Marcelina85 Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2010 Witam serdecznie, Spadł na mnie obowiązek zbudowania w domu sieci bezprzewodowej, a że jestem mocno początkująca w tych kwestiach, to bardzo prosiłabym Was o pomoc. Od niedawna korzystam z internetu ADSL od Netii poprzez urządzenie Sagem Fast800 - cud techniki to to nie jest, dosyć często zrywa połączenie, jest mocno niestabilny, więc zaczęłam rozglądać się po sieci za czymś lepszym, jednocześnie chcąc stworzyć z dwóch komputerów stacjonarnych (Windows XP) i jednego laptopa (Vista) sieć bezprzewodową. Komputery stoją przez ścianę, ale z laptopa chciałabym korzystać również na wyższych piętrach, myślałam więc, aby router ustawić w studni korytarza, wtedy komputery stacjonarne byłyby za max dwiema ścianami (dystans około 4-5m), natomiast laptop byłby max 3 piętra wyżej (nie więcej niż 10m - mam nadzieję). Nie zamierzam inwestować w highendowy sprzęt, najważniejszy jest dla mnie stosunek jakości do ceny, najchętniej wydałabym około 200zł za: 1) router - początkowo wyczytałam, że dobry jest linksys wag200, wiem, że najlepiej by było, gdyby miał on wbudowany modem i kosztował stosunkowo mało, dalej polecano mi Tp-Link TD-W8910G oraz Tp-Link TL-WR941ND. 2) karty wifi na pci - dwie do obu komputerów - czy wystarczy pierwsza lepsza - np. TP-LINK TL-WN353GD? Bardzo proszę o każdą radę, sporo jest podobnych tematów na forum, ale nie znalazłem jasnych odpowiedzi na moje pytania, dlatego zakładam oddzielny wątek, mam nadzieję, że żadnych regulaminów tym nie łamię :) Serdecznie pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenthin Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2010 Od kilku miesięcy do podziału Neostrady użytkuję router TD-W8901G (od TD-8910G podobno różni się tylko chipem) wraz z kartą TL-WN551G Zestaw nie stwarza żadnych problemów, a konfiguracja jest banalna. Komputer w którym zainstalowana jest karta jest oddalony od routera o około 5 metrów, pomieszczenia w których znajdują się urządzenia przedzielone są ścianą. Moc sygnału na oryginalnych antenach wynosi (według danych pokazywanych przez Windows) 4 kreski na 5, nie zrywa połączenia. Jak najbardziej polecam produkty TP-LINK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioras Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2010 3 piętra to sporo, jeszcze zależy dużo od konstrukcji budynku. U mnie 2 piętra i TP-LINK już gubi sygnał. Poczytaj o antenach do routerów, dlaczego jest taka różnica czy to w pionie czy poziomie :) Zapewne tam natkniesz się na jakieś pomysły wymiany anten, instalacji dodatkowego AP itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcelina85 Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2010 (edytowane) Jeśli chodzi o budynek, do konkretnie wyglądałoby to tak: - jeden komputer przedzielony ścianą 28cm oddalony od routera na jakieś 4-5m lub oddzielony stropem 35cm - drugi komputer oddzielony ścianą 28cm oddalony od routera i cienką ścianką z gazobetonu - laptop wifi max 10 metrów od routera w linii prostej (router na parterze w studni/ciągu korytarza, laptop max 1-3 piętra wyżej) Czytałam, że w takiej sytuacji linksys wag200 powinien sobie poradzić (może moc sygnału nie będzie maksymalna, ale da się korzystać w 100% z łącza 2mb), ponoć naprawdę radzi sobie z około 200metrowym domem. Edytowane 8 Marca 2010 przez Marcelina85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2010 Ze swojej strony dodam, że dwuantenkowy (jednak bez N-ki) Linksys WRT54GL daje rade przez dwa stropy - jakość sygnału pozwala na słuchanie radia on-line. Mam tomato wgrane i póki co jestem zadowolony. Z doświadczenia jednak wiem, że jeśli ktoś potrzebuje stabilne łącze to lepiej rozsiać najdalszą kondygnację dodatkowym AP-kiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2010 U mnie przez dwa stropy Asus WL-500gP v2 pokazuje: -63dB jest do lapka w pionie -71dB do stacjonarki, też przez dwa stropy, ale na "ukos", w sąsiednim pokoju. Na lakpu W7 pokazuje w "kreseczkach" 4/5, na stacjonarce 3/5 Słabo jednak między tymi kompami (oddzielone ścianą) wymienia się pliki, niecałe 1MB/s, ale to pewnie przez szyfrowanie WPA2/AES. Ciekawi mnie, jak w tych warunkach N-ki by chodziły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...