Skocz do zawartości
przemek1769

Zasilacz ,jaki Najlepszy ?

Rekomendowane odpowiedzi

czyli modecom feel 3

Odwiedź moją stronę

??

Hmm odnośnie FEEL`i poczekajmy na opinie nieco większych specjalistów... była już gdzieś mowa o tym tylko nie pamiętam jak to było... bo FEEL`e bodajże I i II są beznadziejne a III są spoko... ale ręki nie daję sobie uciąć czy to było tak.

Tak ode mnie zasilacz prezentuje się dobrze, tylko kwestia tego FEEL III.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fortron/Delta będzie lepszy. Poza tym 30 dni gwarancji to trochę mało.

a dokładnie jaki model delty będzie dobry ??

a dokładnie jaki model delty będzie dobry ??

zamówiłem kartę graficzno gf 6800 AGP

czy tą kartę trzeba podłączyć pod zasilacz

Czyli zasilacz z końcówką -Złącze PCI-E 6 pin

to jest ta karta :

post-175508-1261421541_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak wół widać z fotki, że trzeba.

Jeśli chodzi o kosteczkę z prawej u góry to rzeczywiście mój błąd, nie wiem co to do końca jest, dlatego też nie pisałem że NA PEWNO nie trzeba tylko moja wypowiedź była w stylu 'chyba' = nie jestem pewien.

A jeśli to nie ta kosteczka to nie wiem gdzie tam inne wejście jest. ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o kosteczkę z prawej u góry to rzeczywiście mój błąd, nie wiem co to do końca jest, dlatego też nie pisałem że NA PEWNO nie trzeba tylko moja wypowiedź była w stylu 'chyba' = nie jestem pewien.

A jeśli to nie ta kosteczka to nie wiem gdzie tam inne wejście jest. ;p

czyli jest w tej karcie graficznej AGP wejście do zasilania -Złącze PCI-E 6 pin ??

post-175508-1261426808_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://allegro.pl/item852672160_delta_400w...ss_wroclaw.html

Wszystkie Delty to leżaki magazynowe z krótką gwarancją, ale w tej cenie nic lepszego nie ma.

Nie ma to jak dobre uogólnienie.

http://www.allegro.pl/item857095509_zasila..._fv_zabrze.html

http://www.allegro.pl/item847547049_zasila...wat_4xsata.html

Nie będę się wypowiadał co do ich pochodzenia/historii. Gwarancję mają niektóre dłuższą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma to jak dobre uogólnienie.

Nie będę się wypowiadał co do ich pochodzenia/historii. Gwarancję mają niektóre dłuższą.

Oj Klaus, niepotrzebnie się czepiasz... Bo tak to trzeba nazwać.

Powiedzmy, że źle to ująłem. W tej cenie to stwierdzenie jest w pełni prawdziwe - zresztą właśnie dlatego te zasilacze są tak tanie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj Klaus, niepotrzebnie się czepiasz... Bo tak to trzeba nazwać.

...

[OT]

Czepianie się jest istotą dyskusji a miejsce wymiany naszych myśli to właśnie forum dyskusyjne. Nie jest to portal Przytul_i_pogłaszcz.pl. Dzięki czepianiu się innych możemy się rozwijać. Posty typu:

zgadzam się z Gi3r3k

j.w.

jestem tego samego zdania

nic nie wnoszą, nie są dyskusją, mimo że są wstanie przyjemnie głaskać naszą próżność :rolleyes: . Nawet są potrzebne. Często zwłaszcza w tematach "co kupić?" autor jest szczęśliwszy, gdy kilku świeżo upieczonych użytkowników poprze złą propozycję zakupu autora niż gdy jeden użytkownik, z odpowiednim dorobkiem na forum zaproponuje lepszy zakup. Ty Gi3r3k posiadasz taki dorobek, że jesteś traktowany poważnie na forum. Właśnie dlatego się czepiam. Nie czepiam się użytkownika tylko wypowiedzi. Gdy ktoś przeczyta wypowiedź Gi3r3k to przyjmie po prostu, że tak jest, nie będzie się doszukiwał kontekstu wypowiedzi. Podniosłeś sobie poprzeczkę to musisz trzymać poziom i już. Gdyby ta wypowiedź pochodziła od użytkownika, który w temacie obok poleca Codegena bo ma już takiego 7 lat i go nie zawiódł, z pewnością starał bym się nie wypowiadać w temacie, bo to często stracony czas.

[/OT]

Teraz co do zasilaczy DELTA. Są to dobre zasilacze. Problem to właśnie ich pochodzenie/wiek. Zadałem sobie trochę trudu. Pooglądałem tabliczki kilku zasilaczy delta i doszedłem do pewnego wniosku. Najprawdopodobniej w 4 pierwszych cyfrach numeru seryjnego zasilacza (SN:), pomijając litery jest zaszyta data produkcji. I tak można znaleźć Delty 350PB, 300PB wyprodukowane w 2003 roku. DELTA DPS-400WB wydaje się być wyprodukowana w 2008 roku. DPS-350AB 4A 2007 rok.

Na swoje nieszczęście kupujący często kierują się dużym wentylatorem i kupują 350PB-2C lub podobne z 2003 roku. Sam kupiłem 350PB-2C w 2005 roku i wiadomo, że nie była to nówka prosto z fabryki, tylko zasilacz wymontowany z Mediona.

Teorią o wieku tych zasilaczy potwierdza wtyczkologia. W zasilaczach z 2003 roku nie znajdziemy 24pin atx, sata, pci-e 6pin. Można ze to trafić tam wtyczkę aux, to to nikt nie wie po co to jest.

Deltę trzeba więc kupować z głową, aby wybrać najlepszy, najmłodszy dostępny model.

O jakości tych zasilaczy świadczyć może też temat o spalonych zasilaczach. Jest ich tam b. mało, mimo że sprzedają się w ogromnych ilościach na allegro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi