Modd Opublikowano 12 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2010 Z racji tego, że uda mi się (mam nadzieję) korzystnie sprzedać swój dotychczasowy sprzęt, na dniach będę kupował: Procesor: Athlon II X2 240 (będę kręcił do 3,5GHz~) Płyta główna: ASRock M3A770DE Karta graficzna: HD4850 512MB (już mam) Pamięć: 2GB i tu właśnie jest problem W sklepie w którym będę kupował mam do wyboru Goodram 1333MHz (175zł) albo Elixir 1600 (185zł). Są też Kingstony HyperX 1600, ale za 30-40zł więcej. Czy warto dokładać do tych Kingstonów, a może starczą Goodramy? Wolałbym jednak 1600 MHz i tutaj najkorzystniejsze są Elixiry (w takiej obudowie - http://icomp.pl/images/cache/www/duze/pamieci-616.jpg ), ale nie wiem co to za firma. Skoro pamięć podkręca się razem z procesorem (dobrze mi się wydaje?), to nie chciałbym żeby sprawiała problemy. Którą pamięć byście wybrali? Dodatkowo na esc.pl przy tej płycie głównej jest coś takiego: Częstotliwość szyny pamięci: 1600 (OC), 1333, 1066, 800 MhzO co chodzi z tym OC przy 1600? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 12 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2010 Napis OC oznacza że te takty ramu uzyskasz tylko przy podkręcaniu magistrali . Na def. ustawieniach max. do osiągnięcia to 1 333 mhz . Elixiry to kiedyś były dobre ramy , nie wiem jak z jakością teraz - słyszałem plotki ze strasznie spadli jakościowo . Wolałbym Kingstony 1600 mhz . Szkoda że nie ma Goodramów 1 600 mhz , albo poszukaj ramu w innym sklepie . W esc.pl Goodramy 1600 mhz CL9 2GB są za 180 zł . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 12 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2010 Tylko ze 1600 i tak beda pracowac jako 1333 :P No ale bedziesz krecil, wiec pojda automatycznie wyzej. Bralbym goddramy lub elixiry po znaleznieniu o nich info. Drozsze odpusc a te kingstony to juz w ogole :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modd Opublikowano 12 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2010 Szkoda że nie ma Goodramów 1 600 mhz , albo poszukaj ramu w innym sklepie . W esc.pl Goodramy 1600 mhz CL9 2GB są za 180 zł . Samych ramów mi się nie opłaca zamawiać, bo 20zł za wysyłkę jeszcze dojdzie. A tak zamawiam w swoim mieście i mam odbiór osobisty za darmo + serwis na miejscu. A ceny niemal identyczne. Tutaj znalazłem recenzję tych Elixirów (tyle, że 6GB) - techPowerUp :: Elixir 6 GB 1600 MHz CL9 Tri-Channel Review :: Page 1 / 4 W sumie skoro i tak mają pracować na 1333MHz, to kręcenie procesora ich nie podkręci, co najwyżej dojdę do natywnego taktowania. Chyba jednak się na nie zdecyduje. Przynajmniej fajnie wyglądają :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...