Skocz do zawartości
alienick

Używany Komputer. Core2duo Czy Athlon Ii X2

Rekomendowane odpowiedzi

Otóz wymieniam swój 6 letni złom z przyczyny zwęglenia;] Nie mam za dużo kasy więc składam komp raczej na używkach.

Gf 8800/Radeon 4850 (ale wątpie w fundusze)

Kupiłem 2 GB Geila Soldier 800 mhz za 100zł (zawsze można sprzedać)

Jakiś zasilacz markowy 400 - 450 W + może jakaś obudowa

...i w ten oto sposób zostaje mi ok 300 - 350 zł na płytę i procesor. Mało - wiem.

Napaliłem się na core 2 duo, kupiłem już pamiątki i za te 300zł spokojnie wyrwę coś pokroju 6400 + chłodzenie dobre i płytka jakaś. Z tym że teraz syszę dużo pochlebnych opinii o e5400 - a nowy kosztuje jakieś 200zł. Pytanie czy jest lepszy od e6400/e6420 ? Kwestie gwarancji pomijam.

Teraz największy dylemat - Athlon II X2. Nowy kosztuje ok 200zł z hakiem i jest pokroju e5200. Do tego płyta - czy znajde jakąś płyte (używaną) na AM3 za te 100zł z hakiem? Pójdzie na AM2+ ale to jest chyba nieopłacalne - będzie (chyba) pracował wolniej, a w przyszłości chciałbym jak już wymienić na Phenoma, które na AM2+ i ddr2 średnio;/

W przypadku Core2duo moge wymienić kiedyś na e8600 - biorąc pod uwage czas to niezbyt przyszłościowe.

Dodatkowo ramu ddr3 są droższe, ale to już trudno.

Co się bardziej opłaca i czy wg jest możliwy Athlon II X2 i płyta na AM3 za taką cenę?

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem źle nastawiony do tych kart;p 8800gs to okrojona wersja, a 9600GSO to kontynuacja 8600. Ale karta nie jest w tej chwili dla mnie najważniejsza - głównie chodzi tu o procesor. Chce w przyszłości go potem na coś może wymienić, ale nie wiem czy uda mi się finansowo z tym AM3 wyrobć? I jak to opłacalne jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno jest kupić używkę płyty na AM3 w dobrej cenie.

Przeglądnij działu sprzedam na forach to może znajdziesz coś w miarę sensownej cenie. Ewentualnie nowa M3A770DE.

Proc, np. x3 425 lub dołożyć do x2 C3. Za ~2 tygodnie powinny być.

9600GSO w takiej cenie warto kupić. Po oc będzie dawać radę, a jest o wiele tańsza od trochę lepszych kart.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Źle kombinujesz z tym Athlon II X2.

1. Masz już pamięci DDR2, więc albo je sprzedasz albo o AM3 zapomnij (tylko DDR3)

2. AM2+ wcale nie jest wolniejsze od AM3, jedyna różnica to pamięci i jeżeli w AM3 użyjesz najwydajniejszych jakie znajdziesz to wzrost względem AM2+ odczujesz jedynie w syntetykach i programach, które lubią szybkie pamięci. Różnica jednak nie będzie gigantyczna.

3. DDR3 są tylko minimalnie droższe, jeżeli sprzedasz swoje DDR2 to będziesz musiał dopłacić max 20-30zł.

A teraz tak:

AMD Athlon X2 240

ASRock M3A770DE

Goodram 2GB 1333MHz CL9/1600MHz CL9 (1600 jeżeli różnica będzie mała)

Sprzęt nowy ze sklepu a w cenie się zmieścisz. Wydajność będzie podobna zarówno do E5200 jak i E6400. Procesor i płyta to koszt ok 330zł.

I tak nawiasem mówiąc to 8800GS i 9600GSO to dokładnie to samo.

PS. A co do zasilacza to odezwij się do mnie na PW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba zrobię tak jak mówisz. Najpierw szprzedam te pamięci i kupie ten zestawik. Będzie to porównywalne do e6400 ?

Tylko jakim sposobem płyta i procesor takie jak podałeś to 330zł? Zarówno płytaj, jak i procek to koszt ponad 200zł

Edytowane przez alienick

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale gafa, miałem napisać 430... widać palec trafił nie tam gdzie trzeba i nie zauważyłem błędu. Chociaż gdyby się zastanowić to i w 330 się zmieścisz. Wystarczy poszukać Semprona 140 z gwarancją na odblokowanie i masz pełnego X2 za połowę ceny. Jak dobrze pamiętam to chyba na forum parę dni temu był taki do sprzedania, może jeszcze jest.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No bez przesady, co jakiś czas się pojawiają na forach. Na allegro rzadziej. Zawsze można też zaryzykować i wziąć niesprawdzonego procka prosto ze sklepu jednak w przypadku Semprona to raczej nienajlepszy pomysł, bo można zostać z jednym jajkiem tylko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wolę nie oszczędzać na karcie, mimo wszystko mam spore opory przed tym 9600gso;p

Kupienie c2d, ew. chłodzenie, do tego płyta i wykorzystać te ramy. Sprzedać zestaw i dołożyć do Athlona, bądź trochę na tym pochodzić i odłożyć to w czasie.

Druga opcja: Kupić lepszą płytę główną (mam na mysli np. z fsb 1333mhz) tak żeby potem wymienić procka na jakiegoś np e8400, bądź quada (opłaca się to?)

Co panowie na to? ;] I na czym orientacyjnie MNIEJ stracę?

Edytowane przez alienick

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zalezy. Dzis e8400 lub oplacalny quad (q9400) maja ogromne ceny. Sa calkowicie nie oplacalne jesli bierzemy pod uwage przyszlosciowosc. Jednak wiele ludzi nic nugdy nie zmienia ;] Zalezy jaka masz polityke :P ale ze wzgledu na brak info na temat tego co moze byc, gdybac tylko mozna, bralbym am3 by sobie nic nie blokowac.

Jesli chodzi o gso 384 i 768 to nie ma co sie bac bo bije one 9600GT. Musza miec 96sp i 192 bit. Kastratami nieoplacalnymi sa gso 512 ;] Moim zdaniem lepiej kupic gso od gt w wypadku 9600. Jesli chcesz uzywke to 8800GT i po problemie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a możne coś na Integrze a potem dokupisz kartę graficzną

np

http://www.proline.pl/sklep.php?p=ASUS+M4A785TD-V+EVO

lub

http://www.proline.pl/sklep.php?p=ASUS+M4A785TD-M+EVO

procek

http://www.proline.pl/sklep.php?p=AMD+II+X2+245+AM2

lub

http://www.proline.pl/sklep.php?p=AMD+II+X4+620+AM3

ramy

ddr 3 1333 lub 1600

jak nvidia fermi zacznie produkować na większa skale to ceny mogą mocna innych kart graficznych spaść

Edytowane przez stanki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez miałem taki dylemat z komputerem z 2002 r wiec zostawiłeś wszystko a tylko te 3 rzeczy wymieniłem (starą obudowę dysk dvd-rom zasilasz bo był wymieniany na ibox 350W) i kupiłem właśnie taki zestaw jak pisałem i wcale nie żałuje a teraz czekam aż wyjdzie fermi zmienię zasilacz i wakacje kupie kartę graficzna i będzie cacy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cieszę się, że staracie mi się pomóc, bo naprawdę mam dylemat.

Więc sytuacja najnowsza - wstępnie zaklepałem u kumpla procesor e6420, ten z 4mb cashu, mam do tego pamiątki. Mogę dokupić chłodzenie, i płytę i wsio. Ze zrezygnowaniem na razie nie ma problemu, ale musi być szybka decyzja.

1. Sprzedaje w cholere co mam, dokładam stówke i biorę gorszy trochę zestaw, ale na AM3 co ma przyszłość

2. Kupuje dobrą płytę, a w przyszłości zmieniam na albo e8600 albo na quada jakiegoś - TYLKO, że te procki są niewiele lepsze od tych nowych phenomów a kosztują sporo więcej.... no i na tą podstawke już nic się nie produkuje. Ogólnie rozwiązanie fajne, ale boję się co będzie w przyszłosci z tym;p

3. Kupuje płytę po prostu akurat pod ten procesor i próbuję spylić cały zestaw, raczej nie stracę, a może i zarobię

http://www.allegro.pl/item895360735_gigaby...ram_scythe.html looknij cene - ja mam 1 gb mniej a procek porównywalny bo mam więcej cashu

I me pytanie - jak wydajnościwo stoi ten 6420? Dużo to lepsze od Athlona II x2? Czy takiego np. e5200?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi