Skocz do zawartości
kato_pk

Spaliłem grafe riva tnt2 pro!!!

Rekomendowane odpowiedzi

ehhh...

ja juz kiedys puisalem, jak to za czasow mojej kariery na wgk czlowiek przykrecil radiator do chipsetu na blachowkrety :lol:

ale jak wlozyles ta grafike......

pilnikiem ja potraktowales??

blah...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jak wlozyles ta grafike...... pilnikiem ja potraktowales??

Jak pewnie wiesz karta AGPx4 ma dwa wycięcia umieszczone symetrycznie i odwrotne jej włożenie nie jest żadnym problemem, chyba że płyta główna jest za szeroka. Coś takiego można oczywiście zrobić jedynie wtedy gdy płyta leży luzem na stole, w obudowie na szczęście się nie da.

Ja natomiast wczoraj uśmierciłem przypadkowo legendarną już Rivę 128 na PCI gdy sprawdzałem starego Abita BF6, w którym wymieniłem popękane kondensatory. Spieszyłem się za bardzo i nieopatrznie włożyłem kartę tak, że śledź ostawał od brzegu płyty o około 1,5cm, a ta karta ma dwa wycięcia na złączu krawędziowym PCI (w sumie to nie wiem po co). Nie mogłem włączyć zasilania (karta robiła zwarcie), ale gdy się zorientowałem i włożyłem ją prawidłowo to już nie działała :( Szkoda mi jej trochę, mimo że warta była może ze 20zł...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra ale moze ktos powie konkret jak odreanimowac taka karte bo ja identyczna tez spalilem - chociaz nie w tak wyrafinowany sposob ;P - poniewaz mi sie grzala a mialem zbyteczny radiator od proca to polozylem go na karcie - pech chcial ze nielooknalem ze ma od spodu aluminiowa naklejke wiec polaczyly sie wie nozki i zobaczylem czarny ekran - od tego czasu jak wloze slysze tylko odpowiednie bipanie ;) speakera i karta sie grzeje ... - co mozna z nia zrobic poza wyrzuceniem ? :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze <span style="color:red;">[ciach!]</span>a ktos chce pospamic ??? - mowilem ze prosze o konkretne odpowiedzi - a tu jeden z drugim osiol pisze jakies bzdury - niemasz nic do powiedzenia to niemow - niepotrafisz pomoc to idz pograc w pasjansa a nie pisz rotfl albo ze mam sobie zrobic ozdobe do samochodu - kto wie jak to zreanimowaac ? :/ - prosze o pomoc - jeszcze jeden glupi post i normalniektos tu zginie bo ludzie niekumaja jak sie do nich mowi normalnie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec sie posmiejcie tez ze mnie bo zrobilem to samo !!! Byla to Riva TNT2m64. Wlazla bez problemu i uzycia sily. Plyta lezala na biurku a nie w obudowie a byla to staruszka na BX i nie byla tak wielka jak wspolczesne plyty. Karta wiec wlazla bez problemu. Oczywiscie z obrazu nici. Przerzucilem do mojego kompa i dziala, spwrotem na tamta plyte i nie dziala. Za 3 razem sie zorientowalem ze dokonalem cudu :) Wlozylem normalnie wszystko ruszylo ale na 2 min. Komp wlazl do Windowsa i zdechl obraz :( Karta juz nie zyje.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dexter a co zrobic zeby moja rivke zreanimowac ? - po wlozeniu grzeje sie jak normalna karta - jest ciepla po pewnym czasie - ale obrazu nie wyswietla - mozna cos wylutowac i wlutowac od innej albo cos ? : / - moze ci ja wysle i loookniesz; )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogladajac swoja niestety nic "na oko" nie da sie zauwazyc. Trzeba by zasiasc z miernikiem i spedzic kilka godzin, a prawdopodobienstwo ze cos by sie znalazlo jest znikome. Przy obecnych cenach chyba nie warto sie tym zajmowac. Za 320 PLN mozesz miec R9000 VIVO a bez VIVO jeszcze taniej. Wydajnosc conajmniej 2 razy lepsza a cena zachecajaca.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niektórzy wkłądają odwrotnie karty do slotu AGP bo pewnie myślą że ładniej jest widać, gdy chipseet karty umieszczony jest ku górze a nie do dołu. :lol: Po za wtyczką od zasilacza i grafie nie da rady się już z niczym pomylić. RAM nie wsadzisz odwrotnie bo są wycięcia, do PCI też nic nie wsadzisz odwrotnie bo jest podzielony na dwie części, a z prockiem też nie da rady się pomylić. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) do PCI też nic nie wsadzisz odwrotnie bo jest podzielony na dwie części, a z prockiem też nie da rady się pomylić.  :wink:

Oj mylisz się :) Riva 128 PCI którą wczoraj zrąbałem przez przypadek miała tak umieszczone wycięcia na złączu:

|___|__________|___|

Zepsułem ją wkładając do slotu tak, że jedna część wystawała poza slot :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...