Skocz do zawartości
Modd

DDR3 1333 vs. 1600

Rekomendowane odpowiedzi

Z racji tego, że uda mi się (mam nadzieję) korzystnie sprzedać swój dotychczasowy sprzęt, na dniach będę kupował:

Procesor: Athlon II X2 240 (będę kręcił do 3,5GHz~)

Płyta główna: ASRock M3A770DE

Karta graficzna: HD4850 512MB (już mam)

Pamięć: 2GB i tu właśnie jest problem

W sklepie w którym będę kupował mam do wyboru Goodram 1333MHz (175zł) albo Elixir 1600 (185zł). Są też Kingstony HyperX 1600, ale za 30-40zł więcej. Czy warto dokładać do tych Kingstonów, a może starczą Goodramy? Wolałbym jednak 1600 MHz i tutaj najkorzystniejsze są Elixiry (w takiej obudowie - http://icomp.pl/images/cache/www/duze/pamieci-616.jpg ), ale nie wiem co to za firma. Skoro pamięć podkręca się razem z procesorem (dobrze mi się wydaje?), to nie chciałbym żeby sprawiała problemy.

Którą pamięć byście wybrali?

Dodatkowo na esc.pl przy tej płycie głównej jest coś takiego:

Częstotliwość szyny pamięci: 1600 (OC), 1333, 1066, 800 Mhz

O co chodzi z tym OC przy 1600?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napis OC oznacza że te takty ramu uzyskasz tylko przy podkręcaniu magistrali .

Na def. ustawieniach max. do osiągnięcia to 1 333 mhz .

Elixiry to kiedyś były dobre ramy , nie wiem jak z jakością teraz - słyszałem plotki ze strasznie spadli jakościowo .

Wolałbym Kingstony 1600 mhz .

Szkoda że nie ma Goodramów 1 600 mhz , albo poszukaj ramu w innym sklepie .

W esc.pl Goodramy 1600 mhz CL9 2GB są za 180 zł .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda że nie ma Goodramów 1 600 mhz , albo poszukaj ramu w innym sklepie .

W esc.pl Goodramy 1600 mhz CL9 2GB są za 180 zł .

Samych ramów mi się nie opłaca zamawiać, bo 20zł za wysyłkę jeszcze dojdzie. A tak zamawiam w swoim mieście i mam odbiór osobisty za darmo + serwis na miejscu. A ceny niemal identyczne.

Tutaj znalazłem recenzję tych Elixirów (tyle, że 6GB) - techPowerUp :: Elixir 6 GB 1600 MHz CL9 Tri-Channel Review :: Page 1 / 4

W sumie skoro i tak mają pracować na 1333MHz, to kręcenie procesora ich nie podkręci, co najwyżej dojdę do natywnego taktowania. Chyba jednak się na nie zdecyduje. Przynajmniej fajnie wyglądają :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi