Skocz do zawartości
exz

C2d E8400 C0

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mój sprzęt:

C2D E8400,

Gigabyte EP35-DS3R,

DDR2 2x2GB Kingston 667Mhz (napięcie 1.8V bodajże) (5-5-5-15),

Zalman CNPS-7700-Cu

zasilacz Chieftec 500W.

Aktualnie proc jedzie na 3.33GHz. Stopniowo zwiększałem fsb z 333 do 370, napięcie ustawione na 1.16250V i nie wiem co dalej. OCCT wywala mi błąd - Error detected on core #0, #1, Prime95 wywala mi błąd:

Dołączona grafika

Temp. w spoczynku jak na screenie:

Dołączona grafika

CPU-Z:

Dołączona grafika

Co mam zrobić dalej? Da rade go dokręcić do 4GHz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie trzeba przestawić dzielnik pamięci tak, żeby miały mniejsze taktowanie.

Dzięki za odp.

Nie mogę znaleźć tej opcji w biosie, chyba, że chodzi o tą System Memory Multiplier. Pytanie tylko na ile ustawić?

Dodam, że komputer nie chodzi zbyt stabilnie.

Edytowane przez exec2142

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak zeby mialy mniejsze niz fsb sie nie da. Prawdopodobnie pamiec nie wyrabia. Sprawdz ile da sie z niej wycisnac, pozniej sprawdzaj procesor.

Tzn. jak mam sprawdzić?

Srry, ale jestem nowicjuszem w tych sprawach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

0.1 = 1.9 vDIMM

0.8 = 2.6 vDIMM

Zgadnij ile będziesz mieć przy 0.2.

Swoją drogą prócz napięcia dla procesora i pamięci mógłbyś ustawić napięcie dla mostka północnego. Bo nie sądzę żebyś miał problemy przy tym sprzęcie z napięciami 1.20 vCPU, 2.1 vDIMM i NB +0.1/0.2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

0.1 = 1.9 vDIMM

0.8 = 2.6 vDIMM

Zgadnij ile będziesz mieć przy 0.2.

Swoją drogą prócz napięcia dla procesora i pamięci mógłbyś ustawić napięcie dla mostka północnego. Bo nie sądzę żebyś miał problemy przy tym sprzęcie z napięciami 1.20 vCPU, 2.1 vDIMM i NB +0.1/0.2

Ustawiłem napięcie 0.1 czyli 1.9 dla RAMU i napięcie (CPU VOLTAGE) na 1.16875V.

To samo - w occt błąd z corem, a prime95 po chwili wywalił z tym samym błędem co wcześniej.

Napięcie dla mostka - tzn. jaka opcja za to odpowiada? Mam tak:

SYSTEM MEMORY MULTIPLIER - AUTO

DDR2 OVERVOLTAGE CONTROL - +0.1V

PCI-E OVERVOLTAGE CONTROL - AUTO

FSB OVERVOLTAGE CONTROL - AUTO

MCH OVERVOLTAGE CONTROL - AUTO

CPU VOLTAGE CONTROL - 1.16875V

NORMAL CPU VCORE - 1.16250V

Edytowane przez exec2142

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przestaw to tak, żeby pamięci miały najniższe MHz (wyświetla ci?)

MCH OVERVOLTAGE CONTROL - AUTO <-------- Mostek

Może resztę co masz na AUTO przestaw na Normal

Tzn PCIE, FSB

Przestaw to tak, żeby pamięci miały najniższe MHz (wyświetla ci?)

Tzn. jeżeli chodzi o to SYSTEM MEMORY MULTIPLIER - wyświetla mi np. 2.00, 3.00 itd... gdzie 2.00 jest to najniższa możliwa wartość (nie licząc auto rzecz jasna).

Mostek na ile ustawić? 0.1V?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to daj w tym SYSTEM MEMORY MULTIPLIER 2.00 czyli taktowanie pamieci wynosi podwojne taktowanie fsb . fsb370 , pamieci 740 .

Mostek mozesz dac 0,1 lub 0.2V.

A na ramach daj by bylo 2.00V czyli +0,2V

A jak nic to nie da to daj wiecej voltow na CPU 1.16 to malo papu mozesz smialo dac z 1,25 i wtedy krecic bardziej ;)

Edytowane przez Maciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to daj w tym SYSTEM MEMORY MULTIPLIER 2.00 czyli taktowanie pamieci wynosi podwojne taktowanie fsb . fsb370 , pamieci 740 .

Mostek mozesz dac 0,1 lub 0.2V.

A na ramach daj by bylo 2.00V czyli +0,2V

A jak nic to nie da to daj wiecej voltow na CPU 1.16 to malo papu mozesz smialo dac z 1,25 i wtedy krecic bardziej ;)

Jest ok. Ustawiłem jak kazałeś

Memory multiplier na 2.00

Mostek 0.2V

DDR2 OverVoltage 0.2V

Napięcie procesora 1.25

i w prime nie wywaliło żadnego błędu.

Dołączona grafika

Skoro pamięci nie wyrabiały to kręcić dalej, czy odpuścić? Teraz powinno być ok? Temperatura max 40C w spoczynku.

Edytowane przez exec2142

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, już wystarczy :mad:

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "<-="
A na serio to może poczytaj o procku płycie to i tych parę pojeć wpadnie do głowy i z następnymi pytaniami będzie mniej problemów ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko śledź temperatury ;). Baw się mnożnikiem procka, a FSB może zostaw na razie na +/- 400. spróbuj puścić 9x400 np. Napięcie 1.25. Jak będzie stabilnie to FSB o kolejne 5 mhz wyżej. Jak wywali w końcu błąd to zmniejsz o 5 mhz. Będziesz wiedział ile Twój proc będzie wstanie wycisnąć. Oczywiście napięcie procka i mostka można ustawić wyżej. Nawet na 1.4 v. Ale jak pisałem śledź caly czas temperatury. No i przy zabawie z prockiem mniej cały czas ustawiony dzielnik pamięci na 2. Dopiero potem baw się pamięciami. Na mniejszym mnożniku procka niż 9 raczej bym nie próbował. Raczej możesz sobie darować wyższe FSB. Albo płyta nie wyrabia, albo pamięci. Aha i radzę poczytać tematy FAQ na tym forum od a do z.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I na litość...

Temperatury w spoczynku to sobie możesz darować.

W stresie po godzinnym prime są wiarygodne.

Kręcisz chyba po to aby mieć wydajność w grach czy innych zadaniach a nie megaherce na pulpicie.

Oczywiście, że kręce po to aby mieć lepszą wydajność w grach, tyle że efekt jest odwrotny od zamierzonego. Mój C2D ciągnie np. NFS'a MW gorzej niż mój stary Athlon 1.24GHz.

Na pulpicie... pokazuje mi 3.33GHz a jakoś tego za bardzo nie widać...

Tylko śledź temperatury icon_wink2.gif. Baw się mnożnikiem procka, a FSB może zostaw na razie na +/- 400. spróbuj puścić 9x400 np. Napięcie 1.25. Jak będzie stabilnie to FSB o kolejne 5 mhz wyżej. Jak wywali w końcu błąd to zmniejsz o 5 mhz. Będziesz wiedział ile Twój proc będzie wstanie wycisnąć. Oczywiście napięcie procka i mostka można ustawić wyżej. Nawet na 1.4 v. Ale jak pisałem śledź caly czas temperatury. No i przy zabawie z prockiem mniej cały czas ustawiony dzielnik pamięci na 2. Dopiero potem baw się pamięciami. Na mniejszym mnożniku procka niż 9 raczej bym nie próbował. Raczej możesz sobie darować wyższe FSB. Albo płyta nie wyrabia, albo pamięci.

Spróbuję. Dokręcę do tych 400mhz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to wiesz, że podkręcanie to jeden problem. Brak wydajności w danej grze to inny problem.

Tyle, że na default chodziło jak talala..

FSB na 400 dałem napięcie 1.3V, bo na 1.25 w prime wywalało mi errory. Reszta - tzn. napięcie mostka i ram tak jak były - czyli 0.2V i z tym, że maksymalne napięcie mostka jakie mogę ustawić to 0.3V

Dołączona grafika

Zwiększyć napięcie ram i mostka do 0.3V? A może napięcie proca?

Edytowane przez exec2142

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi