Skocz do zawartości
froston

Tani pc do filmow full hd..

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich forumowiczow :)

Obecnie posiadam juz stara, wysluzona maszyne a dokladniej:

-athlon xp 2000+

-gigabyte ga-7n400s-l

-768MB ram (GAIL 2x256MB DUAL PC3200 + jakis goodram od kumpla)

-radek asusa 9600xt

-sound blaster audigy 2ZS

-zwykly zasilacz 350W

Wyzej wymieniona konfiguracja sluzy mi juz dobre 7 lat i pora na zmiany tymbardziej, ze z karta graficzna dzieja sie jakies dziwne rzeczy (jakby nie laczyla dobrze ze slotem AGP i pojawiaja sie bledy w obrazie, paski kreski itp) i byloby fajnie zmienic w koncu system z xp na win7.

Pc, ktory chcialbym zlozyc mialby glownie sluzyc do internetu, pakietu office, muzyki oraz do plynnego odtwarzania filmow full hd. Granie na pc mnie nie interesuja bo od tego mam Xbox'a360. Czesci chcialbym najtansze ale w miare wydajne, max chcialbym wydac 600zl ale do 500zl chyba daloby rade cos wykombinowac. Myslalem o czyms takim :

ZESATAW AMD ATHLON X2 5000+ 1GB/GF7025/ NOWY FVAT (931697026) - Aukcje internetowe Allegro

ale taniej bedzie skompletowac kompa samemu.

Jaka plyte glowna polecacie (am2,am3.., najlepiej gdyby bylo wejscie hdmi, dvi, vga), czy karte graficzna zintegrowana z plyta gl., procesor, ram no i cichy oraz tani zasilacz bo ten co mam strasznie halasuje juz nie mowie o wiatraku chlodzacym procka ;) Nie zalezy mi na dobrej karcie dzwiekowej bo mam sound blaster'a audigy 2 zs a wszystko gra na logitech'ach Z5500 z wbudowanym dekoderem DD, DTS wiec dekodowanie dzwieku zostawiam jemu ;) Chcialbym aby nowy PC sluzyl mi na pare dobrych lat.

Mysle, ze to chyba byloby na tyle i jasno opisalem moje oczekiwania, wymagania.

Z gory dzieki za odp :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta główna ze zintegrowanym radeonem 3200/3300/4200, cpu - sempron 140, pamięć wg uznania jeśli chodzi o ilość (2GB minimum wskazane) stosownie do mobo ddr2 lub ddr3, zasilacz DELTA 400W od SS WROCŁAW. Obudowa jaką uznasz. Co do podanego przez Ciebie zestawu, jeśli grafika nie będzie wspierać dekodowania filmów hd to ten procesor może nie wyrobić z hd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy wiecie, ale na pudełku dokładnie tego modelu asusa 4350 jest napisana adnotacja: non suported full hd.

btw mi filmy full hd bez zaciachów działały na słabiutkim turionie x2; 2gb ramu; radki 1200 i xpeku, niektórzy nawet twierdzą że działa to na na słabiutkim atomie i gma950.

Ja proponuje:

płyta, proc ram.. Asrock + CPU X2 4200+, 2 GB Ram- Faktura - Rybnik (944349734) - Aukcje internetowe Allegro

vga: KARTA GRAFICZNA HD4350 512MB SAPPHIRE DDR2 HDMI LP (945296156) - Aukcje internetowe Allegro

zasiłka: DELTA 400W od SS WROCŁAW (931679112) - Aukcje internetowe Allegro

obudowa: ta co była

ewentualnie jak ma być gwara to zasiłak i ten zestawik: http://www.allegro.pl/item936293701_sempron_140_2_7ghz_n68_s_gf7025_1gb_fv_ss.html

Edytowane przez Maqs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzieki za zainteresowanie i propozycje :)

Czy ten jednordzeniowiec sempron 140 poradzi sobie z filmami HD ? Przegladalem tez athlony 64 x2, cenowo podobnie ale nie wiem jak z wydajnoscia. Teraz pytanie jaka wybrac plyte glowna, czy am2 czy am3. Tak samo z ramem ddr2 czy ddr3, ilu MHz ? Przegladalem troche mobo na allegro i oto kilka moich propozycji :

ASUS ASUS M4A78 PRO HDMI DVI HD3200 780G SKLEP FV (930574876) - Aukcje internetowe Allegro

NOWY ASUS M4A78-VM AM3 AM2+ HDMI Radeon HD3200 FV (930864437) - Aukcje internetowe Allegro

Płyta Główna MSI 785GM-E51 AMD 785G Socket AM3 (932798678) - Aukcje internetowe Allegro

ASUS M4N78 PRO Geforce 8300 HDMI DDR21200 HSLI (930574967) - Aukcje internetowe Allegro

Płyta ASUS M4A78-EM (934762133) - Aukcje internetowe Allegro

Gigabyte GA-MA785GM-US2H AM3 AM2+ HDMI FV GW 24m (933773464) - Aukcje internetowe Allegro

Nie wiem czy wyzej wymienione plyty sa dobrym wyborem, moze sa tansze odpowiedniki i lepsze. Czy te zintegrowane karty graf pociagna full hd ? Niby wsparice takie maja, do tego obluga DirectX10. Moze lepiej mobo i karte graficzna kupic oddzielnie, jak pojdzie mi karta graficzna zintegrowana to klops, bez kompa zostane na czas serwisu ale to takie gdybanie ;P Niechcialbym przesadzac z moca kompa, nie chce super szybkich ramow, procka.. byle full hd plynnie chodzilo ;D Aha, co w tym zasilaczu DELTA jest takiego dobrego, ze go polecasz ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu masz test jak zintegrowana grafika radzi sobie z materiałem full hd. Sempron 140 ma minimalne szanse na odblokowanie na Athlona II x2 czyli na odblokowanie drugiego rdzenia. Wymaga tylko płyty z funkcją ACC. Na w miarę przyzwoitej płycie da się podkręcić do 3,5 - 3,8GHz. Do filmów hd sempron będzie na pewno lepszy niż athlon x2 pierwszej generacji, odtwarzacze nie koniecznie muszą wykorzystywać dwa rdzenie. Lepszy może być szybszy jeden rdzeń. Prawda jest taka, że cpu i tak nie ma nic do roboty jak widać w teście.

Co do delty - de;ta to delta. Porządny zasilacz o dużej mocy. W dziale o zasilaczach temat o spalonych zasilaczach. Przeszukaj go na hasło "delta". Za 60zł nic lepszego nie kupisz. Jeśli będziesz miał na zasilacz ok 150 zł to można się rozglądać za innym zasilaczem.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego testu wynika, ze na moim kompie przy zmianie karty graf i powiekszeniu ramu moglbym cieszyc sie plynnym full hd. Teraz jako tako 720p dziala, zalezy od ripera. Czyli wszystko jasne, radek 3200, 4200 spokojnie sobie poradzi z materialem full hd przy procku nawet 1GHz. A te plyty, ktore podalem jak wypadaja, sa OK ? 2gb ramu bez roznicy jakiego i sempronik140, delta i mowisz ze bedzie cacy ? :D

Jeszcze sie rozgladne, jak cos mi wpadnie wkleje i zapytam sie o opinie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O zasilaczu napisałem chyba jasno wyżej...

W kwocie do 600zł mierzyłbym w:

Mobo: Asus M4A785D-M PRO 785G s.AM2+

cpu: AMD Sempron 140 AM3 BOX

Pamięć: DDR2 4GB PC2-6400 (800MHz)

Dlaczego am2+ a nie am3? W tej cenie masz 4GB ramu, na ddr3 będziesz miał 2GB. Ponadto Miguel707 chwali występującą na tej mobo dźwiękówkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 rdzeniowy proc i 4gb ramu? bez sensu.. juz lepiej 2 rdzenie i 2gb ramu...

ASUS M4A785TD-M PRO • Sklep Komputerowy ProLine.pl Wrocław

AMD II X2 240 AM2 • Sklep Komputerowy ProLine.pl Wrocław

DDRAM 2GB 6400 800 • Sklep Komputerowy ProLine.pl Wrocław

no i zostaje kwestia zasilacza... jak nic.. dołozyc 90 złotych trzeba i bedzie rozmowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz sam nie wiem co ma sens a co nie. Nie wiem na jakiej plycie sie opierac. Czy plyty z chipsetem 785G/SB710 z semprona 140 moga wycisnac dwu jajowaca ? Mobo aususika wydaje sie byc OK, najtansza cena z mojej okolicy to 252zl ale szukam czegos troszke tanszego. Semp 140 jest dobrym wyborem, tymbardziej, ze jest tanszy a jak juz wczesniej pisalem nie chce miec niepotrzebnego nadmiaru mocy.

Edytowane przez froston

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imo zdecydowanie dołożyć do procesora dwurdzeniowego.

Jeśli chodzi o filmy, to czasem zdarzy się taki zakodowany jakimś egzotycznym kodekiem, którego nie wspomaga karta graficzna. Lub też, dany kodek gryzie się z wyświetlaniem napisów w programie który wykorzystuje wspomaganie karty. Natomiast wszystko działa prawidłowo w innym programie - wykorzystującym jedynie procesor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jak daje radę z HD? Przy 1GHz ciągnie HD z tą grafiką? Może zrobisz kiedyś takie wykresy jak robiłeś na HD4200?

prosze :

Dołączona grafika

Dołączona grafika

dane techniczne

Wideo

ID : 1

Format : AVC

Format/Informacja : Advanced Video Codec

Profil formatu : High@L4.1

Ustawienia formatu, CABAC : Tak

Ustawienia formatu, poklatkowy : 5 klatek

Tryb multipleksowania : Container profile=Unknown@4.1

ID kodeka : V_MPEG4/ISO/AVC

Czas trwania : 1h 28 min.

Przepływność bitów : 11,1 Mb/s

Nominalna przepływaność : 11,4 Mb/s

Szerokość : 1.920 pikseli

Wysokość : 816 pikseli

Proporcje obrazu : 2,35:1

Szybkość wyświetlania klatek : 24,000 kl/s

Rozdzielczość : 8 bitów

Kolorymetria : 4:2:0

Rodzaj skanu : Progresywny

bity/(piksele*ramki) : 0.296

Rozmiar strumienia : 6,84 GB (83%)

Biblioteka zapisująca : x264 core 67 r1153M 7b6ce6a

Ustawienia kodowania : cabac=1 / ref=5 / deblock=1:-3:-3 / analyse=0x3:0x113 / me=umh / subme=9 / psy_rd=1.0:0.0 / mixed_ref=1 / me_range=32 / chroma_me=1 / trellis=2 / 8x8dct=1 / cqm=0 / deadzone=21,11 / chroma_qp_offset=-2 / threads=6 / nr=0 / decimate=1 / mbaff=0 / bframes=3 / b_pyramid=1 / b_adapt=2 / b_bias=0 / direct=3 / wpredb=1 / keyint=250 / keyint_min=25 / scenecut=40 / rc=2pass / bitrate=11401 / ratetol=1.0 / qcomp=0.60 / qpmin=10 / qpmax=51 / qpstep=4 / cplxblur=20.0 / qblur=0.5 / ip_ratio=1.40 / pb_ratio=1.30 / aq=1:0.80

Język : Angielski

Audio #1

ID : 2

Format : AC-3

Format/Informacja : Audio Coding 3

ID kodeka : A_AC3

Rodzaj przepływności : Stała

Przepływność bitów : 448 Kb/s

Kanały : 6 kanałów

Rozmieszczenie kanałów : Front: L C R, Surround: L R, LFE

Częstotliwość próbkowania : 48,0 KHz

Rozmiar strumienia : 282 MB (3%)

Tytuł : AC3 5.1, 448 kbps (??????, R5)

Język : Rosyjski

Audio #2

ID : 3

Format : DTS

Format/Informacja : Digital Theater Systems

ID kodeka : A_DTS

Rodzaj przepływności : Stała

Przepływność bitów : 1.510 Kb/s

Kanały : 6 kanałów

Rozmieszczenie kanałów : Front: L C R, Surround: L R, LFE

Częstotliwość próbkowania : 48,0 KHz

Rozdzielczość : 16 bitów

Rozmiar strumienia : 951 MB (11%)

Tekst

ID : 4

Format : ASS

ID kodeka : S_TEXT/ASS

ID kodeka/Informacja : Advanced Sub Station Alpha

jedna wada to dosc dlugie uruhamianie filmow w fullHd ( wina to mala ilosc ramu ) , ale za to komp z hibernacji wstaje w 10s :]

Edytowane przez Pietia(lania)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi