Gazi Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2010 Zestaw z esc.pl Procesor: AMD Athlon II X4 620- 339zł Płyta główna: Gigabyte MA770T-UD3P- 300zł Pamięć RAM: GoodRam 2GB 1600MHz CL9- 180zł Razem 820+ około 20zł wysyłka czyli 840zł(za wysyłkę kilku części płaci się tylko raz?) Pozostałe części to 8800gt, Seagate 500GB 16mb 7200.12, Chieftec 450Watt, które pozostają. Dobry zestaw? Zastanawiałem się nad AsRockiem, ale czy pozwoli na godne oc procesora? Inna kwestia to sklep... nigdzie nie widziałem taniej procesora(może jedynie na gralu, ale tam ramy drogo sprzedają więc nie chcę płacić 2x za wysyłkę) więc zdecydowałem się na esc.pl. Znacie sklepy, w których byłoby można to taniej złożyć z ramami? Druga kwestia to procesor... athlon przyszłościowy bo ma 4 rdzenie i jest tani, ale ja natomiast stawiam głównie na gry. Czy np. nie lepiej zakupić phenoma ii x2 550 i bez problemów na boxie(poprzez mnożnik) wyciągnąć na nim 3,7 GHz w porównaniu do athlna 3,0? Phenom zawsze ma te 7mb cache i większość aplikacji jest pod dwa rdzenie a z czasem byłoby można go sprzedać i zakupić 4 rdzenie(dobre 4 rdzenie z min 7mb cache). W czasie takiej wymiany obowiązkowa by była sprzedaż phenoma a w dobie 4 rdzeni będzie to albo nieopłacalne albo bardzo niemożliwe... . Co sądzicie? Komputer głównie do gier i podstawowego użytku+ czasami jakaś konwersja/kompresja. Karta raczej wystarczająca bo mam 17 calowy monitor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2010 Jezeli tylko gry to phenom, ale pamietaj ze sa takie gry jak gta4, nie jest ona jedna i czasami x2 to naprawde malo. Na boxie nie ma szans na 3,7ghz. Athlon pewnie pojdzie mniej od phenoma ale nie wiele mniej na boxie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gazi Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2010 No właśnie, ale co bardziej się opłaca? Mam w głowie mały mętlik bo w jednych testach w grach wygrywa phenom a w innych athlon(np. w Far Cry 2, World in Conflict) i to w dodatku 2 wątkowych co mnie bardzo dezorientuje Oo. Jeżeli chodzi o oc to podałem domyślne wartości bo phenoma wiadomo, że można łatwiej i chłodniej podkręcać ze względu na odblokowany mnożnik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2010 Kup M3A770DE i tego proca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2010 @andrew777 a nie będzie tu jak w przypadku bachcompa , że x4 działa tylko na wybranych płytach. @Gazi to że odblokowany mnożnik ułatwia oc to fakt , ale co to ma wspólnego z niższymi temp? Jedynie to że wybrany przez Ciebie phenom ma 2 rdzenie powoduje że jest trochę chłodniejszy niż athlon X4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2010 Proce sprawdzane na 2/3 płytach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gazi Opublikowano 17 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2010 (edytowane) a jak nie pójdzie to zwrot kasy? Wiem, że am3 jest dość przyszłościowe(możliwość wsadzenia 6 rdzeni) i nie chciałbym mieć słabej, low-end płyty, która po oc ostro się grzeje. Ten asrock podobno jest na poziomie ud3p, ale ma gorszą sekcję zasilania czy coś w tym stylu(nie znam się), ale jest jakiś powód, dla którego kosztuje prawie 1/3 mniej(gorsze i mniej trwałe komponenty?)? Jeszcze jakieś sugestie? Edytowane 17 Lutego 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 17 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2010 Z tego co wiem to na razie nikt nie miał problemu z odblokowaniem tych procesorów. Możesz też napisać do sprzedawcy jak jest z gwarancją. M3A770DE wystarczy do oc. Recenzja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kojot26 Opublikowano 17 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2010 (edytowane) a jak nie pójdzie to zwrot kasy? Wiem, że am3 jest dość przyszłościowe(możliwość wsadzenia 6 rdzeni) i nie chciałbym mieć słabej, low-end płyty, która po oc ostro się grzeje. Ten asrock podobno jest na poziomie ud3p, ale ma gorszą sekcję zasilania czy coś w tym stylu(nie znam się), ale jest jakiś powód, dla którego kosztuje prawie 1/3 mniej(gorsze i mniej trwałe komponenty?)? Jeszcze jakieś sugestie? A dlaczego mialby nie pojsc ? ;) chyba pisze wyraznie z tego ci mi wiadomo zwrotow nie ma. ten sklep to nie wypozyczalnia. dostaje sie drugi egzemplarz. kupujacy odsyla na swoj koszt za wczesniejszą zgodą sprzedajacego jeszcze nikt z takowej mozliwosci nie skorzystal. Wystawiane przedmioty sa zgodne z opisem. Edytowane 17 Lutego 2010 przez kojot26 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gazi Opublikowano 17 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2010 (edytowane) No dobrze, ale mimo wszystko warto jest płacić za ten procesor aż 400zł, który był już w innym komputerze, kosztuje znacznie drożej niż "niepewna" nówka oraz nawet po odblokowaniu tych rdzeni problemy mogą okazać się z czasem(czytałem, że po pół roku odblokowane rdzenie mogą przestać prawidłowo działać, etc.)? Edytowane 17 Lutego 2010 przez Gazi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 17 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2010 To fajne bajki na pclolu czytasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
david11 Opublikowano 18 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2010 (edytowane) Ja tam po zestawie nie widzę byś stawiał na gry.. W grach przede wszystkim liczy się karta graficzna. Procesor to sprawa drugorzędna (choć też zależy w jakich grach.. Np w GTA.. Eee.. W GTA to wszystkiego mało :E). Proponuje płytę z mojej sygnaturki (mogę jeszcze troszkę opuścić, zaoszczędzisz) + http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=16674 i podkręcić go trochę. Sprzedajesz tego 8800GT jeżeli już go masz i kupujesz 4890/GTX260 216 55nm. Zapewniam Cię że w grach będziesz miał więcej FPS, niż P2 X4 + 8800GT. Nie licząc GTA. Tam procki mają przekichane ze względu na "świetną" optymalizacje, żenada. Edytowane 18 Lutego 2010 przez david11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydor Opublikowano 18 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2010 (edytowane) Zalezy Dawidzie jeszcze w jakie gry gra autor tematu. Jezeli cisnie po SP to nawet taki Athlon II jak ja mam wystarczy i rzeczywiscie glownie liczy sie grafika. Jednak jezeli gra np w gry sieciowe to oprocz silnej grafiki potrzebny jest tez mocny proc i tutaj ma znaczenie cache. Wtedy warto miec i grafe i proc mocny. Generalnie lepiej miec 4 jajca niz 2 na zapas. Lepiej miec Phenoma II niz Athlona II jak cisniesz po sieci z 32 lub 64 graczy. Ale sa rowniez Atlony II z mozliwoscia odblokowania L3. I oczywiscie im wiecej mhz tym lepiej. Krecic Panowie oj krecic. Edytowane 18 Lutego 2010 przez Krydor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gazi Opublikowano 18 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2010 Ja tam po zestawie nie widzę byś stawiał na gry.. W grach przede wszystkim liczy się karta graficzna. Procesor to sprawa drugorzędna (choć też zależy w jakich grach.. Np w GTA.. Eee.. W GTA to wszystkiego mało :E). Proponuje płytę z mojej sygnaturki (mogę jeszcze troszkę opuścić, zaoszczędzisz) + http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=16674 i podkręcić go trochę. Sprzedajesz tego 8800GT jeżeli już go masz i kupujesz 4890/GTX260 216 55nm. Zapewniam Cię że w grach będziesz miał więcej FPS, niż P2 X4 + 8800GT. Nie licząc GTA. Tam procki mają przekichane ze względu na "świetną" optymalizacje, żenada. Co sądzicie o TYM procu? Wart licytowania do 350zł? Jest z tej słynnej serii. Gdybym go zakupił to jest oczywiście możliwy unlock na AsRocku M3A77DE(ma ACC, ale nie widziałem unlocków na tej płycie tego procesora)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 18 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2010 Na Asrocku możesz go odblokować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gazi Opublikowano 18 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2010 (edytowane) Do ilu złociszy zatem warto go licytować maksymalnie? ______________________________________________________________ Phenom II x2 550@x4 B50- 360zł Czyli prawie PII x4 955 za połowę ceny;) ASRock M3A770DE- 230zł 1GB DDR 3- 80zł Co sądzicie o takim zestawie? Wiem, e 1 gb ramu to bardzo mało, ale ja siedzę na windows xp z 768 DDR 400MHz i mimo wszystko jakoś da się grać na takiej ilości ramu(gry jak bioshock 2 nawet szybko się ładująsmilies/wink.gif, ale ze względu na badziewnego proca są mało płynne). Upgrade ma przede wszystkim polepszyć płynność gier a nie czas ich ładowania. Co sądzicie o takiej konfiguracji(monitor 17cali)? Obecnie posiadam 8800gt. Edytowane 26 Lutego 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 25 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2010 1GB to będzie za mało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gazi Opublikowano 6 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2010 (edytowane) Czy TE ramy są warte tej ceny? Czy może lepiej nie przepłacać i wziąć goodramy? Czy można na nich włączyć BEMP(a jak nie to gdzie jest lista ramów obsługująca tą technologię)? Edytowane 6 Marca 2010 przez Gazi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 6 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2010 (edytowane) Rożnicy w wydajności nie odczujesz. I nie zakładaj więcej tematów. Edytowane 6 Marca 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gazi Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2010 Rożnicy w wydajności nie odczujesz. I nie zakładaj więcej tematów. W oc i zmianie napięć i owszem? Pamięci będą stabilniejsze? Czy akurat ten model ma gdzieś jakąś recenzję? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2010 Stabilniejsze? co to znaczy? Albo pamięci są sprawne i stabilne albo niestabilne więc uszkodzone. Mowa oczywiście o prawidłowo skonfigurowanych pamięciach. Kupowanie pamięci 2x1GB to pmyłka. kup 1x2GB. Będziesz miał łatwiejszą rozbudowę w przyszłości. No chyba, że aż tak podobają Ci się te blachy na tych pamięciach. Jeśli tak to recenzje są zbędne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gazi Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2010 Pamięci te są też CL7 no i te "blachy" jak określiłeś mają zapewnić lepsze chłodzenie podczas oc. Tak w ogóle dlaczego nie 2x1gb? Jeżeli chodzi o limit slotów na płycie to i tak nie planuję w przyszłości mieć 8gb ramu czy coś w tym stylu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2010 Jeśli interesuje Cie wysokie taktowanie, niskie timingi to zawsze lepiej mieć 2 kości a nie 4. Cztery kości to i rusz sprawiają jakieś problemy. Poza tym 1600MHz, cl7 przy 1,8V to nie jest żadna rewelacja. Lepiej mieć pamięci pracujące przy niższym napięciu. Blachy mogą ograniczać wybór chłodzenia na cpu. Lepiej mieć 100MHz więcej na cpu przy 1333MHz cl7 (to robią praktycznie każde pamięci) niż te 100MHz na cpu pamięciach 1600MHz cl7. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydor Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2010 Po co mu ten procek x2---> x4 jak poki co nie oblokuje go na M3A770DE. A nie wiadomo tak naprawde kiedy wyjdzie bios, ktory to naprawi. Poki co raczej nie oblokuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gazi Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2010 (edytowane) Po co mu ten procek x2---> x4 jak poki co nie oblokuje go na M3A770DE. A nie wiadomo tak naprawde kiedy wyjdzie bios, ktory to naprawi. Poki co raczej nie oblokuje. Kupuję ud3p. Zrezygnowałem z asrocka. Czy przypadkiem pamięci 1600 nie są lepsze do oc? Tzn. mam na myśli to, że i tak nie będą pracować w 1600 o ile ich nie podkręcę. 1333 natomiast już po wsadzeniu pracują na swoich domyślnych zegarach a podnoszenie taktowania na procku wpłynie także na podnoszenie ramu czyż nie? I co macie na myśli pisząc, że 4 kości mają problemy z działaniem? Co jeżeli wybrałym 4x2GB to nie byłoby przypadkiem to samo co 4x1gb? Edytowane 8 Marca 2010 przez Gazi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2010 (edytowane) Oczywiście że 4x1GB może mieć takie same problemy co 4x2GB. O problemach z 4 kośćmi pamięci co jakiś czas są tematy w dziale pamięci ram. Sprowadza się to do tego, że albo w ogóle komputer nie chce pracować z 4 modułami, albo na jednym komplecie (dwie kości) pamięci chodzą na 1066MHz, drugi komplet robi tak samo 1066MHz, natomiast po obsadzeniu 4 banków pamięci te same kości robią mniej niż 1000MHz. Po to aby pamięci nie ograniczały oc procesora są dzielniki pamięci. PAmięci jako tako praktycznie ograniczają (mogą ograniczać jeśli są za słabe) chyba tylko oc procesorów intela na magistrali 1333MHz. Co jeżeli wybrałym 4x2GB to nie byłoby przypadkiem to samo co 4x1gb?Napisałeś, że nie planujesz 8GB ramu. Może się okazać, że kupisz pamięci 2x1GB 1600, potem dokupisz drugi taki sam komplet a po obsadzeniu 4 banków pamięci będą musiały pracować na 1333MHz. Wcale tak być nie musi ale po co narażać się na problemy z 4 kośćmi pamięci?. Były odnotowane nawet przypadki na platformie amd, że po obsadzeniu 4 banków pamięci spadało oc procesora - wbudowany kontroler pamięci. Zaraz pewnie ktoś tu wyskoczy i powie, że ma 4 kości i wszystko mu śmiga. Twój wybór ale zanim wybierzesz poczytaj tematy w dziale pamięci ram. Edytowane 8 Marca 2010 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2010 (edytowane) Ja dodam tylko ze osobiscie nie widze sensu ryzykowac. TO bardzo maly koszt wiec po co brac 4 kosci ktore zajma miejsce i moga miec problem skoro moge wziac 2 po 2gb a nie po 2gb i dzialac bez problemowo w dodatku w dualu, ktory daje smieszny przyrost ale daje :P Edytowane 8 Marca 2010 przez Prolog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydor Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2010 (edytowane) Ja bralbym 1 kosc 4gb. Sam zastanawiam sie czy jak bede chcial dokupic u siebie 2gb czy nie sprzedac tego co mam i kupic 1 kosc. Tylko musze wyjsc wtedy na czysto bez zadnych doplat za sprzedana pamiec:D Zawsze mialem wrazenie ze czym nie kosci tym lepsze OC. Na poprzednim sprzecie mialem 4 kosci po 512mb i zeby pracowaly na 200mhz(400ddr) musialem niezle podnosic napiecie. Edytowane 8 Marca 2010 przez Krydor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2010 (edytowane) @Krydor a teraz masz "słitaśne" kości patriota które robią 1386MHz CL8 z napięciem 1,71V , gdzie marne goodramy mogą mieć to samo przy 1,55-1,6V. I pominę fakt że 1x4G będzie w cenie 6G jakbyś brał po 2G. Edytowane 9 Marca 2010 przez BLiT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gazi Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2010 (edytowane) a np. teraz zakupię 2x1gb a potem 2 gb w jednej kości. będzie współgrać? Edytowane 11 Marca 2010 przez Gazi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...