Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

A więc chciałem zapytać jaką karte muzyczną kupić do Logitech'ów X-540, ponieważ wczoraj do mnie przyszły, a mam jakieś problemy z ustawieniem ich na zintegrowanej karcie. Zresztą wiadomo, że pełnych możliwości na integrze nie pokażą. Więc myślałem nad Creative SB Audigy (np. coś takiego) Czy to dobre rozwiązanie? Nie będzie problemu ze sterownikami pod Windows'a 7? Może jakieś inne propozycje?

Jak już założyłem nowy temat, to może od razu poruszę temat wcześniej wspomnianej karty zintegrowanej. Otóż po podłączeniu głośników w ten sposób :

Dołączona grafika

Więc tylne głośniki, jakby charczały i zupełnie nie mają pełnego basu, tylko taki trzeszczący. Jak uruchamiam Menedżer Realteka, wszystko jest ustawione na zestaw 5.1, ale jak puszcze test, to nie ma dźwięku w 2 tylnych głośnikach, centralnym i subwooferze. Zupełnie nie ma znaczenia czy podłączone są wtyczka czarna i pomarańczowa (wystarczy że jest zielona, i i tak grają wszystkie z tym że tylne charczą, a w teście nie grają subwoofer , centralny i 2 tylne) Czy to może być wina sterowników? Mam Windowsa 7, i rozważam nawet przeinstalowanie na Viste, póki nie zakupie karty muzycznej.

Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dobrze pamiętam to x-540 maja jakąś funkcję matrix miksującą dźwięk stereo na wszystkie głośniki. Wyłącz ją i podłącz głośniki wszystkimi kablami, na karcie ustaw 5.1 i powinno działać.

Co do karty to jeśli masz nową integrę to na tych głośnikach różnicy w jakości dźwięku między nią a kartą na PCI nie usłyszysz, a jeśli nawet to niewielką. Jedyne co to karta na PCI będzie głośniejsza i w przypadku creative'a uzyskasz dodatkowe efekty w grach. Jeśli chodzi o wybór karty to bierz albo tą którą znalazłeś albo najlepiej gdyby udało Ci się znaleźć Live'a 24-bit. To praktycznie te same karty, ale Live! powinien mieć nieco lepszą jakość dźwięku. Na obu możesz zainstalować modowane sterowniki do X-Fi Audio które będą działać pod w7.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ta była by dobra?

http://allegro.pl/item904017254_sound_blas...sja_sb0230.html

Lub ta : http://allegro.pl/item902820792_karta_muzy...we_wy_cyfr.html

Albo ta : http://allegro.pl/item911987439_sound_blas...reme_audio.html

Która z tych najlepsza? Może jakaś inna?

Tamtych nie zdążyłem kupić, bo nie miałem jeszcze funduszy, teraz już mam więc szukamy konkretnie.

Ewentualnie proszę o jakieś inne modele.

Edytowane przez Leny25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Która z tych najlepsza? Może jakaś inna?

Tamtych nie zdążyłem kupić, bo nie miałem jeszcze funduszy, teraz już mam więc szukamy konkretnie.

Ewentualnie proszę o jakieś inne modele.

X-Fi Audio nie kupuj bo to to samo co Audigy SE z modowanymi sterownikami a jest znacznie od niej droższa. 16-bitowych Liveów też nie kupuj bo to stare karty. Najlepiej szukaj Live'a 24-bit lub ewentualnie Audigy SE (ale lepiej tą pierwszą). Z droższych to coś z tych: Audigy 2 / Audigy 2 ZS / X-Fi gamer / Xonar DS (z tych karty tylko Xonara znajdziesz jeszcze nowego, pozostałe tylko używane na Allegro).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Mam podobny problem jak autor tematu.

Integra alc888 + x540 + Win7 x64

Podłączam głośniki i ustawiam w sterownikach karty tryb 5.1 puszczam test ( w sterownikach) i wszystkie głośniki grają poprawnie poza subwooferem (a może to ja źle słyszę) - wraz z subwooferem gra głośnik centralny... Co z tym zrobić? Może ktoś mi podpowie co jeszcze warto zmienić w ustawieniach sterowników?

Jak skonfigurować poprawnie kodeki aby filmy z dźwiękiem AC3 były odtwarzane prawidłowo i jakiego programu/kodeków używać w win7 x64 aby cieszyć się zaletami dźwięku przestrzennego?

Gdzie znajdę porównanie alc888 z sb live! (starym)/live 24bit/ audigy/audigy 2 ?

Pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Karol-s, ja mam ten sam problem ze swoją zintegrowaną AD1988B na P5B Dlx. Podobno nie ma dobrych sterowników na W7 x64 :( EAX w grach nie istnieje :( Pozostaje albo wrócić do WinXP albo coś kupić . I jeśli chodzi o EAX to jedynie coś z SoundBlastera. Też mam te głośniki i ciekawi mnie jaka karta by wystarczyła żeby znowu cieszyć się doznaniami dźwięku przestrzennego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam EAXem się nie przejmuję bo nie gram ale chciałem uzyskać ciekawe efekty przy oglądaniu filmów. Niby wszystko skonfigurowałem ale wydaje mi się, że to jeszcze nie gra tak jak powinno. Na tym kompie do którego są podłączone te głośniki do XP już nie wrócę b o podoba mi się Win7. Niedługo postaram się kupić do tego zestawu SB 24bit (live albo audigy se) i wtedy zobaczę jak to będzie grało.

Pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi