exz Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 Witam, Mój sprzęt: C2D E8400, Gigabyte EP35-DS3R, DDR2 2x2GB Kingston 667Mhz (napięcie 1.8V bodajże) (5-5-5-15), Zalman CNPS-7700-Cu zasilacz Chieftec 500W. Aktualnie proc jedzie na 3.33GHz. Stopniowo zwiększałem fsb z 333 do 370, napięcie ustawione na 1.16250V i nie wiem co dalej. OCCT wywala mi błąd - Error detected on core #0, #1, Prime95 wywala mi błąd: Temp. w spoczynku jak na screenie: CPU-Z: Co mam zrobić dalej? Da rade go dokręcić do 4GHz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 Pewnie trzeba przestawić dzielnik pamięci tak, żeby miały mniejsze taktowanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exz Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 (edytowane) Pewnie trzeba przestawić dzielnik pamięci tak, żeby miały mniejsze taktowanie. Dzięki za odp. Nie mogę znaleźć tej opcji w biosie, chyba, że chodzi o tą System Memory Multiplier. Pytanie tylko na ile ustawić? Dodam, że komputer nie chodzi zbyt stabilnie. Edytowane 8 Stycznia 2010 przez exec2142 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manieq1 Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 Tak zeby mialy mniejsze niz fsb sie nie da. Prawdopodobnie pamiec nie wyrabia. Sprawdz ile da sie z niej wycisnac, pozniej sprawdzaj procesor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 Pamięci albo dowoltuj, albo CL6. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exz Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 Tak zeby mialy mniejsze niz fsb sie nie da. Prawdopodobnie pamiec nie wyrabia. Sprawdz ile da sie z niej wycisnac, pozniej sprawdzaj procesor. Tzn. jak mam sprawdzić? Srry, ale jestem nowicjuszem w tych sprawach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 Np. zmniejszyć mnożnik procesora, wtedy będziesz pewny, że procesor ma być stabilny, a jeśli dalej będzie nie tak to winne będą pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exz Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 (edytowane) Pamięci albo dowoltuj Chodzi o opcję DDR2 OverVoltage Control? Bo tylko taką mam, a w niej napięcia od 0.1V do 0.8V. Edytowane 8 Stycznia 2010 przez exec2142 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 0.1 = 1.9 vDIMM 0.8 = 2.6 vDIMM Zgadnij ile będziesz mieć przy 0.2. Swoją drogą prócz napięcia dla procesora i pamięci mógłbyś ustawić napięcie dla mostka północnego. Bo nie sądzę żebyś miał problemy przy tym sprzęcie z napięciami 1.20 vCPU, 2.1 vDIMM i NB +0.1/0.2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exz Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 (edytowane) 0.1 = 1.9 vDIMM 0.8 = 2.6 vDIMM Zgadnij ile będziesz mieć przy 0.2. Swoją drogą prócz napięcia dla procesora i pamięci mógłbyś ustawić napięcie dla mostka północnego. Bo nie sądzę żebyś miał problemy przy tym sprzęcie z napięciami 1.20 vCPU, 2.1 vDIMM i NB +0.1/0.2 Ustawiłem napięcie 0.1 czyli 1.9 dla RAMU i napięcie (CPU VOLTAGE) na 1.16875V. To samo - w occt błąd z corem, a prime95 po chwili wywalił z tym samym błędem co wcześniej. Napięcie dla mostka - tzn. jaka opcja za to odpowiada? Mam tak: SYSTEM MEMORY MULTIPLIER - AUTO DDR2 OVERVOLTAGE CONTROL - +0.1V PCI-E OVERVOLTAGE CONTROL - AUTO FSB OVERVOLTAGE CONTROL - AUTO MCH OVERVOLTAGE CONTROL - AUTO CPU VOLTAGE CONTROL - 1.16875V NORMAL CPU VCORE - 1.16250V Edytowane 8 Stycznia 2010 przez exec2142 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 SYSTEM MEMORY MULTIPLIER - AUTO Przestaw to tak, żeby pamięci miały najniższe MHz (wyświetla ci?) MCH OVERVOLTAGE CONTROL - AUTO <-------- Mostek Może resztę co masz na AUTO przestaw na Normal Tzn PCIE, FSB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exz Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 SYSTEM MEMORY MULTIPLIER - AUTO Przestaw to tak, żeby pamięci miały najniższe MHz (wyświetla ci?) MCH OVERVOLTAGE CONTROL - AUTO <-------- Mostek Może resztę co masz na AUTO przestaw na Normal Tzn PCIE, FSB SYSTEM MEMORY MULTIPLIER - AUTO Przestaw to tak, żeby pamięci miały najniższe MHz (wyświetla ci?) Tzn. jeżeli chodzi o to SYSTEM MEMORY MULTIPLIER - wyświetla mi np. 2.00, 3.00 itd... gdzie 2.00 jest to najniższa możliwa wartość (nie licząc auto rzecz jasna). Mostek na ile ustawić? 0.1V? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 (edytowane) no to daj w tym SYSTEM MEMORY MULTIPLIER 2.00 czyli taktowanie pamieci wynosi podwojne taktowanie fsb . fsb370 , pamieci 740 . Mostek mozesz dac 0,1 lub 0.2V. A na ramach daj by bylo 2.00V czyli +0,2V A jak nic to nie da to daj wiecej voltow na CPU 1.16 to malo papu mozesz smialo dac z 1,25 i wtedy krecic bardziej ;) Edytowane 8 Stycznia 2010 przez Maciem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exz Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2010 (edytowane) no to daj w tym SYSTEM MEMORY MULTIPLIER 2.00 czyli taktowanie pamieci wynosi podwojne taktowanie fsb . fsb370 , pamieci 740 . Mostek mozesz dac 0,1 lub 0.2V. A na ramach daj by bylo 2.00V czyli +0,2V A jak nic to nie da to daj wiecej voltow na CPU 1.16 to malo papu mozesz smialo dac z 1,25 i wtedy krecic bardziej ;) Jest ok. Ustawiłem jak kazałeś Memory multiplier na 2.00 Mostek 0.2V DDR2 OverVoltage 0.2V Napięcie procesora 1.25 i w prime nie wywaliło żadnego błędu. Skoro pamięci nie wyrabiały to kręcić dalej, czy odpuścić? Teraz powinno być ok? Temperatura max 40C w spoczynku. Edytowane 9 Stycznia 2010 przez exec2142 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2010 Nie, już wystarczy :mad: » Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "<-=" A na serio to może poczytaj o procku płycie to i tych parę pojeć wpadnie do głowy i z następnymi pytaniami będzie mniej problemów ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manieq1 Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2010 Szukaj ile max stabilnie zrobia pamieci. Pozniej sprawdzaj ile procesor pojdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacp3r Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2010 Ja bym próbowal z napięciem procka, niestety seria c0 potrzebuje trochę więcej papu niż E0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2010 (edytowane) Tylko śledź temperatury ;). Baw się mnożnikiem procka, a FSB może zostaw na razie na +/- 400. spróbuj puścić 9x400 np. Napięcie 1.25. Jak będzie stabilnie to FSB o kolejne 5 mhz wyżej. Jak wywali w końcu błąd to zmniejsz o 5 mhz. Będziesz wiedział ile Twój proc będzie wstanie wycisnąć. Oczywiście napięcie procka i mostka można ustawić wyżej. Nawet na 1.4 v. Ale jak pisałem śledź caly czas temperatury. No i przy zabawie z prockiem mniej cały czas ustawiony dzielnik pamięci na 2. Dopiero potem baw się pamięciami. Na mniejszym mnożniku procka niż 9 raczej bym nie próbował. Raczej możesz sobie darować wyższe FSB. Albo płyta nie wyrabia, albo pamięci. Aha i radzę poczytać tematy FAQ na tym forum od a do z. Edytowane 9 Stycznia 2010 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2010 I na litość... Temperatury w spoczynku to sobie możesz darować. W stresie po godzinnym prime są wiarygodne. Kręcisz chyba po to aby mieć wydajność w grach czy innych zadaniach a nie megaherce na pulpicie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exz Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2010 I na litość... Temperatury w spoczynku to sobie możesz darować. W stresie po godzinnym prime są wiarygodne. Kręcisz chyba po to aby mieć wydajność w grach czy innych zadaniach a nie megaherce na pulpicie. Oczywiście, że kręce po to aby mieć lepszą wydajność w grach, tyle że efekt jest odwrotny od zamierzonego. Mój C2D ciągnie np. NFS'a MW gorzej niż mój stary Athlon 1.24GHz. Na pulpicie... pokazuje mi 3.33GHz a jakoś tego za bardzo nie widać... Tylko śledź temperatury icon_wink2.gif. Baw się mnożnikiem procka, a FSB może zostaw na razie na +/- 400. spróbuj puścić 9x400 np. Napięcie 1.25. Jak będzie stabilnie to FSB o kolejne 5 mhz wyżej. Jak wywali w końcu błąd to zmniejsz o 5 mhz. Będziesz wiedział ile Twój proc będzie wstanie wycisnąć. Oczywiście napięcie procka i mostka można ustawić wyżej. Nawet na 1.4 v. Ale jak pisałem śledź caly czas temperatury. No i przy zabawie z prockiem mniej cały czas ustawiony dzielnik pamięci na 2. Dopiero potem baw się pamięciami. Na mniejszym mnożniku procka niż 9 raczej bym nie próbował. Raczej możesz sobie darować wyższe FSB. Albo płyta nie wyrabia, albo pamięci. Spróbuję. Dokręcę do tych 400mhz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2010 No to wiesz, że podkręcanie to jeden problem. Brak wydajności w danej grze to inny problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exz Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2010 (edytowane) No to wiesz, że podkręcanie to jeden problem. Brak wydajności w danej grze to inny problem. Tyle, że na default chodziło jak talala.. FSB na 400 dałem napięcie 1.3V, bo na 1.25 w prime wywalało mi errory. Reszta - tzn. napięcie mostka i ram tak jak były - czyli 0.2V i z tym, że maksymalne napięcie mostka jakie mogę ustawić to 0.3V Zwiększyć napięcie ram i mostka do 0.3V? A może napięcie proca? Edytowane 9 Stycznia 2010 przez exec2142 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...