Skocz do zawartości
Melampus

Napisy W Filmach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam takie pytanie do Was. Znacie może jakieś dobre programy (freeware) do odtwarzania napisów (nie przeróbki).

Znalazłem dwa takie programy, ale tylko jeden miał jeszcze istniejące linki do pobrania - SubStitler.

Program fajny, tylko tło napisów jest nieprzeźroczyste i podczas wyświetlania filmu ucina malutką część na dole ekranu.

Będę Wam wdzięczny za wszelka pomoc.

Pozdrawiam;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko znaleźć program, który tego nie potrafi. BestPlayer, SubEdit, VLC, Gom, KMPlayer, Vplayer, Allplayer..

EDIT: faktycznie pierwszy post nie wiele wyjaśnia w porównaniu z tym poniżej.

Edytowane przez stivo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem na uwadze nie playery do filmów tylko do samych napisów, które można by nałożyć na film.

Wyjaśnię może dokładniej.

Załóżmy, ze mam film w wersji oryginalnej na płycie dvd/bluray bez polskich napisów. Załóżmy również, iż udało mi się ściągnąć z netu polskie napisy do filmu. Teraz co zrobić by to razem chodziło? Wiem, że można to zgrać na nowej płycie, lecz w to bawić się nie chcę.

Program, który wymieniłem w pierwszym poście umożliwia osobne uruchomienie samych napisów.

Wygląda to tak uruchamiam player z wspomnianym filmem oraz uruchamiam SubStitler, który edytuje ściągnięte napisy na filmie. O takie programy mi chodzi.

Problem w tym, że SubStitler nie ma przeźroczystego tła do napisów. Czy są więc inne tego typu programy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Devil masz rację. Z DVD nie ma problemu ale z bluray to już inna bajka.

Pół dnia dziś szukałem i w końcu trafiłem na DVDSubtitle Player. Nareszcie coś konkretnego! Program chodzi świetnie z Powerdvd i bluray. Jedyne 2 mankamenty jakie doskwierają to: oddzielne włączanie (trzeba się zsynchronizować z filmem - ale jest na szczęście coś takiego jak opóźnienie) i to da się przełknąć, druga rzecz to sytuacja gdy potrzeba zastopować film. Wtedy "od nowa polsko ludowa". Coś za coś. Napisy są ekstra (czcionka, brak tła itp.) i pobiera z *.srt. Póki co zostanę przy nim, lecz jeśli znacie inne tego typu programy to chętnie się o nich dowiem.

Dzięki za pomoc w temacie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Melampus obadaj to:

http://www.cdrinfo.pl/download/1187070223

Program nazywa się SubViewer w wersji 4.0.5. Właśnie go testowałem z ciekawości, program odtwarza napisy w oknie, ale po włączeniu specjalnej opcji chowa się do paska, a gołe napisy wyświetlają się w tle pulpitu lub odtwarzacza filmów. Np PowerDVD, którym można odtworzyć film na BD, a napisy puścić przez ten program. Napisy nakładają się na film oczywiście. Tyle, że musisz pogrzebać w ustawieniach, bo są wyświetlane dokładnie na środku. Ale możliwe, że da się obniżyć napisy. Nie chciało mi się na razie sprawdzać. Aha no i musisz odtworzyć napisy jednocześnie z filmem, a potem mniej więcej dopasować do odtwarzanego filmu. Bawiłem się kiedyś takim programem tyle, że nieco innym. IMO lepszym od tego, bo był łatwy w obsłudze. Były bindy itp. kwiatki. Niestety nazwy nie pamiętam. Używałem je do filmów DVD NTSC lub PAL bez napisów PL.

EDIT: Ok na szybko sprawdziłem. Przed włączeniem opcji (options) Show Transparent Subtitle w SubViewer musisz ręczne załadować napisy i je odtworzyć. W czasie odtwarzania musisz obniżyć okna programu na sam dół ekranu. I Rozszerzyć tak by był widoczny tylko obszar napisów. Najlepiej taki pasek. Sam musisz pokombinować. Ale to działa i można załadować zwykły plik txt. Czyta polskie napisy. Dopiero jak dopasujesz okno, a w czarnym tle będą widoczne dokładnie napisy (nieucięte) to włączasz opcję Show Transparent Subtitle.

EDIT2:

OK widzę, że mimo dopasowania okna i tak ucina mi napisy na samym dole. Do tego brakuje czasem niektórych liter (końcówek). Także nie wiem jak to u Ciebie będzie działać. Z ciekawości sprawdź. Jak znajdę coś lepszego to podam linka. Samemu by mi się przydał taki program. Tylko nie pamiętam nazwy tamtego. Był o niebo lepszy.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za cynk Devil. Obadam software jak wrócę na chatę z roboty. Póki co mamy 3 programy.

Fakt jest taki, że jak jeden program ma coś fajnego to drugi tego nie ma, ale ma coś innego ułatwiającego obsługę. Przydał by się złoty środek;)

Zrobię później podsumowanie ich co i jak.

Wiem, że poruszony temat tutaj może być dziwny co dla niektórych z Was, ale mam już po prostu dosyć "polskich dystrybutorów" filmów na dvd i bluray. Jedna wielka kaszana co do wydań i jakości, że o cenie już nie wspomnę (bluray). Człowiek mimo znajomości angielskiego chciałby czasem pooglądać film z napisami (fachowe słownictwo itp.). Tyle gwoli wyjaśnienia. Wieczorem się odezwę.

Jestem z powrotem. Co do SubViever można go już dorwać w nowszej odsłonie 4.06

SubStitler

Ściągnąć go można tutaj. Jest w wersji 2.0 i oferuje całkiem fajne funkcje. Program czyta napisy w następujących formatach: txt, sub, srt, ssa, aqt. Czcionkę można ustawić dowolną, podobnie jak jej grubość i kolor. Możliwe jest rozciągnięcie napisów oraz ustawienie opóźnienia ale maksymalnie do 5000 ms. Szybkość wyświetlania napisów dostosowuje się poprzez frame rate - czyli trzeba znać frame rate filmu. Sam frame rate napisów obrobić można choćby w sub-edit player. Program współdziała z różnymi odtwarzaczami jak zapewniają twórcy: ProgDVB, MultiDec 9.x, WatchTVPro, TechnoTrend Digital TV, WinDVD, PowerDVD, ATV2000(Player), DScaler, K!TV XP, MoreTV, Satellite. Wymagania to Xp w górę. Plusem SubStitlera są skróty klawiszowe, którymi steruje się napisami (S to stop, a spacja i +/- zatrzymują i odpowiednio przyśpieszają/zwalniają wyświetlane napisy). Minus i to duży to tło, które nie może być przezroczyste - pisałem już o tym wcześniej.

DVDSubtitle Player

Kolejny program. Trochę ciężko go znaleźć. Strona autorów jakaś niedostępna więc szukać ten software można tutaj. Póki co miałem okazję dogłębnie przetestować programik. Łatwy interfejs i prosta obsługa. Widać minimalizm. Program najlepiej radzi sobie z napisami w formacie srt, przy czym da się inne formaty uruchomić - ssa. Tak jak i w poprzednim programie i tutaj można zrobić z czcionką co tylko się chce (font, wygląd i wielkość). DVDSubtitle umożliwia uruchomienie odtwarzania napisów z opóźnieniem w ms. Różnica w porównaniu z SubStitler jest taka, iż nie ma tu granicy 5000 ms. Dodatkowo wpisując w pola poniżej wartości opóźnienia da radę odtwarzać napisy od konkretnego momentu filmu. Ogromny plus za przezroczyste tło i możliwość własnego dopasowania okna wyświetlającego napisy. Minus to mała ekwilibrystyka podczas załączania tekstu (pierw klikamy start, następnie 2 razy okno z napisami, po czym play w odtwarzaczu filmu i tu odtwarzacz podczas wykonywania startu najlepiej jak nie będzie na pełnym ekranie). Kolejny minus to brak skrótów do komend. Jak pisałem minimalizm.

SubViewer

Program, który zapodał Devil - za co serdeczne dzięki jeszcze raz. Rzec można, iż jakiś konkret w tym temacie. Oto strona domowa softwaru. Rozpisywać się nie będę bo funkcje działania opisał już Devil. Plusy to 2 bindy, głównie do przyspieszania i opóźniania o 100 ms oraz przezroczyste tło i możliwość zmiany pomiędzy czterema kolorami czcionki i zooming. Ogromny plus za konwertowanie fram rateu napisów z poziomu menu. Nie trzeba przerabiać napisów pod ilość fps! Póki co nie udało mi się w tym programiku zmienić rodzaju fontu i jego wielkości. Nie ma takiej opcji? Kolejnym minusem jest próba wyłączenia SubViewer'a. Karkołomny wyczyn, przynajmniej dla mnie.

Wszystkie trzy programy są freeware.

I to było chyba na tyle - póki co. Jak znajdę więcej tego typu softwaru to dam znać. Do Was również mam prośbę o to samo.

Pozdrawiam :wink:

Edytowane przez Melampus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi