Skocz do zawartości
KnoogeR

Artefakty po wymianie zasilacza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pewien nietypowy problem, rozmawiałem ze znajomym i powiedział że zmienił sobie procek i płytę główną po chwili rozmowy zapytałem się go o zasilacz, otóż okazało się że posiada Feel'a II 400W do następującej konfiguracji:

Processor:

AMD Phenom II X4 925

Memory:

3 GB RAM

Hard Drive:

420 GB (WD Caviar 320 GB - SATA & WD Caviar 160 GB - ATA)

Video Card:

nVidia GeForce GTX 260

Sound Card:

Soundblaster Audigy 2 ZS

Operating System:

Windows XP Professional

Motherboard:

Gigabyte GA-MA770-UD3

Teraz najlepsza część wymienił on zasilacz na OCZ ModXStream Pro 600W i od tej pory w każdej grze ma artefakty i zwisy. Temperatury w normie. Proszę o pomoc ponieważ pierwszy raz spotykam się z takim problem oraz trochę mi głupio :P

Edytowane przez KnoogeR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź, czy wszystkie kable są dokłądnie podpięte (zwłąszcza, czy nie zapomniano o zasilaniu grafy).

BTW. Po zmianie procka i płyty system był reinstalowany?

Kable są dobrze podpięte o niczym nie zapomniano.

System jednak reinstallowany.

Ponad to w OCCT przy uruchomieniu GPU testu wywaliło go z 30 błędami, a po ponownej próbie obraz tej czerwonej animacji jest statyczny. A temperatura w okolicach 62*C podczas trwania testu.

Edytowane przez KnoogeR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor jak mniemam niekręcony? Zapuść jeszcze MemTest, co by RAM przetestować.

Poza tym pożycz od kogoś dobry zasilacz i sprawdź na nim, bo możliwe, że obecnie trafiła się jakaś felerna sztuka - zdarza się.

wyszło 5 błędów na 10 passów, zasilacz podmieniony i dzieje się to samo...przed wymianą zasilacza wszystko działało dobrze =/

Procesor nie kręcony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli jesteś pewien montażu - wszystkie wtyczki wypięte i ponownie wsadzone w gniazda oraz żadnych przebić na obudowę - to pozostają ustawienia BIOSu i ew. uszkodzenia jakiegoś podzespołu. Jeśli chodzi o BIOS to mam na myśli te 3GB na sam początek. 

Edit

Ale arty to głownie problem grafiki - slot PCI-E sprawdzony w innej konfiguracji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zacznijcie od prawidłowego ustawienia BIOSu pod 2x1GB - timingi, napięcia kości i mostka etc. Co do PCI-E to sprawdzenie na innej ( słabszej karcie ) i ten GTX na drugim kompie. 

I jak sprawa wentylacji w obudowie?

Temperatura jak widać na screenach poniżej max 83*C na GPU. Dorwał jakiegoś 8600 więc testujemy.

Dołączam screeny z OCCT... SCREENY

EDIT

Dobra chłopaki na tym 8600 test w OCCT przechodzi bez problemów i w grach nie ma artów. Więc prawdopodobnie już wcześniej ten Feel II ubił kartę :D Dzięki za pomoc.

Edytowane przez KnoogeR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi