Skocz do zawartości
sniapek

Zestaw Z I3?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chciałbym w najbliższym czasie kupić komputer z procesorem i3 (pytanie czy warto?). Komputer stosowany byłby głównie do gier. Oto co złożyłem:

Asus GeForce GTS 250 512MB DDR3 - 399zł /// Asus Radeon HD4770 512MB DDR5 - 399 zł

Gigabyte H55M-UD2H /intel H55/ - 378 zł /// Foxconn P55A - 260 zł

Intel Core i3-540 /3.06GHz - 499 zł /// Intel Core i3-530 /2.93GHz 425 zł

Samsung F3 HD502HJ 500GB - 173 zł

GoodRam 2GB 1600MHz CL9 - 170zł

Chieftec 500W [GPS-500AB-A] - 230 zł /// Corsair 400W - 190 zł

Cooler Master Elite 330 (Black, przezroczysty bok) - 159 zł

Cena: 2008 zł / Cena: 1776 zł

Sugerowałem się cenami z esc.

Troche ponad mój budżet, dałoby się coś zmienić, żeby taniej wyszło??

/// zmieniłem karte graficzną, procesor (jest nieco tańszy) i zasilacz to też wychodzi taniej.

Edytowane przez sniapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozdzielczość 1280x1024, co do kręcenia, czytałem, że i3 bardzo dobrze się kręci, jednak w najbliższym czasie nie będę kręcił. A Kupić mam zamiar gdzieś za 2 tygodnie, teraz się rozglądam właśnie co jest najlepsze do kupienia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli bez OC to phenom moim zdaniem bezkonkurencyjne. Na stocku duzo lepsza wydajnosc od jakby nie bylo dwurdzeniowego i3.

Pamietaj o OC 4770 ;] plusy ma i trzeba je wykorzystac, bo w przeciwnym razie gts bylby lepszy. Krecenie grafiki jest bardzo latwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wolałbym coś nowszego i w miare taniego, myślę, że i3 byłoby dobrym wyborem, po dłuższym zastanowieniu na pewno w gre wchodzi kręcenie, bo i3 ponoć jest bardzo dobre do tego, zmieniłem płyte główną na tańszą, myślę, że nie jest zła

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

foxconn p55a i 80zł taniej. na esc jest dostępny

podpytaj czy mogliby załatwić wersję p55a-s pewnie ledwo z 20 czy 30 zł tańsza a jednak ma parę bajerów godnych uwagi.

Edytowane przez prznar1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano ładnie ładnie ;D z 2008 zł na 1776 zł to się robi coraz bardziej realne ;D. Tylko jeszcze dysk, bo właściwie 500 gb to dla mnie zdecydowanie za dużo, na laptopie mam 320 gb i nie moge zapełnić. Taki dysk 250 gb by zdecydowanie wystarczył, ale jak patrzyłem na ceny, to wychodziło bardzo nie znacznie mniej... Macie jakieś propozycje co do tańszego 250 gigowego dysku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, racja, też patrzyłem na ram, za wiele na nim nie oszczędzę, a 1 gb nie warto, ale cena już jest dobra, co do obudowy, patrzyłem na allegro, nie ma nic taniej, a chciałbym właśnie coolermaster'a, bo to dobre obudowy. Już mniej się nie da :). Dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ja wiem czy dobre? ja się przejechałem z budą cm, jakość to pojęcie abstrakcyjne a buda kosztowała ponad 250zł... kup może coś używanego. albo takiego tacensa. jakość na bank będzie taka sama. http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=20355

albo poszperaj gdzie taniej.

Edytowane przez prznar1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można też kupić x4 965 + GA-MA770T-UD3P. Poczytaj testy i wybierz.

...

To jest rozsądniejszy pomysł pomysł na komputer do gier 3D na dzisiaj.

Może być też tańszy X4 955 ale lepiej jeśli będzie 4GB RAM.

Ewentualnie i5 750 na jakiejś sprawdzonej płycie.

i3 nie jest jeszcze w praktyce sprawdzone i nowych nabywców może czekać wiele

niemiłych niespodzianek.

Przykładowo okazało się że płyta Intela dostarczana do redakcji wywala się przy odtwarzaniu filmów Blu-ray:

http://techreport.com/articles.x/18216/5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ja wiem czy dobre? ja się przejechałem z budą cm, jakość to pojęcie abstrakcyjne a buda kosztowała ponad 250zł... kup może coś używanego. albo takiego tacensa. jakość na bank będzie taka sama. http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=20355

albo poszperaj gdzie taniej.

