Skocz do zawartości
Misio-Jedi

Karta Muzyczna Dla Poczatkujacego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

zaczne od tego ze komputera uzywam do gier (nie do sluchania muzyki), do tej pory zawsze mialem integre, teraz dostalem troche kaski na urodziny i pomyslalem zeby zrealizowac odwieczne marzenie posiadanie wypasionej karty dzwiekowej z tymi wszystkimi EAX-ami i innymi bajerami.

Jak juz wspomnialem karte potrzebuje do gier, a nie mam miejsca na zestaw 5 czy 7 glosnikow (mam wieze z dwoma duzymi glosnikami stereo) - tak wiec najbardziej napalam sie na mozliwosc generowania dzwieku 3D na dwoch glosnikach, tudziez na sluchawkach.

- Niby moj zintegrowany Realtec tez to potrafi, ma w sterownikach takie "demo" z pszczola latajaca wokol glowy, ale - jak dla mnie to ta pszczola lata w lewo i w prawo a nie dookola i tak zrodzila sie we mnie obawa ze to cale 3D na sluchawkach to moze byc marketingowy kit (inna sprawa ze mam sluchawki za 10 zlotych, ale pamietam za to jak po premierze X-fi ludzie na forach pieli z zachwytu ze ten dzwiek 3D jest odczuwalny na najbardziej tandetnych sluchawkach).

Moje pytanie jest takie: czy dzwiek przestrzenny na sluchawkach rzeczywiscie jest alternatywa dla zestawu wieloglosnikowego, czy marnym substytutem czy tez moze marketingowym kitem ?

Edytowane przez Misio-Jedi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym teście zaraz przed testami pasma przenoszenia (jakieś 3/4 testu) są załączone próbki dźwięków z tymi efektami. Więc możesz je pobrać i samemu ocenić czy słyszysz różnicę. Ja ją wyraźnie słyszałem, ale gdybym był na Twoim miejscu to gdybym miał integrę + słuchawki za 10zł oraz te 200-300zł (bo tyle kosztuje pełne X-Fi) do wydania to wolałbym to wydać na porządne słuchawki niż na kartę. Ewentualnie nie złym rozwiązaniem może być kupno za 40zł Live'a 24-bit lub Audigy SE i zmodowanie karty na X-Fi Audio a za resztę kasy zakup lepszych słuchawek. W ten sposób nabędziesz kartę z tymi efektami (tyle tylko że realizowanymi programowo zamiast sprzętowo) oraz porządne słuchawki.

Edytowane przez kamail86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, to logiczne ze trzeba zaczac od sluchawek. Tak zamierzam zrobic, przymierzam sie do Razer Carcharias, jesli na tych sluchawkach uznam ze pszczola w demo Realtecha lata dookola (a nie lewo-prawo) to bedzie znaczylo ze warto pomyslec nad X-fi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi