Skocz do zawartości
pavełek

HDD pod XP PRO

Rekomendowane odpowiedzi

Mój HDD'ek chodzi żałośnie pod XP w PC marku 2002 na 98SE ma 880 pkt a na xp ok 600 gry także chodzą wolniej tylko słychać straszne jęki twardziela defragmentowałem go i nic

jego model to ST304810A Seagate 40 GB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde! Mam podobny problem i moze ktos to juz rozwiazal. Mam dwa maxtory 40 i 80 gb, windowsa xp, itd. jesli kopijuje cokolwiek na partycje c (hdd 40, pierwsza partycja), to idzie jak krew z nosa. No jak wlacze ftpa po lokalu to mi komp prawie staje. Pod windowsem 98 tego nie ma. Szlag mnie trafia bo sandra pokazuje mi transfery na poziomie 40/ 50 mb na sek zalezy od testu. no i kopowanie na inne partycja, niezaleznie jakie idzie idealnie, a jesli sie cos do c ma dostac to juz ehh....PliZZZZZhelp me!! :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde! Mam podobny problem i moze ktos to juz rozwiazal. Mam dwa maxtory 40 i 80 gb, windowsa xp, itd. jesli kopijuje cokolwiek na partycje c (hdd 40, pierwsza partycja), to idzie jak krew z nosa. No jak wlacze ftpa po lokalu to mi komp prawie staje. Pod windowsem 98 tego nie ma. Szlag mnie trafia bo sandra pokazuje mi transfery na poziomie 40/ 50 mb na sek zalezy od testu. no i kopowanie na inne partycja, niezaleznie jakie idzie idealnie, a jesli sie cos do c ma dostac to juz ehh....PliZZZZZhelp me!! :lol:

HELP nam :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dotad zaden z was nie powiedzial czy ma wlaczone udma (manager urzadzen -> kontroler IDE) bo to sa objawy glownie braku wlaczonej funkcji bezposredniego dostepu do pamieci

do tego pytanie do spideroso: dlaczego masz system na 40gb? jest szybszy? bo w sumie najlepiej postawic sys na najszybszym hdd (teoretycznie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak możemy ci pomóc jak sam nic nie napisałeś (albo bardzo niewiele).

1. jak podpięte są dyski

a) na jednej szmacie

B) na dwoch szmatach

c) ktory jako master

d) ktory jako slave

e) czy jakis podpiety jest razem z CD/CDRW/DVD

2) konfiguracja windowsa

B) jak duzy jest plik wymiany

c) na ktorej partycji jest plik wymiany

d) czy jest ustawiony staly rozmiar/ czy dynamicznie ?

3) konfiguracja komputera

a) jakie sterowniki do nforce masz wgrane (pisze w sigu ze masz 8rda)

B) czy w biosie nie jest czasem ide bus master wylaczone

c) [bold] CZY MASZ WLACZONE UDMA w BIOSIE i Windowsie [/bold]

Bez tych podstawowych informacji niestety nikt ci nie pomoze - albo dostaniesz 1000 roznych odpowiedzi, a 99% moglbys uniknac podajac te informacje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ustaw dyski na jednej "szmacie" <--- niezle powiedzonko :] a tak wogule to polecam raid albo sprzedaj dyski i kup slabszy kontroler scsi i dysk 20gb scsi (jezeli ci oczywiscie zalezy na szybkosci) ja tez nieprzepadam za xp chyba wruce do starego 98se big up!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no z scsi to się nie łąduj, wszystko dwa razy droższe i sprzedać będzie trudniej. wystarczy ci raid i jakaś porządna barracuda 7200.7. napisałeś że masz seagate 40GB ale nie wiem czy baraka ale raczej byś to napisał więc wymiana dysku 5400 obr/min na 7200 powinna poprawić transfery.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobry kontroler(60 lub 80) dostaniesz za 100 dysk to roznie a czlowieku wtedy taki wy<span style="color:red;">[ciach!]</span>l masz w kompie ze niemusisz wymieniac bo taki ata 133 ani serial ata niemaja co startowac!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...