Skocz do zawartości
keczup

Defekt Monitora

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Przy uruchamianiu photoshopa wyskoczył mi komunikat o tym, że monitor posiada defekt monitora i były do wyboru dwie opcje, jedna z nich to "Użyj mimo wszystko", którą zaznaczyłem i zacząłem pracę. Po chwili stwierdziłem, że kolory nie wyglądają tak jak powinny(wydawają się jasne i nienasycone w porównaniu do tych windowsowych), ale tak jest tylko w przypadku photoshopa. O co w tym wszystkim chodzi? Jak to doprowadzić do porządku, tak aby kolory były poprawnie wyświetlane? Mój monitor to LG L1919S.

Mały przykład, kolor #151515(z lewej photoshop, a z prawej podgląd windowsowy, w którym kolor wygląda prawidłowo):

Dołączona grafikaDołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz bardziej po naszemu? Bo nie bardzo wiem o co chodzi.

Może profil monitora coś miesza. Masz wgrany do systemu profil monitora dostarczony przez producenta i ew. wskazany w zarządzaniu barwą w PS ?

Tak duże różnice być nie powinny ... ale może jednak.

ps. jeden kwadrat ma wartość bezwzględną 10/10/10 a drugi 29/28/24

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może profil monitora coś miesza. Masz wgrany do systemu profil monitora dostarczony przez producenta i ew. wskazany w zarządzaniu barwą w PS ?

Tak duże różnice być nie powinny ... ale może jednak.

Nic innego oprócz aktualizacji sterówników od producenta nie robiłem.

Edit - przeglądałem teraz profile w ps'ie, wybrałem ten od mojego monitora i wszystko gra :)

Jeszcze jedno pytanie, idzie w jakiś sposób zapamiętać ten profil jako domyślny?

Edytowane przez keczup

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno pytanie, idzie w jakiś sposób zapamiętać ten profil jako domyślny?

"Idzie" ... ale obecnie używam GIMP i Vista więc nie wiem w którym miejscu dokładnie to będzie u Ciebie.

ps. jak tworzysz obrazy gdzie krytyczna jest dokładność to nie używaj kompresji stratnej

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi