Skocz do zawartości
Klecha

Monitor Pod Lapka I Pc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, to mój pierwszy post tutaj, także przepraszam jeśli coś źle napisałem i proszę wtedy o moderację.

Wykonuję grafikę komputerową, lecz niestety na obecny moment posiadam tylko laptopa (FS Amilo L1310G). Jak wiadomo laptopy przekłamują z kolorami, więc chcąc robić dobrą grafikę muszę posiadać normalny monitor. Monitor musi dać się podłączyć do mojego obecnego laptopa i ewentualnie w przeciągu miesiąca, bądź dwóch do nowego kompa(planuję 4 rdzenie, nowiutką grafę itp też tu zapytam).

Jaki monitor mi polecicie, żeby teraz chodził, a żebym nie był za bardzo pokrzywdzony jak kupię normalny PC? Osobiście myślałem o coś ok 22", cena do ok 700 zł, ale liczę że da się mniej, wtedy szybciej uzbieram na nowego kompa.

czas spędzony przed kompem:

70% grafika web(w tym flash) + przeglądanie netu

10% grafika na wydruk

20% filmy i inne

Teren: Wrocław

Obecna max Rozdzielczość 1280x800

Złącze w lapku High-density DB-15 (VGA port)

Zależy mi na dosyć szybkim kupnie(2 dni), także proszę o szybkie rady :) Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22" za 700 zł to TN nie nadające się do pracy z grafiką. Za ~1000 można kupić coś lepszego niż TN ale nadal będzie to nierówna zabawka.

Zdaję sobie sprawę z tego że to mało, ale na standardy domowe niestety na razie nie stać mnie na coś lepszego. Więc szukam rozwiązań optymalnych, wierzę że mi pomożecie dokonać najlepszego wyboru :) Głównie chodzi mi o kolory, bo wykonałem grafikę, a kiedy przerzuciłem do kumpla, to wyszła taka miazga że lepiej nie wspominać(on ma monitor Benq FP 93GP) tyle że mi potrzeba coś co ja wykonam grafikę to będzie w miarę optymalnie wyglądać na większość monitorów i tych stacjonarnych i laptopów.

A może takie coś? http://allegro.pl/item878732410_monitor_lc...mium_ideal.html

Słyszałem że matryca mva jest też dobra do grafiki, co o tym sądzicie?

Pozdrawiam

Edytowane przez Klecha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DELL 2209WA ... to nadal nie za dokładny wyświetlacz (klasa domowo-uniwersalna powiedzmy), ale przynajmniej na IPS, więc części problemów występujących na TN nie ma. No i niektórzy się skarżą że jest za jasny przy minimalnej jasności.

ps. na prawdę nie widzę sensu kupowania czegoś gorszego ... a już temu modelowi mam co nieco do zarzucenia i polecam go z obawą że będzie za mało dokładny. Można jeszcze popolować na używkę EIZO na PVA ... ale jeśli byłby to zakup od "handlarza" używkami to radzę podejść do takiego zakupu z dużą ostrożnością aby nie wpaść na minę

A może takie coś? 3445990[/snapback]

Słyszałem że matryca mva jest też dobra do grafiki, co o tym sądzicie?
Miałem do czynienia z tymi matrycami ... lepsze to na pewno niż TN ... ale w klasie masowej typu Belinea, BENQ, HP, Philips widziałem pewne zafarby (na róż). Podobno w lepszych modelach na MVA typu Formac Gallery tego nie ma ... ale produktów Formac nie widziałem więc nie potwierdzam ani nie zaprzeczam. Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super... jestem w kropce :D

Chyba jeszcze muszę dobrze pooszczędzać :D

To w takim razie gdybym zwiększył pulę do 2.100 to będzie coś dobrego? :sad:

Kyle, dzięki że masz tyle cierpliwości do takiej marudy jak ja. :)

Prosiłbym także o opinie innych osób, nie neguję Kyle, że się nie znasz, ale nie chcę wtopić z tym ekranem, bo ma mi trochę posłużyć, więc może ktoś jeszcze się wypowie?

Edytowane przez Klecha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi