Skocz do zawartości
hardy99

Grafa Za Ok 450 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

HD 4890 są o jakieś 50 zł droższe - link1, link2. A jak jest z głośnością tego Palita ?

Mam tego plita. Na 30% jest cichy w cichym kompie (recznie skrecony w vtune). Auto zaczyna sie od 40% i wtedy go slychac. Na 30% nie polecam grac w cos innego niz 2D lub cywilizacja 4, bo bedzie za cieplo. 40% jest ok (czyli auto, jak trzeba, to przyspieszy). O/c bardzo dobre, wiekszosc robi 700+ MHz na rdzeniu (w tym ja) i 2400mhz na pamieciach. Na pclabie jest dlugi temat o tej karcie (a wlasciwie o gainwardzie, ale to to samo - dzial recenzje uzytkownikow). Przy takich taktach 4890 nie jest konkurencja. Samego 4890 nie polecam - zbyt pradozerny (gtx 260 ma profiel 2d w biosie i malo bierze) i zbyt glosny (referent, z kolei niereferenty sa drozsze).

Polecam więcej testów zagranicznych.

Odpuść sobie testy na egiełda.

Albo jakies konkretne zarzuty, albo nie mąć. Ja cenię sobie testy egieldy. Purepc tez jakby zaczelo cenic - wystarczylo, ze dlugoletni recenzent egieldy zechcial napisac recenzje dla pure i szybko sie dogadaliscie. Wiec zarzuty dla egieldy sa zarzutami dla purepc. A na zagranicznych portalach rownie czesto mozna zobaczyc zastanawiajace wyniki, jak na polskich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj chyba daruje sobie tego GTX 260. Zostaje przy HD5700, z tym, ze do gry jeszcze wchodzi 5770. Referat HD 5770 1 GB od Powercolora jest do kupienia za 570 zł. W testach na necie piszą, ze to chłodzenie jest naprawdę ciche. Jeśli w 2D nie będzie głośniejsza od mojego Asusa (Gladiator na 40%) to chyba dołożę 70 zł względem HD 5750, które są za 500 zł.

No dobra czas dokonać wyboru. Na placu boju pozostały:

Powercolor HD 4850 1 GB za 430 zł

Powercolor HD 5750 1 GB za 470 zł

HD 4850 - 800 SP / 40 TMU / 16 ROP - 625 MHz, 1 GB / 1900 MHz / 256bit (60.8 GB/s), 55nn, 110 W

HD 5750 - 720 SP / 36 TMU / 16 ROP - 700 MHz, 1 GB / 4600 MHz / 128bit (73.6 GB/s), 40nm, 85 W

HD 4850 o 40 zł tańszy, HD 5750 minimalnie szybszy, chłodzenia chyba takie same. Która będzie cichsza ?

Edit: Osobiście jestem za HD 5750.

Edytowane przez hardy99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety karty jeszcze nie kupiłem :). Jakoś nie mogę się przekonać do tych HD5700, a tanieć nie chcą. Jak już wspominałem wcześniej, zależy mi by karta była cicha. Widzę, ze w esc.pl jest jeszcze spory wybór kart starszej generacji.

HIS HD4870 za 600 zł

Gainward GTX 260 za 660 zł

Powercolor HD4890 za 670 zł

Która z tych kart będzie najcichsza ? A może coś innego, z tym, że limit cenowy to max. 700 zł z wysyłką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi