowo zmuszony do przesiadki zostaje po staremu. Pozatym jestem przyzwyczajony do dobrego dzwieku. Na XP jakosc dzwieku Xonara jest rewelacyjna, a na 7 jest syfiasty.

Nie mialem zadnych filtrow. Probowalem chyba wszystkiego. 7 po prostu cos robi z tym dzwiekiem. domyslam sie, ze na poziomie sterownikow - albo same stery sa do bani.

Zmartwie cie, ale w7 jeslki chodzi o zarzadzanie dzwiekiem jest duzo lepszy.

Ja na HD2 nie mam problemu na XP ani na w7 a dzwiek przy odpowiednim skonfigurowaniu jest IDENTYCZNY:)

Za łatwo się poddałeś:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co racja to racja.. ze względu na brak DirectSound w Win7, dźwięk jest obrabiany przez CPU. Tylko niektóre sterowniki potrafią to obejść (m.in te od HD2). Przez to są różne jaja z dźwiękiem.. przymulanie, rwanie muzyki.. Ale fakt - samo zarządzanie jest znacznie ładniejsze i bardziej funkcjonalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi