Skocz do zawartości
ernieball

Monitor pomocy w kupnie

Rekomendowane odpowiedzi

mam oferte kupna monitora 19" Daewoo za 500zl w idealnym stanie ale czy sie oplaca ?? nie jest to monitor z plaskim kineskopem ! nie znam dokladnego modelu ale chyba nie jest ich zbyt duzo. Czy ktos moze to uzywa czy to pieniadze wyrzucone w bloto ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy jest na niego jakas gwarancja?

moj kumpel kupiłz 2 michy temu monit 19" za 400 zł jakis noname(przynajmniej ja nie pamietam nazwy) mial na niego gwarancji 1 tydzien i chodzi mu looz do dzis

jak ma z misiac gwarancji to bierz przetestuj go na wszystkim co sie da niech chodzi 24h na dobe..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak: Miałem daewoo 15 i 14" i oba miały kineskopy philipsa /wiem bo otwierałem, w celu czyszczenia/. Chodziły bardzo ładnie - dodam że żaden nie padł... za taką kasę ja bym wziął.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozni ludzie rozne potrzby :D ja niewyobrazam sobie teraz pracy na mniejszym nizeli 19" buahahaha co to tego razenia w oczy to niewotpilwie niemacie racji !! jak mozna sie wypowiedac na temat 19" nieposiadajac takowego ?? hmmm.... moj LG stoi za biurkiem na stendzie daje mi to to ze moge sie plackiem na biurku plozyc a do monitora mam jeczee kawalek sam ustalam jak daleko ma stac jego rozmiary nie sa wada ale ZALETA !! bynajmnej pokuj w jakim stoi sprzet to zaledwie 3x3m

jednak kupujacy ma pewnien problem ad tego monitora NIC o nim niewie !!! a to juz sloidny - niekupuje sie w ciemna skad wiesz jakie monitor ma parametry ?? hmm czy niema jakies mocnej wady geometrii zanim go kupisz staranie go obejzyj i wybadaj jakie ma mozliwosci w zakresie odswiezania...pradopodobnie bedzie to kineskop Philipsa ale co do yego niema 100% pewnosci widzialem sporo 19" filipsa z wypukla banka i powiem ze maja bardzo ladny obraz ale co do tego monitora to go najpierw oejzyj w akcji zanim kupisz !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam zle odczucia w stosunku do kupowania uzywanych monitorow. Poprostu czym starszy i mniej markowy tym szybciej traci wlasciwosci odswierzenia i pojawiaja sie paski. Osobiscie na twoim miejscu wolalbym nowa 17 niz uzywana 19 ale to twoj wybor. Prawda jest, ze nie kazdy monitor musi sie od razu psuc. Jezeli go dokladnie poogladasz, sprawdzisz mozliwosci w OSD i przetestujesz to moze byc to dobry zakup.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze nie kupuj nic bez normy TCO'99. bez tego oczki ci wyskoczą i pobiegną aby dalej od monitora.

co do firmy daewoo to kiedyś czytałem testy (jeszcze 15' czyli kilka lat temu) i daewoo miały na prawdę wzorową geometrię obrazu, najlepszą z testowanych !

ja miałem MTC na częściach philipsa i ani razu się nie zepsuł (u mnie 1997-2003) i nadal bryka. teraz mam philipsa 107P4 i jest spoko.

więc jeśli jest na częściach philipsa, ma OSD i nie ma kineskopu jak piłka do kosza to bierz, powinien polatać parę lat. tylko patrz na normę, bez TCO'99 NIE BIERZ. no i żeby w 1024x768 miał co najmniej 85Hz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moi rodzice mają w domu deawoo 518, jak się nie mylę, 15" i może geometria niezła ale kolory marne, wogóle pomimo wyregulowania obraz jakiś taki mało żywy - a wszystko porównuje do mojego eizo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za 500 ~ 600 PLN to mozna ladne uzywane 19" eizo lub inne firmowe nabyc (pisze na podstawie targowiska w moim "CIty" hue hue). Gwary daja pol roku, serwis u nich i wogole fajno. DLa znajomkow kupilem juz ze 30 sztuk 17" - 21" i zaden przez ponad rok nie nawalil :) Ale co kraj to obyczaj i ceny w roznych miastach sa rozne.

Ja dla siebie wole nowe :) i jak bym nie mial kasy to bym wzial dobra 17" a nie uzywane 19", sorry life is brutal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej zostawic Daewoo. Prawda jest taka, że oni robia samochody i to słabe. w żadnej innej dziedzinie nie zdobyli renowy. Uważam, że kupowanie takiej czesci jak monitora, który starcza na wiele lat nie powinno być blokowane oszczędnościami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm amd rulzz mnie sie wydaje ze norma TCO95 i 99 wcale nie tyczy sie ad wydzilenego promieniowania przez kineskop wlascicielowi w oczy tylko tego promieniowania z tylu lampy...jesli sie myle niech ktos mne poprawi :wink: a tak sie sklada ze bardzo sobie cnielem takiego malego daewo 15" bo walsnie nie razil mnie po oczach !! byl zrobiony na kineskopie philipasa tak jak wiekszosci monitorow daewo i kolorki mial niczego sobie....faktycznie firam niejest pierwszych lotow ale monitor wcale niemusi byc az taki zly tylko daltego ze to daewo....z tego co pamietam to LG (goldstar) kiedys robil i nadal uwazam ze robi tragiczny sprzet AV o CD niewspomne :P a sam mam flatrona :? no i wcale nienazekma zabardzo no pewnie ze eizo jest lepszy ale kogo stac na monitor za 4K ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj na Daewoo to bym uważał.Qmpel miał takową 19 i długo sobie nie popykał.Paramentry zjechały tak szybko jak WTC w NY.Obraz rozmyty,błędy konwergencji,ostrość zerowa ledwo widać za dnia słonecznego.Jak ta 19 jest używana z 1-2 lata i obraz jest w miarę dobry to czemu nie ale starguj na 400PLN.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ernieball skąd jestes?

Np na gieldzie w krakowie można kupic kilkuletnie NIEUZYWANE monitory (leżaki z magazynu). Firma bodajże z alwerni, daje 3 miechy rekojmi.

Pół roku temu za 410 kupiłem 17 Siemens Nixdorf na kineskopie Panasonic (92kHz czyli 1280*1024 @85 Hz) z dodatkowymi wejsciami BNC. Na razie śmiga aż miło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ernieball skąd jestes?

Np na gieldzie w krakowie można kupic kilkuletnie NIEUZYWANE monitory (leżaki z magazynu). Firma bodajże z alwerni, daje 3 miechy rekojmi.

Pół roku temu za 410 kupiłem 17 Siemens Nixdorf na kineskopie Panasonic (92kHz czyli 1280*1024 @85 Hz) z dodatkowymi wejsciami BNC. Na razie śmiga aż miło.

a wlasnie po co sa te wejscia BNC? ma monitor Eizo F550i-m i mam te kable , jednak sam monitor jest do [gluteus maximus] :((( stary jak swiat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest dla profesjonalnych kart graficznych. Każda ze składowych koloru oraz synchronizacji idzie osobnym kablem przez co się wzajemnie nie zakłócają.

Nie mam pojęcia czy jakakolwiek z ogólnie dostępnych kart graficznych ma wyjscia BNC. Dla zwykłego użytkownika jest to raczej ciekawostka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...