Rozmiar obudowy: 409x177x420 mm

:damage_wall:

Jakie chłodzenie do tego wejdzie poza boxem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i3 kosztuje 425 zł

AMD Phenom II x4 965 kosztuje 639zł

Phenom jest lepszy, tyle, że droższy, nie śpieszy mi się aż tak bardzo, więc poczekam, zobaczymy jak i3 wychodzi w testach itp.

Do i3 potrzebna jest płyta w rozsądnej cenie i sprawdzonym O.C. na tej płycie.

(do gier nie warto wykluczać OC skoro istneje sprawdzony sprzet)

Za niecałe 840 zł jest komplet X4 955 z dobrą płytą Gigabyte GA-MA770T-UD3P.

po to aby wyszło taniej z i3 za 425 zł musisz szukać sprawdzonej do OC i3 530 płyty w granicach 410 zł.

Edytowane przez dwaIP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do phenoma II X4 średnio trzeba dołożyć 100 zł, do i5 750 to już prawie 400 zł ;) No ewentualnie ten phenom II X4 945, lepszy od i3, gorszy? ;d

Jak dajesz 2k za zestaw to oszczedzanie 100 na procesorze jest srednio sensownym pomyslem. Juz lepiej krate browcow albo 10 paczek fajek odpuscic.

Odpal skapca przelicz zestaw z 955 w kilku innych sklepach i zobacz jak to wychodzi cenowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

foxconn p55a to świetna płyta. nie wiem co wy chcecie od niej...

Nic poza sprawdzeniem O.C. i3 i pamięci do i3 na tej płycie.

Pamięci w grach są istotne i doradzanie doboru pamięci i płyty do i3 lub nowego pentium na podstawie

wiedzy o i7/i5 to duży bład.

Z i5 750 możliwe było taktowanie mocnych pamięci w dual do około 2000 MHz.

Z i3 większość pamięci nie zatrybi przy 1600 MHz w dualu na wypasionej płycie z dobrym bios

i regulacją napięć do OC pamięci bo i3 wymaga niższych napięć pamięci i częstotliwości.

(z pentium jest jeszcze gorzej z częstotliwościami RAM)

Zajrzyj do manuala i QVL płyty nadającej się do O.C. i3 takiej jak Asus P7H55D-M EVO.

Edytowane przez dwaIP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytaj ten artykuł z innej strony

http://pclab.pl/art40444.html. Według mnie nie warto brać i3 a zwłaszcza do gier, tu cytaty:

"Przepustowość pamięci jest wyższa tylko od starej platformy LGA775, a opóźnienie w dostępie bije nowy rekord długości. Po zadziwiającym kontrolerze pamięci w Bloomfieldach (Core i7-900) i nieco wolniejszym w Lynnfieldach (Core i7-800, i5-700) Intel zrobił krok do tyłu.Można by sobie zadać pytanie: po co. Czemu pozbawiono Clarkdale'a jednego z największych atutów architektury Nehalem: zintegrowanego kontrolera pamięci? Intel unika oficjalnej odpowiedzi na to pytanie."

i3 to dwurdzeniowiec bez zintegrowanego kontrolera pamięci. Jeśli chodzi o gry to przyszłościowy jest 4 rdzeniowiec, lepiej weź za 490 zł np AMD Phenom II X4 925 BOXi plus dobrą płytę do oc np Gigabyte GA-MA770T-UD3P lub Gigabyte GA-MA785GT-UD3H.

Edytowane przez teneo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz coś innego, kolega mnie prosil o złożenie zestawu, oto on:

AMD Athlon II X2 240 /2.8GHz, 2x1MB, 65W, BOX, AM3/

195 zł

Płyta główna:

MSI GF615M-P33 /nForce 430, DDR3-1333, mATX/

199 zł

Pamięć RAM:

GoodRam 2GB 1333MHz CL9

170 zł

Dysk twardy:

Samsung 250GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F1

149 zł

Karta graficzna:

Asus GeForce 9600GT 512MB DDRIII /256bit/ HDTV 2xDVI

299 zł

Obudowa:

Cooler Master Elite 331 (Black)

159 zł

Zasilacz:

Fortron FSP400-60GHN 400W

159 zł

Samsung SH-S223B SATA (black)

99 zł

Razem: 1429 zł

Kolega mnie prosił żebym mu złożył komputer jak najtaniej, byle by mógł grać spokojnie w nowsze gry (ma 19" monitor). Można coś tu jeszcze zmienić żeby wyszło taniej? Albo coś może nie pasuje i coś zmienić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi