Skocz do zawartości
ziom2123

Opłacalność Macierzy Raid 0 Przy 4 Hdd :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, planuję stworzyć raid 0 z hdd. O to moja konfiguracja:

Gigabyte Radeon HD 4890 1GB DDR5 PCI-E BOX

Gigabyte GA-MA770T-UD3P

AMD Phenom II x2 550 Black Edition AM3 BOX odblkowany do x4 B50 + oc do 3,4 GHz

Patriot DDR3 2x2048MB Viper II Series 1600MHz CL7.0 EP LLK

WD Caviar SE16 WD3200AAKS (320GB, 16MB, SATA/300)

Cooler Master ELITE 335 czarna

Chieftec CFT-600-14CS 600W

Lite-On iHAS124-19 czarny OEM

+ system windows 7 64 bit, ultimate.

Planuję dokupić 3 takie dyski http://www.agito.pl/dyski-twarde/wd-caviar...00.0.43664.html + 3 te kable http://www.agito.pl/kable-i-przejsciowki/a...?attr=687:74530 Czy coś więcej będzie mi potrzebne? Jak duży wzrost wydajności mogę się spodziewać? O ile czas uruchomienia systemu może spaść? Jak wpłynie to na ogólną szybkość uruchamiania programów? Warto się w coś takiego bawić? No i oczywiście wiem o ryzyku utraty danych, lecz ta wada jest dla mnie znikoma, trzymam ważniejsze dokumenty na zew. ftp :) No i czy przy budowie macierzy wystarczy posługiwać się poradnikiem z tego portalu? Z góry dzięki za pomoc.

Edytowane przez ziom2123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam a czy czytałeś coś o Raid 0?Bo jeśli chcesz w ten sposób przyspieszyć działanie systemu i otwieranie programów to niestety nie tędy droga."Zerówka" przydaje się gdy przepychasz gigabajty danych,kopiowanie itd.Czas dostępu na macierzy względem pojedynczego dysku nie zmieni się.Jeśli chcesz przyspieszyć Windowsa to tylko SSD.Zapraszam do dedykowanego tematu o tych dyskach.W kwocie którą chciałeś wydać na te WD kupisz Kingstona SSD 40 Gb.Niby pojemność mała, ale kop wydajnościowy ogromny.Miałem Raid 0 z sześciu dysków.Teraz jadę na Vertexie i tak już zostanie(jeśli zmienię to na inny SSD).Jak więc jak pisałem wyżej poczytaj odpowiedni temat i jeszcze raz zrób sobie rachunek sumienia :wink: czego tak naprawdę potrzebujesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam a czy czytałeś coś o Raid 0?Bo jeśli chcesz w ten sposób przyspieszyć działanie systemu i otwieranie programów to niestety nie tędy droga."Zerówka" przydaje się gdy przepychasz gigabajty danych,kopiowanie itd.Czas dostępu na macierzy względem pojedynczego dysku nie zmieni się.Jeśli chcesz przyspieszyć Windowsa to tylko SSD.Zapraszam do dedykowanego tematu o tych dyskach.W kwocie którą chciałeś wydać na te WD kupisz Kingstona SSD 40 Gb.Niby pojemność mała, ale kop wydajnościowy ogromny.Miałem Raid 0 z sześciu dysków.Teraz jadę na Vertexie i tak już zostanie(jeśli zmienię to na inny SSD).Jak więc jak pisałem wyżej poczytaj odpowiedni temat i jeszcze raz zrób sobie rachunek sumienia :wink: czego tak naprawdę potrzebujesz.

Czytałem, czytałem, czyli tak naprawdę nie ma co pchać się w macierz, jeśli nie transferuje się gigabajtów danych?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic, nie będę inwestował w macierz.. Dzięki wszystkim za uratowanie mnie przed utratą pieniędzy :) Zapewne w zamian kupie sprzęt audio, który już jakiś czas daj mi znać, że czas na wymianę.. A dysk ssd może kiedyś, przy modernizacja pc :)

Jakieś przyspieszenie możesz uzyskać kupując jeden dodatkowy HDD bez łączenia w raid.

System zostawisz na starym dysku a programy poinstalujesz na nowym i będą się nieco szybciej

uruchamiały ale nie będzie to jakieś dramayczne przyspieszenie (chyba że kupisz dużo szybszy dysk)

Przyspieszenie będzie wynikało z tego że pliki programów będą mogły być wczytywane jednocześnie z

systemowymi DLL które są wykorzystywane przez programy.

Ten test daje jakieś rozeznanie jakie sa różnice w szybkości ładowania programów przy jednym dysku

zależnie od modelu:

http://techreport.com/articles.x/17183/5

Najszybszy HDD z tego testu jest drogi i ma małą pojemność a przyspieszenie nie jest dramatyczne:

http://www.agito.pl/dyski-twarde/wd-veloci...0.0.337577.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi